Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu
Milion Smakówawaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego. Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie na blogu wyszukując tytuł Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym. Od czasu do czasu kombinuję jednak z innymi smakami. Granolę migdałową przygotowałam na bazie przepisu na Granolę Andy'ego Nigelli Lawson, dostosowując ją nieco do moich smakowych upodobań
Milion Smakówrównież kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo grzanki z avocado, szynką parmeńską i rukolą. Pomidorki koktajlowe z miętą i ciecierzycą z odrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem
GRUBY WAŁEKdrożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy
greenscarfszklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu (dałam syrop klonowy) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej
Stare Garysię nie rozkleiło. Postępować tak aż się ciasto skończy :) Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia ciasta (piekłam ponad 20 minut). Jadłam na ciepło z odrobiną syropu z agawy :) Pycha! Smacznego
Co na wege obiad?kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną do deserów. W przeciwieństwie do innych rodzajów mleka z orzechów, mleko z nerkowców nie wymaga odsączania. Jeżeli chcesz
Roślinna - blog wegańskibotwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki
Mango Papajadobrego drinka, warto więc eksperymentować. Mój sylwester był bogaty właśnie w takie eksperymenty, był drink bananowo - porzeczkowy, było martini z pomarańczą a na koniec popróbowaliśmy nawet szampana z syropem żurawinowym i sokiem pomarańczowym. Niestety nie każde eksperymenty zostały uwieńczone zdjęciem, jednak myślę, że przy sposobnej okazji uda mi się ten nie takt nadrobić. Przyznaję do wódki z sokiem
Kuchenne aromatySkładniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 płaskie łyżki kakao 3 pełne łyżki mleka kokosowego (lub innego jeśli kokosowego nie mamy) 3 łyżki syropu (lub miodu, cukru. Jeżeli nie używamy substancji słodzącej w stanie płynnym należy ja ostrożnie rozpuścić w ja najmniejszej ilości płynu- może to być mleko ale nie może być
Pora na pora i pomidorapłaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek brązowego cukru 100 g masła kokosowego (lub innego roślinnego) dodatkowo/niekoniecznie: 2 gałęzie rabarbaru 1 ugotowany buraczek garść jagód goi 50 g cukru lub syrop z agawy A teraz do pracy: Mleko z olejem i cukrem wymieszać trzepaczką na jednolity płyn. Do oddzielnej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszane mleko
greenscarfsmaku) 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 4 galaretki w różnych kolorach 250 g ciasteczek maślanych ok. 80 g masła owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki
Czerwień i błękitarmaniaku lub koniaku (opcjonalnie), 2 żółtka, 5 łyżek brązowego cukru. Do przybrania: jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe. Przygotowanie: Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut. Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską
SzczyptaSmaQwarzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2. Wafle z tunczykiem, kapusta
Czarnawisienkazimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier - u mnie miód z kwiatów pomarańczy, 2 łyżeczki żelatyny Brzoskwinie, nektarynkę i sok pomarańczowy umieszczam w garnuszku, miksuję wszystko blenderem. Tak przygotowane owoce umieszczam na małym ogniu
Plate of Joy