syrop - 6989 przepisów (strona:382/466)

Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 157

Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w słoju, przesypując cukrem, zakręcić i odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze śliwek na zimę. 114

śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć  pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4 słoika. Z cukru i wody ugotować syrop i gorącym zalać śliwki. Zakręcić dokładnie wieczkami i pasteryzować 15 minut w temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców jarzębiny. 129

słoja, zalewamy spirytusem, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5-6 tygodni w pomieszczenie o temperaturze pokojowej i ciemne. Potem zlewamy płyn do butelek, zakorkowujemy , a owoce zalewamy gorącym syropem z wody i cukru, szczelnie zamykamy. Odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Po tym czasie łączymy obie nalewki razem, przecedzamy przez gęste sitko lub gazę , rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy

Przepisy i porady kulinarne
Praliny czekoladowo-orzechowe z porzeczkowym sercem. 167

było, stworzyłem własne praliny. I nawet je sobie nazwę. Przedstawiam Wam "barepaski" - wolno mi, nie?    Czego użyłem? -pół kostki masła -gorzka czekolada tabliczka -suszone czarne porzeczki z syropu porzeczkowego; suszone porzeczki namaczamy w spirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem -biała czekolada tabliczka -łyżeczka soku z cytryny -łyżka cukru pudru do białej czekolady -dwie łyżki cukru pudru

BaRepas
Tartinki czekoladowe z truskawkami 151

tęsknoty za latem otworzyłam ostatnio truskawkowe przetwory. Tym razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików.  Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek

Słodkie Przyjemności
Kruszon z papają 134

pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier. Blachę do pieczenia wykłożyć papierem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie kłaść kulki papai (odsączone z syropu), ubite białka i na wierzch ponownien zetrzeć białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
6 SMAKOWITYCH PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK 205

Tłusty Czwartek tuż tuż, więc czas na wybór smażonych słodkości. Poniżej zestawienie sześciu bardzo smacznych potraw. 1. Pączuszki serowe :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczuszki-serow… 2. Koreańskie smażone drożdżowe naleśniki z syropem orzechowym : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/koreanskie-droz… 3. Faworki-Chrusty :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/chrusty-faworki… 4. Pączki mojej Babci :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczki-babci-fe… 5. Róże karnawałowe :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/roze-karnawaowe… 6. Oponki

Przepisy Aleksandry
Babu Ganesh - zapiekany bakłażan z farszem 92

Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 natka pietruszki garść listków bazylii garść świeżego młodego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz szczypta soli 1 łyżka syropu z granatów 2 figi - miąższ Przygotowanie: Warzywa myjemy. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ tak aby powstały nam dwie miseczki bakłażanowe. Cukinię wraz ze skórką kroimy na kosteczkę. Siekamy czosnek

ClauditteMissCooking
Kruche tartaletki z czekoladą 118

DEKORACJE Ja użyłam kolorowej posypki o smaku owocowym :) ZABAWA Zabawy było co nie miara :)... mycia po zjedzeniu ciasteczek także. Ale pozwoliłam na to. Zjadł pięknie obiad, bez jęków wypił syrop. Coś mu się od życia należało. Nie pojechałam dziś na uczelnię, bo wielkie zamieszanie wyszło z planem zajęć. Jadę za to jutro....cała niedziela będzie z d....y :/. SŁODKOŚCI

ClauditteMissCooking
Tort w kształcie poduszki 256

patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu. Polecam schłodzić biszkopt i krem przed przystąpieniem do pracy- ułatwi Wam to pracę :) Zapraszam do oglądania oraz komentowania ;) Tutorial (przepraszam za jakość filmiku...następny

Pudełko rozmaitości
NA JAGODY 159

świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej  1 filiżanka jogurtu

KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 155

schłodzenia na ok. godzinę.  Przestudzone kawałki upieczonego rabarbaru przełożyć do głębokich talerzy (u mnie po 3 kawałki na jedną porcję) i polać obficie powstałym w trakcie pieczenia syropem malinowym. Udekorować malinami, a na środek nałożyć porcje kremu czekoladowo-pistacjowego. Poezja!  *przepis pochodzi z magazynu Food & Friends, nr 2; cytuję z moimi zmianami

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 167

czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym pieczeniem dokarmić zakwas. Następnego dnia, obydwie mąki zmieszać, w środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać zakwas i powoli mieszać razem z mąką

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 198

cukru ok. 1/4 szklani drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru.  W małym rondelku zagotować wodę z cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i natychmiast wrzucić do syropu żurawiny. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia odcedzić na sicie. Do miski wsypać cukier do wypieków lub cukier puder i obtoczyć w nim żurawiny. Rozłożyć do wyschnięcia

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 161

średniej grubości plastry. W rondelku zagotować wodę z cukrem, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, dodać plastry pomarańczy i trzymać na średnim ogniu aż syrop niemal całkiem się zredukuje, a plastry staną się mięciutkie, niemal szkliste. Zdjąć z ognia, przestudzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty.  * cytat

KUCHARNIA