innego dla dzieci, co innego dla nas. Tak też było właśnie dziś. Zainspirowana akcją otrębową postanowiłam wzbogacić tradycyjny przepis na leniwe o otręby owsiane, a masełko z bułeczką zastąpiłam syropem klonowym. Wyszło z tego idealne połączenie . Spróbujcie koniecznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemuwierzycie. Prawie 40 litrów zebranych z pomocą męża jagód, że o kurkach już nie wspomnę. W mojej spiżarni pojawiło się mnóstwo słoiczków z dżemem, musem i jagodami w syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli
Wiem co jemfareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam od razu pomyślałam
Wiem co jemdrugich pokrojoną w paseczki, a jeszcze do innych całe kawałki. W zależności od tego czy potrzebuję dodać ją do ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową. Skórki pomarańczowe można też ususzyć. Pokrojone w cienkie paseczki rozkładamy
Wiem co jemMięta rośnie w ogródku jak szalona. Muszę chyba ją zerwać i zrobić jakiś syrop miętowy. Przyda się do owocowych koktajli dla dzieci. Dla dorosłych mam coś lepszego. Domowy likier miętowy. Tymczasem wykorzystuję ją na bieżąco. Stąd też taki „wysyp” różnych napojów z jej udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku
Wiem co jemsuche i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka Agirozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka Agizawierają cukru, poza tym satysfakcja ze zrobienia grzańca po swojemu musi być :) Składniki: butelka niedrogiego czerwonego wina (półsłodkiego bądź półwytrawnego) 3 łyżki Porto lub Madery 2 łyżki miodu lub syropu z agawy - do osłodzenia (ja dodałam miód pitny) 2 pomarańcze pół cytryny 3 laski cynamonu 6 goździków 1 gwiazdka anyżu 4 ziarna kardamonu Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę sparzyć, osuszyć
Domowa Cookierenka Agidopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem. Źródło/ Inspiracja: Bunny's Warm Oven
Domowa Cookierenka Agitradycyjnych deserach południowych Włoch. Książka została podzielona na 4 rozdziały wg regionów: Sycylia, Kampania, Kalabria, Apulia i Bazylikata. Ostatni, piąty rozdział, zawiera podstawowe przepisy, np. na domowy ser ricotta, syrop figowy czy likier limoncello, które z kolei są składnikami głównych deserów. Zalety: Przepisy są przedstawione w sposób jasny i przejrzysty, zawierają szczegółowe instrukcje dot. przygotowania poszczególnych deserów. Składniki są ogólnodostępne
Domowa Cookierenka Agirazowe gofry biszkoptowe z ricottowym twarożkiem* i domową pigwą w syropie~ *została mi resztka ricotty (ok. czubata łyżka), którą wymieszałam z dwiema łyżkami mielonego twarogu i stevią
breakfast of dreamsMiód wielokwiatowy dodaje człowiekowi energii. Lawenda działa uspokajająco. Posiada właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Miód z lawenda można dodawać do naleśników, kanapek, sałatek itp. Skład : miód wielokwiatowy, cukier, kwiat lawendy, syrop lawendowy Wartości odżywcze w 100g: BRAK DANYCH Moja opinia : Zacznę może od zalet :) Miód jest bardzo dobry! W zapachu co prawda nie czuć lawendy, ale w smaku jest ona bardzo
breakfast of dreamsokazję nawet zobaczyć anielską spiżarnię! :) Oprócz gadaniny która...no, trochę trwała :) postanowiłyśmy kontynuować współpracę i dostałam pare pyszności do przetestowania, a mianowicie - konfiturę miętowe jabłuszko , miodową różę , nowość czyli syrop cytrusowy z anyżem oraz miód malinowy . Sama również podarowałam Monice kilka moich domowych przetworów
breakfast of dreamsnasiona chiaViVio zapraszam do ich sklepu internetowego. Są w bardzo przystępnej cenie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~40g nasion chia ViVio ~szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) ~opcjonalnie do posłodzenia syrop klonowy ~150g malin ~15g migdałów Nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki. Rano maliny blendujemy na mus i siekamy migdały. Do naczynia w którym będziemy podawać
breakfast of dreamscynamonowy pudding z kaszy manny z figami~ A jeśli macie jeszcze dostęp do brzoskwiń to polecam Wam TE brzoskwinie w syropie!!! :) (klik na zdjęcie
breakfast of dreams