owsianka ze startą marchewką, suszonymi daktylami (namoczonymi przez noc) i masłem orzechowym z syropem klonowym i orzechami pecan~ Coooo tooo była za owsianka! ♥♥♥ Nie wiedziałam, że to wszystko razem tworzy tak cudowne połączenie smakowe! Polecam :) Uwielbiam marchewkową owsiankę :) Ufff, ostatni dzień tego ciężkiego tygodnia. Jeszcze tylko jutrzejsze praktyki, następny tydzień i ferie! Chociaż wizja następnego tygodnia nie jest zbyt ciekawa
breakfast of dreamssklepu gdzie możecie zapoznać się z pełną ofertą. W swojej paczce znalazłam: kaszkę ryżowo-kukurydzianą , oliwę z oliwek extra vergin , bulion wołowy (którego z wiadomych przyczyn niestety nie użyję...), syrop z agawy oraz ciemną czekoladę słodzoną ksylitolem
breakfast of dreamstarce o grubych oczkach) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody ~dwie łyżeczki cynamonu (lub do smaku) ~opcjonalnie coś do posłodzenia, dałam 3 tabletki stewii. ~3-4 łyżki syropu klonowego do podania (szczerze polecam tę wersję! <3) lub masło orzechowe, cokolwiek chcecie! :) Do miski wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, cynamon i (opcjonalnie) jakieś słodzidło. Dolać mleka i wbić jajko
chili & sugarpołączone z cynamonem tworząc cynamonowy wirek (zaczynając od środka placka). Smażyć na małym ogniu z obu stron, przewracać gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z miodem lub syropem klonowym. Smacznego
chili & sugardrugim bucie i zbierałam się do szkoły, gdy nagle domofonem zadzwonił kurier z paczką do Martyny... ;) Jaką paczką?? Paczką od Anielskich Przysmaków! Jakie pyszności były w paczce? od prawej: syrop limonka z miętą , miód klonowy , miodowa lawenda i powidła z orzechami Poza tymi przysmakami w paczce znalazł się i upominek od Moniki - śliczny kubek! Dziękuję bardzo! Oraz krótki liścik
chili & sugarmaku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów w słupkach Piątnica ~50g suszonych moreli ~30g suszonych śliwek ~100g miodu (w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu klonowego/z agawy) ~60g cukru ~300ml wody ~1/2 buteleczki olejku migdałowego Mak zalewamy na noc wodą i przykrywamy. Następnego dnia siekamy bakalie i razem z miodem, cukrem oraz olejkiem dodajemy
chili & sugarprosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam do pieczenia! Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, a jesli chcecie mieć dalej szarlotkę bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego. SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy
chili & sugarautorski // 10 batonów ~100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech ~1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny lub syrop z agawy/klonowy) ~1/2 szklanki masła orzechowego (u mnie KOKOSOWE MASŁO ORZECHOWE PRIMAVIKA ) W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami
chili & sugarkawałek świeżego imbiru (obranego) ~szklanka mleka roślinnego (lub wody gazowanej) lub mniej / więcej do uzyskania pożądanej konsystencji ~opcjonalnie kilka kostek lodu ~opcjonalnie coś do osłodzenia - najlepiej syrop klonowy/z agawy, ksylitol, miód... Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego
chili & sugardotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty na temat "chemiczności" tych esencji mamy
Marder&Marder Manufactureskórka z połowy pomarańczy szczypta soli Góra 1 szklanka orzechów ziemnych (lub gotowe masło orzechowe, bez dodatku cukru) pół pomarańczy ze skórką 100g gorzkiej czekolady 2 garści migdałów stewia syrop z agawy sól różowa lub morska (gruba) Przepis: Pierwsza część – dół. Najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Myjemy pomarańczę i wyparzamy ją wrzątkiem. Obieramy skórkę z pomarańczy
Fill The Bowlżeli wolimy mieć więcej masy kakaowej, można podzielić w proporcjach 2:3. Jedną część przekładamy do osobnej miseczki i mieszamy z 2 czubatymi łyżeczkami kakao i 2 łyżeczkami syropu daktylowego. Warstwa daktylowa Odsączone daktyle blenderujemy z 3 łyżkami śmietanki kokosowej. Warstwa wiśniowa (jeżeli robimy z mrożonych wiśni, to robimy ją na końcu!) Wiśnie blenderujemy z odsączonymi nerkowcami, słodzidłem i mlekiem
Fill The Bowlproszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka naparu z herbaty owocowej Red Hot Ginger Basilur 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka rumu Masa śliwkowa: 1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml 1 torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki
Wanilia i KardamonWymieszać, zagotować (nie posiadałam termometru, więc robiłam to na oko). Ubić białka, jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypać cukier (40g) po łyżeczce, cały czas miksując. Cukrowy syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto
ChilliJemynaczyniu. Następnie zalewamy je litrem wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Przepuszczamy przez lnianą ściereczkę i odcedzony płyn doprowadzamy z miodem do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie mieszamy syrop różano-miodowy z alkoholem i żegnamy się z trunkiem, by postał w ciemnym miejscu przez pół roku... To jedna z lepszych nalewek, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Żałuję tylko, że tak późno
Kuchenna Kontrrewolucya