tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honoriettystarsza tym lepsza. Dziś mamy piekarki i gotowe ciasto korę. Baklavę robi się bardzo szybko. Nasze ciasto piekło się ok 40 minut. Wypieczoną baklavę należy polać gorącym syropem cukrowym. Płyn powienien mocno nasączyć ciasto. Nasza baklava była o smaku cytynowym. Cytryna świetnie zbalansowała słodycz ciasta. Przygotowaliśmy sałatę szopską. Pyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem
AZgotuj!Danusi , Marzenki , Agnieszki , Iwonki , Danusi .. 160 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 kostki miękkiego masła 40 g (torebka) budyniu karmelowego [ u mnie śmietankowy] 1 łyżeczka syropu do deserów -czekolada rum 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka (100g) białej czekolad y Czekoladę posiekać nożem , zetrzeć na tarce na drobne kawałki. Mąkę wymieszać
Moje domowe kucharzenieamerykańsku są przepyszne, syte i puszyste. To takie danie, które każda mama może podać swoim dzieciom na śniadanie. Można je przyrządza ć z różnymi owocami, lub tradycyjnie z syropem klonowym. Składniki: 225 gr. mąki 2 duże jajka 1 szklanka mleka 4 łyżki masła, roztopionego 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę soli 1 banan, rozdrobniony Przygotowanie
Smaczne Potrawyłyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła
Smaki Przyprawy i Kolorytraditional American-style breakfast, but it also taste good with fried bacon and maple syrup. To jest tradycyjne śniadanie w stylu amerykańskim, świetnie smakuje też ze smażonym boczkiem oraz syropem klonowym. Ingredients: 2 cups plain flour, 1.1/2 tsp of soda, 4 tbsp sugar, 1 egg, 300 ml milk, oil for frying, honey, blueberries Składniki: 2 szklanki mąki
Smaki Przyprawy i KoloryJeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy mleko zamienić na jogurt naturalny- deser w tym wydaniu też jest pyszny, jednak warto wtedy odrobinę dosłodzić- miodem lub np. niskokalorycznym syropem daktylowym. Tak obłędnie prezentujący się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :) * mleko skondensowane niesłodzone
Kraina Miodem Płynącajeden to ok. 150kcal. Składniki: - 300g jogurtu naturalnego - 200g borówek - garść domowej granoli , granoli z rabarbarem , muesli, ekspandowanego ziarna orkiszu - 3 łyżki nasion Chia *opcjonalnie: miód, ksylitol, syrop klonowy do osłodzenia jogurtu Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i miksujemy wraz z 2 łyżkami nasion chia. Jeżeli dosładzamy jogurt mieszamy go wraz ze słodzidłem. Do naszych słoiczków, szklaneczek wsypujemy
Be Fit Be StrongSkładniki: gorzka czekolada, truskawki w syropie (mogą być z kompotu). Przygotowanie: Przygotować silikonową formę z dowolnymi kształtami wgłębień. Czekoladę rozpuścić i pędzelkiem nanieść na dno i boki wgłębień. Na dno dać grubszą warstwę czekolady. Włożyć do lodówki. Gdy czekolada zastygnie boki jeszcze raz wysmarować czekoladą i ponownie włożyć do lodówki. Warstwa czekolady nie może być zbyt
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 225 masła, miękkiego, 50g drobnego cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu (olejku) waniliowego, 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito. Ponadto: 100g gorzkiej czekolady, czereśnie w syropie ( koktajlowe). Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe
W kuchni u Monikiłyżeczka cukru walilinowego. szczypta soli, dżem Łowicz ( najlepiej dwa smaki, u mnie był: truskawkowy i z owoców leśnych), mała gałązka mięty, 2 łyżki jogurtu greckiego, pół małej brzoskwini z syropu, 1-2 łyżeczki miodu (niekoniecznie), łyżeczka masła. Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Obroty miksera
W kuchni u MonikiSkładniki: 110g - 115g malin z syropu lub z soku, tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g) - można dać 3-4 kostki więcej dla pewności, że wystarczy ponieważ wgłębienia w formach silikonowych są różne, a mi 100g starczyło w sam raz. Przygotowanie: Tabliczkę czekolady podzielić, połamać na mniejsze części. Do garnka wlać wodę ( ok. 1/4 wysokości garnka) i doprowadzić do wrzenia. Na górę
W kuchni u MonikiSkładniki ( na 7-8 deserów): 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem, 1l mleka, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 1/2 łyżeczki kakao, 2 świeże brzoskwinie ( mogą być również z syropu), Przygotowanie: Przygotować jeden budyń według opisu na opakowaniu. Rozlać do salaterek lub szklanek. Pozostawić do ostygnięcia ( gdy budyń przestanie parować można przykryć folią spożywczą by nie powstał na wierzchu kożuch
W kuchni u Monikiodstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień. Każdego dnia należy zawartość słoika dobrze przemieszać i sprawdzać, czy nie zaczyna się fermentacja. Po tygodniu do słoja z owocami i syropem cukrowym dolewamy alkohol. Całość mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 3 dni. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gazę lub pieluchę tetrową i przelewamy do butelek. Jeśli chcemy uzyskać klarowną nalewkę
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki cukru, szczypta cynamonu. Jabłko kroimy w drobniutką kostkę. W garnuszku rozpuszczamy masło i cukier, wrzucamy jabłko i cynamon, podsmażamy kilka minut, aż kawałki jabłka dokładnie pokryją się syropem, a nadmiar wody odparuje
My Culinary Art