powideł]. Niezbyt dokładnie [grudki są ważne] mieszamy suche z mokrym, ze stopionym masłem i kilkoma kropelkami olejku. Dodajemy powidła- ja dałam 5 łyżek, uważając, żeby nie dodać zbyt dużo syropu. Mieszamy. Dosypujemy mielone migdały- ich ilość zależy od konsystencji ciasta. Ja zmieliłam jakieś 8-10 migdałów. Wlewamy do formy muffinowej- jeśli nie chcemy natłuszczać blachy, przydatne będą papilotki. Wkładamy
les mirabellesnakładamy na ciasto. Pyszności! A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne błyskawiczne, greckie śniadanie. Jogurt na miseczkę, polewamy syropem mniszkowym i pałaszujemy! Oczywiście ulubiony miód też się sprawdzi (na przykład lipowy... mmmm!). I w ten sposób na chwilkę można zawitać w Dolnośląskiej Grecji i zapomnieć o braku planów na wakacje
les mirabellesżubrową wódką (a my nie zrobiliśmy żubrówkowej nalewki- wstyd!). Niestety nie dla mnie dziś takie rarytasy- w obiegu mam za dużo aspiryny. Ale za to ból gardła zwalczam naszym syropem mniszkowym! * strona z ciekawostkami na temat turówki wonnej
les mirabellespomocą kremu. Z odciętego czubka wycinamy łodygę i wciskamy w górę "dyni". Można też dynie posmarować serkowym kremem. Małe opakowanie twarożku (typu Philadelphia) łączymy z 3 łyżkami syropu klonowego, łyżką cukru pudru i cynamonem- jeśli jest mało słodki można dodać jeszcze miodu. Takim kremem smarujemy babeczki i chowamy do lodówki. Najlepsze są po kilku godzinach od przygotowania. Lubię
les mirabellescasatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane
les mirabelleszdrowsze (nawet wegańskie) i mniej pracochłonne... Składniki: około 10 migdałów 1 filiżanka prażonych płatków migdałowych 1 filiżanka wiórków kokosowych 1 filiżanka mleczka kokosowego syrop z agawy/syrop z buraków cukrowych/inny środek słodzący – dowolna ilość do obtaczania: wiórki kokosowe Migdały umieść w kubku, wlej gorącą wodę i odstaw na około godzinę. Zmiksuj lub zblenduj wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, słodzikiem
Qlinarnie i Qlinarniesię błyskawicznie... popite koktajlem jagodowym. (Moja wersja - wegańska.) Składniki: ½ szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej ½ szklanki mąki pszennej zwykłej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z agawy, daktyli, itp. ¾ szklanki ulubionego mleka kilka kostek gorzkiej czekolady, drobno pokrojonych kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 drobno pokrojony banan 2 łyżki
Qlinarnie i QlinarnieArial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kup rulon (lub więcej) ciasta francuskiego z Biedronki (ok. 3zł), pokrój na prostokąty/kwadraty, połóż na nich owoce, ewentualnie polej słodkim syropem. Piecz 13 minut w temperaturze 210°C. Gotowe! Pomysł od anki-weganki:). Szybko, łatwo i bardzo smacznie. Smacznego! Z OpenCard w Broadwayu Klub muzyczny na ul. Moniuszki 2. Jedzenie
Qlinarnie i Qlinarniemące pszennej, a struktura bardzo porowata i delikatna. Składniki: 1 szklanka mąki z brązowego ryżu kilka łyżek mąki pełnoziarnistej 1-2 drobno pokrojone banany 2 łyżki słodziwa (np. syropu z buraków cukrowych, daktyli, itp.) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto
Qlinarnie i Qlinarniepieczarki i kebab-gyros sojowy . Poniżej kilka "jadalnych" pamiątek: szpecle (typowe niemieckie kluseczki, świetnie sprawdzają się np. w zapiekankach i zupach albo zastępują ziemniaki), knedle ziemniaczane (pyszne), wino wytrawne, syrop z kwiatów bzu (rewelacja!), kawa (smakuje inaczej niż dostępna w Polsce Gala i jest tańsza niż niż u nas). A tak knedle wyglądają po przyrządzeniu. W Polsce można było
Qlinarnie i Qlinarnieużyto jajek maskonurów, mają natomiast ich kształt)). Drugie – smakują specyficznie, chyba dla prawdziwego konesera słodyczy (którym ja najwyraźniej nie jestem:/), najpierw słodkie, potem słone, mają taki nieco apteczny posmak (syropu). Ale i tak warto było spróbować. Podziękowania dla rodziny Kluzów:). A skoro święta, i gość w dom, to postanowiłam upiec coś słodkiego, i w dodatku w 100% wegańskiego. Brownie wyszło
Qlinarnie i Qlinarniesoku daję 2 łyżeczki startego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie w okresie październik-marzec. PS. Można dosłodzić syropem i dodać np. cynamonu i kardamonu. Czy taka czeka nas przyszłość? Czy jest możliwa miłość między człowiekiem a maszyną? A jeśli tak, to jak wygląda związek? No i jak umówić
Qlinarnie i Qlinarniedrogim „wynalazkiem”... {Pozdrowienia dla Ani F., Łysej i Naji:)} P.S. Smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego opcjonalnie: kilka łyżek brązowego cukru/słodkiego syropu 100 g wiórek kokosowych borówki – dowolna ilość Podgrzej mleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta serwuje kuchnię włoską
Qlinarnie i Qlinarniemigdałów ½ szklanki miękkich daktyli 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem i wierzch: 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżki ciemnego kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta
Qlinarnie i Qlinarnie