sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:615/794)

GULASZ CZERWONY WEGETARIAŃSKI 153

mięsa. Moja wersja vege jest wspaniała. Delikatny smak dzięki czerwonej soczewicy podsycony papryczką chilli. Wspaniały!!  Idealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już nie ma co pisać, czas na degustację. Smacznego ☺️☺️☺️☺️ Składniki(...)małego selera  1 biała cebula 1 por ( biała część)  2 ząbki czosnku  4 pomidory  papryka czerwona  olej do smażenia  1 łyżka koncentratu pomidorowego  opcjonalnie łyżka śmietany  pół papryczki chili  sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać i pokroić w dużą kostkę.  Cebulę

pieprzny smaczek
Pomidorowe naleśniki z serkiem i wędzonym łososiem 125

szybskie w przygotowaniu. Ostatnio gościły u nas na pomidorowo z pysznym kremowym serkiem i zdrowym lososiem. Składniki (4 porcje) -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mleka -200ml passaty pomidorowej -0,5 szkl. oleju -2 jajka -szczypta soli -1/2 lyżeczki oregano -150 g serka śmietankowego do smarowania -150 g wędzonego łososia Przygotowanie W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka(...)soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników. Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch układać wędzonego łososia. Zwijać w ruloniki. Podawać polane ulubionym sosem (u mnie serowy roquefort). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 404,9 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 19,7g Węglowodany: 30,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Sałatka meksykańska. 445

czosnku opakowanie nachos Sałatka meksykańska sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski. Pomidory kroimy w kostkę i układamy(...)pomidory wykładamy przestudzone mięso i pieczarki. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.  Ser ścieramy na grubych oczkach, posypujemy nim sałatkę.  Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując nimi sałatkę

Pani domowa
Ketchup z cukinii bez cukru :) 160

zamian dodałam słodkie marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze.  Składniki(...)obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki  250 g cebuli  1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mój miał 210 g) 1 papryczka chilli  4 łyżki oleju (u mnie 2 oleju kokosowego i 2 oleju palmowego) 5 łyżek octu jabłkowego  2 liście laurowe  przyprawy: sól

Zdrowie na języku :P
Leczo z cukinią i wołowiną 147

momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem(...)bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie

Wędrówki po kuchni
FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ 186

cycąco. Polecam :) Tikka Masala - brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.Grillowany lub smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło.  SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 łyżka curry EVITA 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA 1 łyżeczka(...)łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki EVITA Gulasz 1 papryka np. Żółta 1 cukinia 1 marchewka 200 ml mleczka kokosowego 250 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 pęczek kolendry lub pietruszki Dodatkowo 2 łyżki oleju kokosowego 2 torebki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach

Gotowanie Patki
Shakshuka 88

jednak latem wybieram tylko tę w czystej pomidorowej postaci.  Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 35 min 2 łyżki oliwy 2 łyżki harissy ( przepis)   2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki ok 800 g dojrzałych pomidorów 4 jaja sól Dodatkowo kawałki serka labneh  ( przepis ) lub jogurt naturalny (opcjonalnie(...)patelni rozgrzej oliwę, dodaj harissę, koncentrat, przyprawy i posiekany czosnek, smażymy ok 3 minuty 2. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory i dusimy ok 10 minut, aż sos odparuje, stanie się gęsty, doprawiamy do smaku solą 3. W pomidorach robimy 4 dołki, wbijamy w nie jajka i trzymamy całość na ogniu ok 10 minut, aż białko się zetnie a żółtko

Słodki Kompromis
Ketchup z cukinii. 120

Cukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie wpadł mi w oczy przepis na ten domowy ketchup, wyszedł wspaniały. Kto robił czekam na opinie a kto przepis widzi pierwszy raz może się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii(...)cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli używamy dużej cukinii należy wydrążyć środek. Cebulę obieramy i razem z cukinią ścieramy

Radość kipiąca uśmiechem.
Polskie spaghetti BOLOGNESE 253

makaronu typu spaghetti wielozbożowego 2 większe cebule Pół czosnku  Majeranek Lubczyk Ziele angielskie Liść laurowy Twaróg półtłusty Sól himalajska Olej rzepakowy Kilka listków świeżej melisy 400 ml przecieru pomidorowego (Teraz nie wiadomo po co nazywany dumnie Passatą) Przygotowanie: 1/ Mięso przyprawiamy solą, pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i na patelni przesmażamy na oleju. 2/ Gotujemy wd przepisu na opakowaniu(...)wodzie z odrobiną oleju. 3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę.  4/ Wykładamy makaron na talerz, na środek dajemy mięsny sos, posypujemy twarogiem i obowiązkowo dodajemy listki melisy/(świetnie przełamuje smak) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Włoskie calzone 202

Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła(...)Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym

upichcic
Ryba po węgiersku 123

Nie każdy lubi wytrawne potrawy na słodko. Kolejny przykład ryby również dobry na sylwestra  ;)0,5kg ryby4 szkl wody1/2szkl octu2/3 szkl. Oliwy6-8 łyżeczek cukru4

Garnkowe fanaberie
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 147

Sambal oelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos - przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula? Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie , jednej z moich najwierniejszych(...)czytelniczek :) Składniki: około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej), 1 większa cebula , 2 łyżeczki sambal oelek , około 3/4 szklanki soku pomidorowego , sól . Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy. Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze 109

ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Składniki nadzienia : * 5 dużych cebul * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonej bazylii * łyżka przyprawy do pizzy * sól , pieprz  * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie : Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około(...)kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor . Ja podaję z sosem czosnkowym . Idealne do zimnego piwka ! Polecam

Magiczne Życie Marty
Paprykowe leczo z suszonymi pomidorami 168

dodać, jeśli tylko macie ochotę :) mała cebula cukrowa papryka czerwona papryka zielona papryka żółta pół słoiczka suszonych pomidorów z pestkami dyni (lub w ziołach) ok. 400 ml passaty pomidorowej ok. 200 ml wody 2 ząbki czosnku pół łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub pikantnej) łyżka oleju rzepakowego (może być ten z suszonych pomidorów) sól i pieprz do smaku listki bazylii opcjonalnie(...)Warzywa kroimy w kosteczkę. Szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy passatą i wodą. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy wędzoną papryką, bazylią, solą i pieprzem. Opcjonalnie podajemy z ostrymi papryczkami. Smacznego :)   Artykuł Paprykowe leczo z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pierś z kurczaka po włosku 265

Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze. Pierś z kurczaka po włosku: 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 80 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie) kilka czarnych oliwek 1 kulka mozzarelli(...)bazylii 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 pomidor garść liści świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek do podania: ok. 300 g makaronu penne Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy

Poezja smaku