czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%) 2-3 łyżki mleka 1 czubata łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania) 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy) Przygotowanie Kakaowy spód sernika Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej
coolinarnastrefa.blogspot.comsucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka rumu Przygotowanie Spód . Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Masa
coolinarnastrefa.blogspot.comjuż robi się świątecznie.... :-) Sałatka królewska PRZEPIS {źródło: link } Składniki 1 słoik selera konserwowego, odsączonego z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 1 puszka ananasa, odsączonego z syropu 1 marchewka , starta na grubych oczkach 1 por, pokrojony w dość drobne kawałki 1 puszka czerwonej fasol i, odsączonej z zalewy 5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną
coolinarnastrefa.blogspot.comniewiele (tylko 3 łyżki oleju!). Przepis trochę zmodyfikowałam, przede wszystkich jeśli chodzi o dodatki i przyprawy. W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej. Ciasto przełożyłam serkiem ricotta i troszkę je nasączyłam. Jeśli ktoś lubi ciasta marchewkowe na pewno
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju lnianego 500 g chudego twarogu 6 łyżek jogurtu naturalnego nasiona z jednej laski wanilii 8 łyżek miodu lub syropu klonowego Przygotowanie Ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodawać pojedynczo jajka, sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki
coolinarnastrefa.blogspot.comgrubo posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki serwatki w proszku ( pominęłam ) 2 łyżki kakao 0,5 szkl. cukru lub jego zamiennik w postaci ksylitolu lub stewii ( użyłam cukier trzcinowy z syropem z agawy, w proporcji pół na pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego ) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej ( użyłam masła orzechowego ) Przygotowanie W malakserze
coolinarnastrefa.blogspot.comśmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski
Słodkości i nie tylkogorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko , po czym
Słodkości i nie tylkoszklankę wody do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy ostudzony syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Mieszamy. Przekładamy do keksówki. Według przepisu chlebek w foremce nakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysechł. Ja tak zrobiłam , ale za długo mi się piekło
Słodkości i nie tylkopowrotną napawam się ich zapachem. Poza plackami nic z tym kwieciem jeszcze nie robiłam więc chyba najwyższa pora. Kwiatowe guru czyli Gosia z Trochę Innej Cukierni podrzuciła kilka pomysłów - syrop, konfitury, kompot, lody, ciasto .... i pewnie mogłaby wymyślać tak dalej, ale ja nie mam wielkich ilości pachnącego składnika. Jednak na myśl o lodach pysk mi się ucieszył i natychmiast wzięłam
Smaczna PyzaTrochę pijane są te moje babeczki bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D Lubisz cytrynowe desery
Smaczna Pyzazdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale od czego są sklepy internetowe, prawda ? Żeby nie biegać po mieście w poszukiwaniu melasę i golden syrop zamówiłam właśnie w taki sposób a 2 dni później dostałam przesyłkę. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki i tym zaproponuję Bułeczki mleczne albo Rogaliki maślane - każdy znajdzie tutaj swoje ulubione
Smaczna Pyzagodziny. Ponownie odsączamy truskawki a powstały sok gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. aż zacznie tężeć. Do gorącej zalewy dodajemy truskawki i zostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 miesiące, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek
Zainspirowana w kuchniUbijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie gruszki i polewamy zredukowanym sosem
Zainspirowana w kuchni