sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:621/794)

naleśniki meksykańskie 254

lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki(...)mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 1 cebula ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 1/2 czerwonej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz ostra papryka łyża oleju kilka liści sałaty lodowej  Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasola na sposób grecki 166

puszki ( 2 x po 400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli  - ja użyłam fasoli z puszki. kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję(...)drobno pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i smażę kilka minut. Dodaję ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam całość ponownie. Smażę do czasu aż sos lekko zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Na koniec wrzucam odsączoną fasolę z puszki. I danie gotowe. Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut

apetytnapieczenie
Empanada z kurczakiem 320

 Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które

Smaki Brazylii
Pączkopizze - tłusty czwartek bis 82

głowy coś lepszego, jak to często bywa, albo mogę już nie żyć :) Dlatego zrobiłem to dziś na okoliczność śmierci nieznanego tyrana :) Składniki: - mąka - drożdże instant - olej - koncentrat pomidorowy - oregano - dżem truskawkowy - w końcu to pączki Wykonanie: Do koncentratu dodajemy trochę oregano i dżemu truskawkowego. Mieszamy. Do mąki dodajemy drożdży, trochę oleju i tyle wody, żeby ugnieść ciasto, które będzie spójne(...)nich kulki i kładziemy na blaszce do pieczenia. Czekamy aż trochę urosną.  Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15-20 min.  Sos wkładamy do szprycy, nakłuwamy każdego pączka i faszerujemy sosem. Żyję w Polsce, więc podaję z ketchupem

Kryzysowa Książka Kucharska
Ryba Ananasek 94

Olej do smażenia ·        2 puszki ananasa ·        4 papryki czerwone ·        Przecier pomidorowy ·        3 łyżki ketchupu ·        Cebula ·        Sól Sposób przygotowania: 1.    Rybę kroimy na mniejsze(...)paski paprykę oraz pokrojonego w kostkę ananasa. 7.    Pod koniec prużenia dodajemy przecier oraz ketchup. 8.    Rybę układamy w naczyniu. 9.    Polewamy sosem z papryki i ananasa. 10.                     Rybka gotowa

Kulinarna Chwila
Makaron z krewetkami i pomidorami 100

Szybka propozycja na ekspresowy obiad, z pomidorami i krewetkami. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Przepis ze strony Kwestia Smaku , polecam serdecznie :) Składniki: 200 g oczyszczonych i obranych krewetek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki poza sezonem) posiekana natka pietruszki(...)makaronu (dowolny kształt) Przygotowanie: Wstawić w garnku wodę z solą na makaron, gdy zawrze wsypać makaron i ugotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić. Gdy gotuje się makaron przygotować sos. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę wykrawając zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą i włożyć krewetki, smażyć po minucie z każdej strony na dość mocnej

Kocham..lubię..gotuję..
Śledzie w pomidorach 86

przepisie oryginalnym podane jest aby użyć 4-5 pomidorów świeżych, lub odpowiednią ilość konserwy pomidorowej. Ja użyłam domowy przecier pomidorowy . 500 g płatów świeżego śledzia, 600 ml przecieru pomidorowego, 2 – 3 marchewki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, tłuszcz do smażenia, sól, cukier, Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Marchewki obrać pokroić (ja pokroiłam(...)lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Na patelni, łyżkę masła przesmażyć z łyżką mąki. Do zasmażki dodać pomidory, zagotować. Dodać odsączoną marchewkę, doprawić do smaku solą, cukrem i zagotować. Ostudzonym sosem zalać śledzie. Odstawić na co najmniej 12 godzin. W lodówce mogą stać kilka

królestwo garów
Grzyby po grecku na zimę HIT !!! 796

Grzybków w lesie jest teraz pod dostatkiem, więc każdy wolny czas staram się spędzić w lesie na poszukiwaniu najbardziej dorodnych grzybów jakimi dla mnie są borowiki szlachetne! Uwielbiam sosy grzybowe, ale przetwory z grzybów są równie pyszne! Moja mama wynalazła wspaniały przepis w książce Grzyby Dania i Przetwory. Czegoś lepszego z udziałem grzybów w życiu nie jadłam...Grzybki po grecku(...)idealną przekąską do alkoholi. Zapraszam wszystkich miłośników leśnych skarbów.  Składniki: borowiki szlachetne lub grzyby mieszane 3 kg, cebula 1,5 kg, marchew 75 dag, ketchup 1 duży, koncentrat pomidorowy 1 słoik, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew pokroić w kostkę i poddusić na oleju z odrobiną wody. Gdy marchew będzie półtwarda, dodajemy cebulę pokrojoną

kulinarne odsłony pati
Curry z brokułem i serem halloumi 154

było okazji podzielić się przepisem. Dziś w końcu postanowiłam to zmienić i tak prezentuję pyszne, wegetariańskie curry. Curry z brokułem i halloumi jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a sos zagęszczony orzechami nerkowca jest po prostu rewelacyjny. Jestem pewna, że to danie zasmakuje każdemu. Zdecydowanie polecam. Curry  z brokułem i serem halloumi Składniki: opakowanie sera halloumi(...)ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki pasty curry szczypta kurkumy pieprz kajeński do smaku 100g orzechów nerkowca puszka mleka kokosowego (400g) 500ml przecieru pomidorowego - passaty 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej do smażenia świeża kolendra do przybrania ryż basmati lub jaśminowy do podania Przygotowanie: Ser halloumi zgrillować lub usmażyć na patelni. Na patelni

Codzienne Gotowanie
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 122

ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć(...)lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Pomidory z puszki można zastąpić dodatkowymi pomidorami świeżymi oraz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Całość przesmażyć kilka minut, tak, aby pomidory się rozpadły. Następnie dodać ugotowany ryż, dodać przyprawy i dusić do czasu, aż większość wody odparuje. Gorący farsz nakładać do przygotowanych wcześniej papryk

Ze smakiem bez glutenu
Wołowina po burgundzku 114

dań wymyślonych przez mężczyznę. Ta prosta potrawa zyskała światową sławę dzięki Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek(...)800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina 400ml bulionu wołowego lub warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek (po 1 gałązce), 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej   Wykonanie: Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę

Smak mojej kuchni
Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym 96

czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Filety pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki kurczaka wrzucić do mokrej(...)paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażonego kurczaka. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż kurczak zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno. Zalewę w sezonie paprykowym można zapasteryzować w słoikach

To co kocham
Filet z mintaja po węgiersku 202

Smażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Ja akurat miałam mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta.  400 g mrożonego filetu z mintaja(...)papryka 1 cebula 200 g pieczarek 50 g rodzynek 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka       Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Placek po węgiersku z gulaszem 133

brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut(...)wodą.  Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały.  Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.  Placki ziemniaczane: -  1-1,5 kg obranych ziemniaków

Aromatyczne Podróże
Gulasz z jelenia z pomidorami z wolnowaru 177

Może mało fotogeniczny, ale smaczny gulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze. składniki 600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania(...)sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 4 goździki 6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione gałązka rozmarynu 200 g pomidorów - mogą być z puszki 1 łyżka pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu  słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien.  Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje było

Stare Gary