syrop - 6989 przepisów (strona:365/466)

Marokańskie naleśniki baghrir 168

dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie inne. Przygotowujemy je na kaszy mannie

Chocolate Muffin Blog
Różany kompot truskawkowy 127

różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Wlewamy wodę i wodę różaną. Całość gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając. Syrop powinien być dość gęsty. Przecedzamy kompot przez sitko (chyba, że lubimy mieć w nim truskawki) i studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przelewamy

Mango Papaja
Jarzębiak według przepisu mojego męża. 135

jeszcze kilka uwag: kiedyś zalewaliśmy owoce spirytusem, ale to nie dla nas. Wyszedł tak mocny alkohol, że nie można go było pić, gdy go rozcieńczyliśmy syropem, stracił swój urok i smak. Natomiast w wersji z wódką, smak jest intensywny, alkohol nie jest palący w gardło i nie trzeba go popijać, zagryzać, tylko raczyć się niesamowitym, niepowtarzalnym smakiem. Polecam

Rozpustne gotowanie
Biszkopt z ananasem. 174

cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 1 puszka ananasów (można również użyć "ananasów" z cukinii)      Ananasy odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone ananasy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto

Rozpustne gotowanie
Kakaowo-cynamonowy jabłecznik. 108

jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 145

mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę  kandyzowanej skórki cytrynowej      Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Konfitura brzoskwiniowa z galaretką. 118

niespodziankę i kupił kolejne 15 kg :). Toteż sami rozumiecie, że przez jakiś czas będzie u mnie brzoskwiniowo ;) Robiłam już letni sernik z brzoskwiniami ,  muffiny z brzoskwiniami , brzoskwinie w syropie, a teraz przyszła kolej na konfiturę brzoskwiniową z galaretką. Pierwszy raz robiłam ją rok temu i okazała się tak wyśmienita, że postanowiłam to powtórzyć. Jak się okazało był to genialny

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo-śmietanowy. 157

rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis tutaj ), a do masy śmietanowej dodałam kilka jeżyn. Całość wyszła pysznie! Polecam

Rozpustne gotowanie
Ciasto Izaura, czyli murzynek z serem. 451

polewa czekoladowa ewentualnie cukrowa posypka, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe       Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy, aż do zagotowania, następnie studzimy.       Gdy syrop jest już ostudzony przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.      Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dodajemy ubite

Rozpustne gotowanie
Jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką. 158

CHMURKĘ: 2 białka 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki startej skórki cytrynowej      Wodę zagotowujemy z cukrem. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do gorącego syropu. Gotujemy około 2-3 minuty na małym ogniu (jabłka nie mogą się rozpaść), wyjmujemy je, odsączamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie tortownica o śr. 20 cm), do środka

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 142

ubiegłej niedzieli zmagam się z chorobą. Jak już udało mi się wyjść z grypy i pokonać zapalenie oskrzeli (pomocny okazał się  syrop z kwiatów bzu czarnego ) to przyplątała się angina :( Chorowaliśmy wszyscy (ja, mąż i synek), jak jedno zdrowiało to zarażało się od drugiego, koszmar! Wczoraj miałam jeszcze wysoką gorączkę, ale na szczęście dziś czuję się już nieco lepiej

Rozpustne gotowanie
Truskawki w syropie miętowym. 153

innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu

Rozpustne gotowanie
Pyszny szejk orzeźwiający z truskawkami 181

Alpro Soya bez Cukru to kolejna propozycja na porcję roślinnej energii. Składniki:  Alpro Soya bez Cukru 600 ml truskawki 300 g lody śmietankowe 200 g syrop trzcinowy złocisty ( dekorujemy na końcu naszego szejka)   Wykonanie: Do kielicha blender-owego wlewamy soje bez cukru. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek . Dodajemy do  soji i miksujemy

Różowa kuchnia
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 172

mamą sporo rozrabiamy i tym razem pozwoliłyśmy sobie na słodką chwilę! :)) A oto i ona - Lodowy Deser! :) Co potrzeba? Kieliszek do wody :D, waniliowe lody GRYCAN'a oraz odrobina syropu malinowego i listek mięty. Ta da! MOJA WIELKA PROŚBA! :) Kochani, jeśli podoba Wam się mój blog, zaglądacie tu czasem, a już tym bardziej - jeśli skorzystaliście z któregoś z moim przepisów

Spektrum Smaku
Domowe kremowe lody marakuja z przepisu Be Active Ewa Chodakowska 136

PRZEPIS POCHODZI Z  PROGRAMU BE ACTIVE, KTÓRY PROWADZI EWA CHODKAWOSKA.  Składniki: 75 g płatków lub wiórków kokosowych 30 ml mleka kokosowego 24 g serka mascarpone 8 ml syropu z agawy 10 g pestek dyni 5 ml oliwy 1 g chili Przygotowanie: Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce

ClauditteMissCooking