cukrem i smażymy ok. 2-3 min. Następnie zalewamy ją wodą (tylko do poziomu samej marchwi, nie więcej). Czekamy, aż płyn odparuje i powstanie coś jakby maślano-cukrowy syrop, delikatnie solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu
Ratunku obiadSmażymy na suchej patelni. Z obu stron - obracamy naleśnika, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Można podawać z miodem, z dżemem no i oczywiście z syropem klonowym i w ogóle z czym sobie tylko zamarzymy ;) Smacznego!!! I jeszcze... Nutka... Moja ulubiona... ostatnio... Przepis dodaję do akcji: Placki, placuszki, pancakesy
MiksturownikPiliście kiedyś smoothie w McCafe? Smakuje całkiem nieźle, ale ostatnio przyjrzałam się niestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to dokładnie zmiksowane owoce z kruszonym lodem i ewentualnie dodatkiem mleka, jogurtu itp. Po polsku po prostu koktajl :) Idealnie nadaje się na dietetyczne śniadanie (ani grama cukru!) lub na deser w upalne popołudnie. Składniki
Kraina Tysiąca Smakówskórką z cytryny czy pomarańczy lub podać z sosem owocowym, czekoladowym itp. Użyłam ciastek digestive pewnej znanej firmy i choć niby takie zdrowe, bo pełnoziarniste, a niestety zawierają wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Zazwyczaj wybieram produkty, które go nie zawierają, a jest niestety wszędzie! W jogurtach, w sokach i ciasteczkach dla dzieci, po prostu wszędzie, gdzie trzeba coś posłodzić. Zmieniłam
Kraina Tysiąca Smakówdolegliwości można "leczyć" używając popularnych ziół - tanio i w stu procentach naturalnie . Zioła mogą też uzupełnić naszą kosmetyczkę, o czym bardzo dobrze wiedziały nasze babcie. Przygotowywały z nich napary, syropy, olejki do kąpieli, a nawet szampony. Z roślinami jednak jak z lekami - trzeba mieć pewną wiedzę, żeby stosować je skutecznie i nie wyrządzając sobie krzywdy. Mogą one np. wzmocnić
Kraina Tysiąca Smakówjest sycący, limonka dodaje świeżości, a kiwi to pokaźna dawka witamin i teraz, kiedy są smaczne, warto zjadać jedno dziennie. Jest to też zdrowsza alternatywa dla owocowych jogurtów z syropem glukozowo-fruktozowym :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówTakie pyszne koktajle na bazie jogurtu naturalnego są zdrowsze od owocowych jogurtów dostępnych w sklepach. Dlaczego? Często te "kupne" zawierają minimalne ilości owoców, a dodatkowo słodzone są syropem glukozowo-fruktozowym. A koktajl? Prawdziwy owoc plus to co najlepsze z jogurtu - żywe kultury bakterii. A przecież przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut ;) Polecam nie tylko w upalne dni! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakównadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy. W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta jogurtowego z rabarbarem i jabłkami . W tym roku zamierzam też zrobić syrop w słoikach na zimę. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówszklanki, czyli 100 g kaszy jaglanej 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki ksylitolu 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki malin miód - w oryginale był syrop klonowy Kaszę przelałam wrzątkiem, zalałam mlekiem, dodałam 1/2 szklanki wody i ksylitol i zagotowałam. Gotowałam na niewielkim gazie do miękkości, czyli mniej więcej 20-25 min. Kasza całkowicie wchłonęła płyny. Gdyby
Zdrowa Kuchnia SowyZnajdziecie u nas m.in. herbatę zieloną, czarną, białą, czerwoną, żółtą, pu-erh, herbatę ajurwedyjską, kwitnącą, yerba mate, rooibos a także kawę naturalną i aromatyzowaną. Dla lubiących słodkie dodatki, smaczne syropy, przyprawy, cukier i przetwory. Oferujemy ceramikę i akcesoria niezbędne do przygotowywania naparów. Na życzenie Klienta, herbaty, kawy i rarytasy z naszego sklepu pakujemy w ozdobną folię oraz realizujemy zamówienia
kolorowotorcikowowięcej: sok z 2 pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 1/4 kostki masła Masło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - p odgrzewać aż cukier się rozpuści. Na wrzący syrop kłaść naleśniki i sma żyć, aż się skarmelizują. Polać czekoladą. Ewentualnie pola ć koniakiem i podpali
kolorowotorcikowoSkładniki: około 300 g rabarbaru 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć. Ciasto: 200g mąki 60 g wiórek kokosowych, np KRESTO 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szkl cukru 90 ml oleju 60 ml jogurtu naturalnego 60 ml napoju
kolorowotorcikowoproszku do pieczenia * 50 g mielonych migdałów * otarta skórka z 1/2 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki mleka ponadto: 3-4 szt. rabarbaru 2 połówki brzoskwini z syropu cukier puder do posypania WYKONANIE: Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić w kawałki grubości około 2 cm. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy
kolorowotorcikowo160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie) + 1 łyżka do posypania
Smaczne Zdrowemnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy. Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. U mnie jeszcze dodatkowo z ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone na odrobinie masła. Smacznego
Smaczne Zdrowe