Strogonoff wersja wegańska 159oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie: cała idea(...)się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek jak to Misiek, stwierdził że zajebiste było a babcia (przypomnę- 86 lat- bardzo na fleku) zapytała
greenscarf
Sola po grecku 175talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba(...)dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku
Gosia gotuje
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 214Gulasz wieprzowy Składniki: na 6 porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw(...)minut. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź ziemniaki. Rozgrzej olej i usmaż frytki. Dodaj frytki do gulaszu, wymieszaj lekko z sosem. The post Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 311jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal(...)jakiś czas mieszając i podlewając winem gdyby za dużo płynu się wygotowało. Po 30 minutach wyciągamy pietruszkę, a po 1,5 h solimy gulasz i dodajemy trochę koncentratu pomidorowego do smaku i lepszego koloru. 20 minut przed końcem duszenia wyciągamy liść laurowy i dorzucamy usmażone pieczarki oraz marchew. Gotowy gulasz zestawiamy z ognia, doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba. PODANIE Wołowinę
Nerds Kitchen
Wołowina Curry z Chinatown Faceta w Kuchni 146octu ryżowego ✅ 3 liście laurowe ✅ 3-5 łyżek curry w proszku ✅ 2 łyżeczki kurkuma w proszku ✅ 2 szklanki bulionu warzywnego ✅ 4 łyżeczki cukru ✅ 1 łyżka soli ✅ 100 ml koncentratu pomidorowego ✅ 2-3 cebule pokrojone w talarki ✅ 2 łyżeczki skrobia kukurydziana rozrobionej w 50 ml wody ✅ Ryż. 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej rondel wlej 5 łyżek oleju. 🛠️ Wrzuć kostki wołowiny i lekko je obsmaż(...)wlej dwie łyżki oliwy i wrzuć szalotkę, podsmaż ją dość mocno, pod koniec wlej ocet ryżowy i grzej, aż płyny odparują. 🛠️ Nałóż ryż do miski, dodaj kostki wołowiny z sosem curry i dodaj szalotki. 👍 Gotowe Smacznego Rok temu założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” nie sądziłem, że po roku będzie
RafalCook
Marynowane warzywa z feta i pesto 192bakłażan 1 papryka 4 łyżki oliwy 3 łyżki winnego octu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 bułki ciabaty lub 1 duża ciabata garść zielonej sałaty 200 g feta Pesto pomidorowe z papryką 1 grillowana czerwona papryka 6 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki twardego sera, u mnie bursztyn 2 łyżki oliwy sól(...)solą i pieprzem do smaku. W drugim naczyniu ułóż kawałki cukinii,bakłażana i jedną paprykę pokrojoną w paski. Następnie polej nią jeszcze gorące warzywa. Odstaw na 1 godzinę. Przygotuj sos z grillowanej papryki. Paprykę pozbaw skórki i gniazda. Pokrój i przełóż do malaksera. Dodaj drobno pokrojony czosnek, włoskie orzechy, suszone pomidory i oliwę. Zmiksuj sos. Następnie wymieszaj z utartym serem
codojedzenia
Restauracja hiszpańska La Iberica ul. Burakowska 5/7 238przygotowywane poszczególne dania, polecił kilka specjałów. I zdecydowaliśmy. Na pierwszy ogień J. wybrał zupę kastylijską – jedyną zupę w menu ale jest tak pyszna, że nie musi być innej. Pomidorowa, lekko pikantna, pełna smaków, owoców morza i bodajże choriso. Próbowałam, smakowała genialnie. Ja zdecydowałam się natomiast na duszone kalmary, w całości. Już dawno nie jadłam tak dobrych owoców morza, sama(...)starają się”. Plus za szczerość, ośmiornica była idealna, jak i cała sałatka. I znowu – czemu jej było tak mało Jagnięcinę także zjedliśmy z olbrzymim apetytem, była miękka, sos był pyszny i aromatyczny. Na koniec postawiliśmy na klasyczny hiszpański deser czyli churros. Pyszne MOJA OPINIA Zwiększcie porcje, macie tak dobre jedzenie Chętnie wrócę tam po raz kolejny. W restauracji
nietylkopasta.pl
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem 190patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w piórka, zeszklić. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać wydrążony i pokrojony miąższ z pomidorów, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dodać zioła, lekko posolić. Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut, do czasu aż większość wody odparuje. Doprawić ostatecznie do smaku, tak, aby całość miała mocno(...)dodatków - jest w nich i warzywo, i skrobia, i białko więc nic więcej nie było potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią. Smacznego😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek np. do placków ziemniaczanych czy z cukinii
Ze smakiem bez glutenu
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 203patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut. Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprz
Żeberka słodko- ostre 228Składniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki(...)całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier karmelizujemy na suchej patelni, podlewamy sosem, deglasując patelnię, przelewamy zawartość do żeberek. Dusimy około 30- 45 minut. Podajemy z podsmażanymi ziemniaczkami i sosem
Luźna Kuchnia
Gulasz z szynki z ogórkiem kiszonym 199Wszyscy lubimy gulasz, dlatego też często go przygotowuję. Dla urozmaicenia próbuję różnych dodatków. Tym razem w ruch poszły ogórki kiszone. Połączenie jak najbardziej udane. Bardzo wam
Kuchnia domowa Ani
Curry z warzywami 259średniej wielkości cebula, 4 ząbki czosnku, kilka różyczek kalafiora, 4 łodygi selera naciowego, 1 duża czerwona papryka, kilka pieczarek lub boczniaków, 1 niewielka cukinia, 1 puszka ciecierzycy, 500g passaty pomidorowej, 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów, kawałek świeżego imbiru – ok 2 - 3 cm. 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu, ½ łyżeczki cynamonu(...)minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami. Dodaję zmiksowane warzywa mieszam i gdy się zagotuje duszę jeszcze na mniejszym ogniu przez około 5 minut, aż się sos nieco zredukuje. Sos łatwo pryska więc trzeba go często mieszać. W międzyczasie wlewam do kubka miksera passatę, dodaję nerkowce i miksuję, jeśli jest bardzo gęste dodaję wody. Przelewam
Gotuj Się Kto Może
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 169takie w naszym kraju. Ja proponuje troszkę inne spojrzenie na spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula(...)naprawdę poprawia wygląd pizzy. Będąc we Włoszech nie widziałem ketchupu na pizzy. Za to dodawano majonez. Taki też zrobimy z makaronu:) Dla przyzwyczajonych do polskiego smaku przerobimy go na sos czosnkowy :) - makaron, który został po przygotowaniu spodu - olej - woda - czosnek Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej
Kryzysowa Książka Kucharska
Bażant duszony 170bażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć kuper, pokroić na 4 części. Podczas dzielenia odcinam szyję ale jej nie wyrzucam, dodaję do duszenia, dla smaku. Cebule pokroić w sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie włożyć(...)Bażanta wyjąć i trzymać w cieple. Można, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby przyrumienić skórkę. (ja tak zrobiłam) W tym czasie sos przetrzeć przez sito, zlać tłuszcz i zagęścić przez gotowanie. Następnie dodać łyżkę zimnego masła, mieszając zagotować. Zdjąć sos z ognia. Bażanta podałam z puree dyniowo-ziemniaczanym i chipsami z jarmużu
królestwo garów
Ryba w warzywach 187liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut(...)kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla. Posypałem posiekaną natką
R'n'G Kitchen