syrop - 6989 przepisów (strona:383/466)

Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 252

widok pudełka czekoladek? :) Pomysł na trufle hibiskusowe miałam w głowie od dawna, ale jakoś się nie składało. Powrócił po grudniowych warsztatach z Jadalnych Prezentów, podczas których robiłyśmy pyszny syrop hibiskusowy. Początkowo planowałam oblać je czekoladą, ale tym razem powróciło wspomnienie różanego cukru pudru, który kiedyś robiłam i który absolutnie mnie oczarował. Pomyślałam, że hibiskusowy puder doda truflom tajemniczości i magii

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 171

produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. " Na warsztatach mieliśmy okazję do próbowania cudownych wprost syropów m.in. rumiankowego, hibiskusowego, limonkowego, żurawinowego oraz równie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości

KUCHARNIA
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 181

palcami lepkiego brzucha pierwszego owocu, kiedy ten wpada mi w ręce.  Figa jest tak pełna dojrzałej słodyczy, że skórka otwiera się pod moim dotykiem,  a kropla słodkiego syropu wycieka na zewnątrz, lśniąc w wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc.  W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 200

marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni Ratuszowej Radzikowscy , gdzie

KUCHARNIA
Lady Laura 496

Mlekovita   640 g wypasionego mleka zagęszczonego niesłodzonego Mlekovita 5 łyżek żelatyny   dowolny aromat/cukier waniliowy/nasiona z laski wanilii ok 1/2 szk mleka Polskiego Mlekovita  ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku  kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka.  opakowanie mini murzynków  bita śmietana i czekolada do dekoracji   Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl

Malinowe Pocałunki
Daylicooking poza kuchnią 131

polskim parzeniem w kubku. Rozpuszczalnych kaw w ogóle nie piję, bo uważam, że to substytuty nafaszerowane chemią. Popołudniowa kawa bardzo często dosmaczana jest na przykład własnoręcznie przygotowanym syropem piernikowym, szczyptą gorzkiego kakao czy odrobiną cynamonu. Do kawy musi być jakieś ciacho i wiecie co? w nosie mam to, że "idzie mi w biodra" ;) Dużo czytam, właściwie

Codzienna kuchnia niecodzienna
GALARETKA Z RÓŻY 134

bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Przelewamy galaretkę do słoiczka, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży

w mojej kuchni
KUBUSIOWE SMAKI 202

banan (100 g)  , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml)  , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   ,  50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód  do smaku)       ok. 500 - 600 ml wody

w mojej kuchni
CZARNA PORZECZKA -SOK 140

cytryny.Gotujemy około30-40 minut.Gotowy sok odcedzamy  do osobnego garnka ,przez dwa sitka. Najlepiej takie o gęstych oczkach. Odcedzamy owoce, a sok zlewamy do przygotowanego garnka. Powstały sok, syrop zlewamy do butelek, zakręcamy Gotowe

w mojej kuchni
Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ... 140

cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii ,50 - 100 g kakao Deco Morreno ,1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady , dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie : Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, i smażyc z cukrem. do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać

w mojej kuchni
Gryczane gofry kakaowe | bezglutenowe | niski IG | przepis z odżywką białkową 256

zastąpić mąką lub pominąć dodają odrobinę więcej naturalnego kakao. Gofry mogą być mało słodkie, dlatego warto je dosłodzić odrobiną stewii lub ksylitolu.  Świetnie smakują również polane miodem lub syropem z agawy. Składniki: 50 gmąki gryczanej 15 g odżywki białkowej czekoladowej lub waniliowej 1 kopiasta łyżeczka kakao 2 łyżki wody lub mleka 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru, soli

Czarnawisienka
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 233

klliisiaa | blog: Mon petit-dejeuner, j'adore! Batoniki granola autorka: wiszniówka | blog: Wiszniówka Owsianka z mrożonymi jagodami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Owsianka z karmelizowanymi orzechami włoskimi, bananem i syropem klonowym autorka: mniumniu | blog: MniuMniu CZEKOLADOWA OWSIANKA Z GRANATEM autorka: mniumniu | blog: MniuMniu Od kuchni..Owsianka z granatem autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z jagodami goji autorka: Edyta

Chocolate Stop Tempting
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 304

posiekaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wsypujemy cukier. Podsmażamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i zamieni w syrop – pomidorowy karmel. Dodajemy przecier pomidorowy i keczup. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, sosem worcestershire, melasą, musztardą oraz solą i pieprzem. Zagotowujemy. Sos powinien być słodko-kwaskowy. Gdy jest zbyt mało

Poezja smaku
Migdałowa owsianka na mleku migdałowym z masłem migdałowym i migdałami :) 195

migdałów w nazwie :) Zdecydowałam się w końcu na zakup mleka migdałowego, co na początek zaowocowało powstaniem tej o to owsianki :) Prostej i smacznej :) Słodkiej, bowiem mleko w składzie posiada syrop z agawy, który nadaje delikatnej słodyczy. Dodatki takie jak masło migdałowe Primavika, migdały i banan sprawiły, że całość komponowała się wyśmienicie :) Składniki: 200 ml mleka migdałowego 4 łyżki płatków owsianych

Zdrowie na języku :P
Kruchy placek z pianką i wiśniami 186

jajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka z cytryny -2 kisiele cytrynowe -1 szklanka cukru -cukier waniliowy -marmolada -kakao -dodatkowo (opcjonalnie): wiśnie w syropie Wykonanie: Z mąki, 7 żółtek, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i oleju wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Pod koniec wyrabiania dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy

KasiekGotuje