syrop - 6989 przepisów (strona:366/466)

Granola migdałowa 115

awaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego. Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie na blogu wyszukując tytuł Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym. Od czasu do czasu kombinuję jednak z innymi smakami. Granolę migdałową przygotowałam na bazie przepisu na Granolę Andy'ego Nigelli Lawson, dostosowując ją nieco do moich smakowych upodobań

Milion Smaków
Sztuka śniadania 163

również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo grzanki z avocado, szynką parmeńską i rukolą. Pomidorki koktajlowe z miętą i ciecierzycą z odrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem

GRUBY WAŁEK
Wegańskie drożdżówki z makiem 214

drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy

greenscarf
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia 200

szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant –  jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu (dałam syrop klonowy) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej

Stare Gary
Mleko z orzechów nerkowca 177

kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną do deserów. W przeciwieństwie do innych rodzajów mleka z orzechów, mleko z nerkowców nie wymaga odsączania. Jeżeli chcesz

Roślinna - blog wegański
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 173

botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki

Mango Papaja
Drink bananowo - porzeczkowy 164

dobrego drinka, warto więc eksperymentować.  Mój sylwester był bogaty właśnie w takie eksperymenty, był drink bananowo - porzeczkowy, było martini z pomarańczą a na koniec popróbowaliśmy nawet szampana z syropem żurawinowym i sokiem pomarańczowym. Niestety nie każde eksperymenty zostały uwieńczone zdjęciem, jednak myślę, że przy sposobnej okazji uda mi się ten nie takt nadrobić.  Przyznaję do wódki z sokiem

Kuchenne aromaty
Domowa nutella - bez czekolady i cukru 736

Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 płaskie łyżki kakao 3 pełne łyżki mleka kokosowego (lub innego jeśli kokosowego nie mamy) 3 łyżki syropu (lub miodu, cukru. Jeżeli nie używamy substancji słodzącej w stanie płynnym należy ja ostrożnie rozpuścić w ja najmniejszej ilości płynu- może to być mleko ale nie może być

Pora na pora i pomidora
Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2 126

płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek brązowego cukru 100 g masła kokosowego (lub innego roślinnego) dodatkowo/niekoniecznie: 2 gałęzie rabarbaru 1 ugotowany buraczek garść jagód goi 50 g cukru lub syrop z agawy A teraz do pracy: Mleko z olejem i cukrem wymieszać trzepaczką na jednolity płyn. Do oddzielnej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszane mleko

greenscarf
Domowe lody rabarbarowe bez maszyny 167

armaniaku lub koniaku (opcjonalnie), 2 żółtka, 5 łyżek brązowego cukru. Do przybrania: jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe. Przygotowanie: Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut. Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską

SzczyptaSmaQ
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 246

warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta

Czarnawisienka
Owocowy i zdrowy... czyli czas na deser! 174

zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier - u mnie miód z kwiatów pomarańczy, 2 łyżeczki żelatyny Brzoskwinie, nektarynkę i sok pomarańczowy umieszczam w garnuszku, miksuję wszystko blenderem. Tak przygotowane owoce umieszczam na małym ogniu

Plate of Joy
Semifreddo z bezami i czereśniami 269

minut przed podaniem, aby nie był za bardzo zmrożony.  Podajemy z czereśniami i pokruszonymi bezikami.  Smacznego :) * U mnie było trochę więcej czereśni i kilka łyżek z syropem odłożyłam do dekoracji przed miksowaniem

Plate of Joy
Zdrowe muffinki z owocami 188

fajną przekąskę! Smaczne i zdrowe! Składniki: (18 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 110 g cukru trzcinowego, 45 g płatków owsianych, 2 łyżeczki miodu / syropu z agawy, 1 jajko, 310 ml maślanki (1 i 1/4 szklanki), 80 ml oleju (1/3 szklanki) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 1 szklanka owoców - malin, jeżyn

Plate of Joy
Morele z malinową wkładką w syropie 107

pestkę i zamiast niej umieścić ładną malinkę. Ułożyć ściśle w słoiku. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą.Następnie dodać sok z cytryny(tylko trzeba uważać na pestki). Syrop gotuj 6 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając. Zalej owoce w słoikach. Całość pasteryzujemy. Musimy pamiętać,że im ściślej ułożymy owoce,tym więcej wejdzie i tym ładniej

Wielki apetyt