syrop - 6989 przepisów (strona:364/466)

Naleśniki orkiszowe z prażonymi jabłkami 134

cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut.  Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym

Moja Galeria Smaku
Placuszki owsiane 150

maślanką, wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub jeść same :) Smacznego! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Pieczona owsianka z bakaliami wg Anny Starmach 205

Owsianka jest moim ulubionym śniadaniem. Jem ją bardzo często, wzbogacając o różne dodatki w postaci owoców, orzechów czy syropów smakowych. Nigdy jednak nie jadłam jej zapiekanej. Skusiłam się na propozycję Ani Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można

Moja Galeria Smaku
Nalewka dyniowa 75

kawałki. Dodać goździki. Wlać wódkę tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę. Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki. Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy

Atlas Smaków
Pankejki 186

ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto. Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami. Inspiracja:  klik

Atlas Smaków
Błękitna chmurka z jagodami 289

śmietanę uwielbiamy do szaleństwa, a już ja mogę ją jeść łyżkami w każdej ilości.    Składniki : 0,5 kg jagód 0,5 l śmietany kremówki 36 % 2 kieliszki syropu Blue Curacao kilka listków mięty do ozdoby   Przygotowanie:   Kremówkę ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej śmietany polewamy delikatnie Blue Curacao i nakładamy jagody. Czynność tą powtarzamy kilkakrotnie

Lili w kuchni
Maliny w lukrze 361

mamałyga - też była dobra, jednak chodzi o to żeby jak najwięcej malin pozostało całych). Poruszając garnkiem trzymamy je na ogniu 5 min. Maliny przekładamy delikatnie do słoików i zalewamy syropem, który powstał dzięki sokowi który wydzielił się z malin. Mama zawsze jeszcze pasteryzuje słoiczki 5 min., bo uważa że ma za mało siły i nie zawsze słoiczek dobrze zakręci

Lili w kuchni
Placuszki z jabłkami 117

pokroić w drobną kratkę. (Można je również zetrzeć na tarce- na dużych oczkach) Dodać jabłka do ciasta. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu. Można podawać z dżemem, syropem klonowym, marmoladą, cukrem pudrem

The Sweet Damsel
Lodowe lizaki piña colada z marakują 122

Prawdziwy zmrożony raj na patyku. Składniki na 10 lizaków: 5 owoców passiflory 1 ananas (ok. 400 g po obraniu) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego, syropu klonowego lub miodu Ananasa dokładnie obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść go w kielichu blendera wraz z mlekiem kokosowym i cukrem. Zmiksuj porządnie, aż otrzymasz aksamitną konsystencję. Z owoców

Food Square
Pancakes 152

mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki.Smażyć na suchej patelni lub naleśnikarce, podawać z dżemem, syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania

Moje domowe kucharzenie
Sałatka królewska 300

Sałatka królewska Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo

na moim stole...
CYTRYNA Z WANILIĄ 94

kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadł. Zalewamy rumem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier, żeby uzyskać konsystencję syropu. Na koniec dodajemy laskę wanilii. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża lub łyżeczką wydobywany miąższ (ziarenka), następnie pozostałość z laski wanilii przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoiczka

Ciastka - domowe słodkości
Pucharek stracciatella z karmelizowanymi morelami - słodki bez cukru 212

Amarettini Wykonanie: morele odpeskować. Pokroić w ćwiartki lub jeszcze mniejsze cząstki i ułożyć na patelni z rozpuszczonym ksylitolem. Posmażyć kilka minut mieszając, aż całe obtoczą się w syropie i zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstawić do ostudzenia mascarpone ubić z jogurtem greckim, ksylitolem i amaretto. Ubijać kilka minut, aż krem stanie się puszysty i podwoi objętość. Wmieszac drobinki czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!