sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:613/794)

Kurczak tikka masala 1313

papryki ·         400 g pomidorów z puszki ·         1 łyżka koncentratu pomidorowego ·         300 ml mleka kokosowego ·         garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki(...)około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy   mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki

Mania Gotowania
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą 173

Królowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Teraz, kiedy mamy sezon na dojrzałe, soczyste, słodkie i pachnące pomidory, to warto z nich zrobić pomidorówkę- jest to najlepsza pomidorowa pod słońcem! 👌 Do zupy dodałam makaron ryżowy oraz... fasolę i tak jak makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem! Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje(...)naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos). Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną fasolę i gotować 2 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ragout warzywne z pastą curry i mleczkiem kokosowym 231

Dziś ragout (ragu), danie warzywne, ala gulasz, warzywa (w tym korzeniowe) duszone, pokrojone w kostkę i podduszone w sosie i pomidorach, delikatnie doprawione z dodatkiem pomidorów z puszki i mleczka kokosowego. Wszystko wykończone czerwoną pastą curry, świetny, świeży i zdrowy smak, uwierzcie! Wyśmienite danie, które podaję jako samodzielny obiad, z dodatkiem ziemniaków puree lub pieczywa, np. świeżo skrojonej bagietki(...)cukinie 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku ćwiartka selera 1 ostra papryczka drobno posiekana puszka 400 g krojonych pomidorów z puszki puszka mleczka kokosowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję, pietruszkę, czosnek, cebulę i selera obieram. Kroję wszystkie warzywa w niedużą kostkę

Zasmakuj Kuchni
Lekka zupa pomidorowa 208

Arabska zupa-krem z okrą                Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w arabskiej knajpce, jako przystawkę. Po raz pierwszy jadłam też wtedy okrę, bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić sama taką zupę. Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie nieznana(...)delikatna . Przygotowuje się ją na wiele sposobów - mrozi, suszy, konserwuje, smaży...                  Zupy i sosy z okry (jest ona rośliną bardzo blisko spokrewnioną z prawoślazem lekarskim!) są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby żołądka, ponieważ podczas gotowania warzywo to staje się kleiste, co jednak

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowy makaron ze schabem i chorizo - Pudliszki - pomidorowe inspiracje / mięso 237

mięsem i chorizo. Do tego ulubiony makaron i zioła oraz szczypta cynamonu. Jesteście ciekawi smaku?  Zapraszam! Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie małe kokardki * pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki  * łyżka oliwy smakowej - u mnie z suszonych pomidorów  * plaster schabu * większe pół chorizo * pół łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki cukru trzcinowego * ząbek czosnku * opcjonalnie 2 suszone pomidory * garść świeżych(...)oraz cukier. Koncentrat wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Magiczne Życie Marty
Jajka po szkocku 209

zapiec z mięsem, wyjdzie nam wtedy pyszna pieczeń. Ja dziś wybrałam wersję z pojedynczymi jajkami. Koniecznie spróbujcie! 6 ugotowanych jajek 0,5 kg. łopatki lub szynki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 surowe jajko sól pieprz czosnek granulowany oregano bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa.  Wbić jajko, dodać(...)rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec w piekarnik. Podawać na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem lub chrzanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pizza "Od serca" 206

cieple do wyrośnięcia, możemy też zamiast ściereczki przykryć je folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do formowania pizzy ponownie ciasto wyrabiamy. Nadajemy kształt, Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oliwy i przyprawami. Drugą łyżkę oleju rozsmarowujemy na blaszce, na której będziemy piec pizzę. Dodatki: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy ze szczyptą soli. Paprykę kroimy(...)Mozzarellę w kulce kroimy na plastry i również układamy. Możemy raz jeszcze oprószyć przyprawami. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 12-15minut. Podajemy z ulubionymi sosami

Kuchnia w czekoladzie
Fasolka po bretońsku 235

kulek ziela angielskiego 300 g wędzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ok. 2 łyżeczek suszonego majeranku sól, pieprz 200 ml koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki pikantnego keczupu   Suchą fasolę namoczyć na całą noc w wodzie.    Wylać wodę, w której moczyła się fasola, wrzucić ją do garnka, zalać świeżą wodą(...)smażącego się mięsa. Smażyć aż cebula się zeszkli.   Gdy fasola zacznie powolutku mięknąć dodać do niej usmażone mięso i gotować aż fasola zupełnie zmięknie (jeśli lubimy rzadki sos można w trakcie gotowania dolać jeszcze wody). Pod koniec dodać cały koncentrat, keczup, słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa

Simply Food
Pulpety jaglane z grzybami 206

szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki woda jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula  2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków  lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku.  Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia.  Grzyby posiekać(...)wymieszać ręką. Formować pulpety. W dużym rondlu  rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką

AZgotuj!
Krokiety z farszem z piersi kurczaka, boczniaków i suszonych pomidorów 227

krótką chwilę podsmażać szalotki i suszone pomidory, dodać kurczaka i zarumienić.  Kurczaka odsunąć na bok patelni i dodać boczniaki. Smażyć aż odparują większość wody, a następnie wlać passatę pomidorową i zmniejszyć ogień. Doprawić ziołami prowansalskimi i gotować do czasu aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać posiekaną natką pietruszki. W międzyczasie przygotować naleśniki. W naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki(...)sposobem podanym poniżej:  Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje  Kremowy sos curry . Smacznego

Piąty grzech główny
parowar-budyń z piersi i ryżu... 187

łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś ugotować z włoszczyzną, kucharkiem, przyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza np. do pomidorowej czy krupniku pierś bez kosteczek, włoszczyznę, żółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką(...)ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa lub porcje podgrzać i z sosem koperkowym na obiad..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GULASZ MEKSYKAŃSKI Z BIAŁĄ FASOLĄ 168

równie smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg łopatki wieprzowej, 1 papryka czerwona,  1 papryczka chili, 1 cebula, 1 szkl. ugotowanej białej fasoli, ½ szkl. kukurydzy, 2 ząbki czosnku, ½ szkl. przecieru pomidorowego, papryka wędzona w proszku, sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego, majeranek WYKONANIE Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę(...)paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką wody rozrobionej w 1/4 szkl. wody. Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy

słodki bratek
Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej 406

łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 papryczka chilli lub inna ostra pół papryki czerwonej 3/4 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalewamy ją 1,5 szklanki wody, odrobinę solimy(...)formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju. Gotowe meksykańskie klopsiki odsączamy na ręczniku papierowym.  Klopsiki jemy w pszennej tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów.  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pomidorowy majonez domowej roboty 228

Majonez domowy jest o wiele smaczniejszy i o wiele zdrowszy od kupnego. To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto

Moje Małe Czarowanie
“W słoiku” – recenzja 197

dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata(...)szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli. To eksperymenty – czatnej czy bałkański sos, który chcemy zrobić samemu w domu. To spotkania towarzyskie, gdzie wspólne robienie dżemów jest okazją do spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół, bo na 4 ręce praca idzie dużo szybciej

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania