sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:620/794)

Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem 157

Makaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek(...)cukinia 1 bakłażan 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać

Passions hobbies life
Zapiekanka z kaszy gryczanej 309

Zapiekanki pojawiają się w mojej kuchni dość często. Są proste, nie wymagają wiele wysiłku czasowego, a i można nimi doskonale czyścić lodówkę. Wystarczy pozmieniać kilka dodatków lub sos i mamy całkiem inne danie. Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną w roli głównej   za sprawą bloga Dietetyczne fanaberie , bo zapiekanka również może być fit. Do mnie takie lekkie dania zawsze(...)szczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju 2 ząbki

Fabryka pomysłów
Piracka zupa z tuńczykiem 116

Składniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się(...)zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę, oliwki, tuńczyka i sok pomidorowy. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 40 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem i słodkimi nadziewanymi papryczkami. Smacznego

ClauditteMissCooking
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 201

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3

Kuchnia domowa Ani
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 201

Na blogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki kumpir. Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak

Stare Gary
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 260

papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)Kiedy pasta jest gotowa, a placki(...)zawijanie tortilli. Oto moje składniki:sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebulaNa placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy.Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem.Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 234

naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w  niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni.  Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza(...)najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti alla bolognese 119

mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut(...)Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią

wyzwania kuchenne
Pieczeń z mięsa mielonego 128

chleba na zakwasie 1kg mięsa mielonego mieszanego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 jajko kilka plastrów wędzonego boczku 250ml rosołu lub bulionu 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Koper włoski obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika(...)środku ułożyć mięso. Mięso okryć boczkiem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut.  W tym czasie przygotować bulion - bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i konfiturą z żurawiny.  Z pieczeni zdjąć folię, do naczynia wlać bulion, a mięso posypać pozostałą częścią ziół. Pieczeń wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne

Codzienne Gotowanie
Wegetariański gulasz węgierski 96

czuszkę drobno posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, kiedy zacznie zmieniać kolor na jasno złoty dodać pozostałe warzywa i przyprawy i dusić około 4-5 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, podlać bulionem i gotować, aż wszystkie będą miękkie. Jak zrobić gulasz warzywny w wolnowarze Wegański gulasz węgierski z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie składniki(...)ustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie przyjęło się nazywać gulaszem mięso w gęstym zawiesistym sosie, ale na Węgrzech tak przygotowane mięso nosi nazwę pörkölt. Natomiast węgierski gulasz - gulyás to rodzaj gęstej mięsnej zupy. Pörkölt - to pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso, duszone w bardzo gęstym sosie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Penne z fasolką i mięsem 105

Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego wołowego 150 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 marchew (średniej wielkości) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki cukier sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę(...)cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 175

chyba mój ulubiony sos do makaronu. Choć zasadniczo makaron to ja i bez sosu zjem, bo uwielbiam bezgranicznie w każdej postaci, także dobrze, że jakiś geniusz wymyślił pełnoziarnisty i mogę go jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Dzisiejsza moja propozycja obiadowa to pyszny, aromatyczny, bajecznie kolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie(...)Składniki: 1 pierś z indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się

Cynamonowe szczęście
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 105

urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Muffiny: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem(...)chlebowej 3/4 szkl. mleka 200g śmietany 30% 1 duże jajko 3 łyżki startego drobno żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki sól i pieprz do smaku Sos kukurydziany: 10 łyżek kukurydzy z puszki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną

Kolorowy Przepisownik
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 137

cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini, łyżka marmolady pomidorowej, tofu, ponownie skarmelizowane grissini i na końcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne Emotikon(...)pleśniowym Franulki Deser: 250 g gorzkiej czekolady (71%) 175 g masła 125 g cukru pudru 5 jajek 75 g mąki 1 ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu Sos czekoladowy: 150 g cukru 30 g miodu 60 g ciemnego kakao Przygotowanie: Przygotowanie: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubić z cukrem (do białości). Gdy masa

Moje domowe kucharzenie
Gulasz wieprzowy z fasolą 151

talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, wlewamy 500 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, świeży rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 60 minut. 2. W między czasie gotujemy naszą fasolę do miękkości w osolonej wodzie (powinno nam to zająć akurat 60 minut). Przecedzamy(...)się już godzinę, a nasza fasola jest miękka, dodajemy fasolę do garnka z mięsem. Dokładnie mieszamy, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy bez przykrycia około 20 minut - w tym czasie sos powinien odpowiednio zgęstnieć. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego

My Culinary Art