syrop - 6989 przepisów (strona:367/466)

RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY 152

tarce o grubych oczkach) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody ~dwie łyżeczki cynamonu (lub do smaku) ~opcjonalnie coś do posłodzenia, dałam 3 tabletki stewii. ~3-4 łyżki syropu klonowego do podania (szczerze polecam tę wersję! <3) lub masło orzechowe, cokolwiek chcecie! :) Do miski wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, cynamon i (opcjonalnie) jakieś słodzidło. Dolać mleka i wbić jajko

chili & sugar
cinnamon roll...pancakes 244

połączone z cynamonem tworząc cynamonowy wirek (zaczynając od środka placka). Smażyć na małym ogniu z obu stron, przewracać gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z miodem lub syropem klonowym. Smacznego

chili & sugar
paczka od Anielskich Przysmaków 130

drugim bucie i zbierałam się do szkoły, gdy nagle domofonem zadzwonił kurier z paczką do Martyny... ;) Jaką paczką?? Paczką od Anielskich Przysmaków! Jakie pyszności były w paczce? od prawej: syrop limonka z miętą , miód klonowy , miodowa lawenda i  powidła z orzechami Poza tymi przysmakami w paczce znalazł się i upominek od Moniki - śliczny kubek! Dziękuję bardzo! Oraz krótki liścik

chili & sugar
domowa masa makowa 124

maku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów w słupkach Piątnica ~50g suszonych moreli ~30g suszonych śliwek ~100g miodu (w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu klonowego/z agawy) ~60g cukru ~300ml wody ~1/2 buteleczki olejku migdałowego Mak zalewamy na noc wodą i przykrywamy. Następnego dnia siekamy bakalie i razem z miodem, cukrem oraz olejkiem dodajemy

chili & sugar
szarlotka z kaszy jaglanej - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu 187

prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam do pieczenia! Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, a jesli chcecie mieć dalej szarlotkę bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego. SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy

chili & sugar
3-składnikowe batoniki orzechowe 398

autorski // 10 batonów ~100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech ~1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny lub syrop z agawy/klonowy) ~1/2 szklanki masła orzechowego (u mnie KOKOSOWE MASŁO ORZECHOWE PRIMAVIKA ) W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami

chili & sugar
zielone smoothie. pij na zdrowie! 336

kawałek świeżego imbiru (obranego) ~szklanka mleka roślinnego (lub wody gazowanej) lub mniej / więcej do uzyskania pożądanej konsystencji ~opcjonalnie kilka kostek lodu ~opcjonalnie coś do osłodzenia - najlepiej syrop klonowy/z agawy, ksylitol, miód... Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego

chili & sugar
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 157

dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty na temat "chemiczności" tych esencji mamy

Marder&Marder Manufacture
Torcik czekoladowo-śliwkowy 163

proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka naparu z herbaty owocowej  Red Hot Ginger Basilur 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka rumu Masa śliwkowa: 1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml 1 torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki

Wanilia i Kardamon
7 up - tarta z włoską bezą 114

Wymieszać, zagotować (nie posiadałam termometru, więc robiłam to na oko). Ubić białka, jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypać cukier (40g) po łyżeczce, cały czas miksując. Cukrowy syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto

ChilliJemy
Różanka - nalewka z płatków dzikiej róży 156

naczyniu. Następnie zalewamy je litrem wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Przepuszczamy przez lnianą ściereczkę i odcedzony płyn doprowadzamy z miodem do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie mieszamy syrop różano-miodowy z alkoholem i żegnamy się z trunkiem, by postał w ciemnym miejscu przez pół roku... To jedna z lepszych nalewek, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Żałuję tylko, że tak późno

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka na rozmarynie 139

Odstawiamy pod przykryciem w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie. Po tym czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 263

ledwo ścięta, nie usmażona na złoto, ponieważ nie będzie nadawać się do zrobienia z niej pasty. Gdy będzie gotowa wrzucamy ją do blendera i dolewamy do niej kilka łyżek syropu z ananasa oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasty, jednak nie na całkowicie gładko. Pod koniec miksowania sprawdzamy, czy pasta nie jest zbyt gęsta i w razie

Kuchenna Kontrrewolucya
Likier z pigwy pospolitej 184

cienkie plasterki lub cienko kroimy nożem. Umieszczamy plastry oraz laskę wanilii w dużym słoju i zasypujemy je cukrem. Zawartość dobrze wstrząsamy i odstawiamy do rozpuszczenia cukru. Gdy powstanie syrop, słoik odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie. Należy pamiętać, by każdego dnia wstrząsnąć słojem. Po upłynięciu 3 tygodni zlewamy płyn (owoce można zostawić do herbaty) i znowu w dużym słoiku łączymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 268

pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól Winegret: 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, chili i solą. Przełożyć

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania