sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:625/794)

Zupa pomidorowa 99

Długo się zastanawiałem, czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo w sumie zupa pomidorowa to żaden wyczyn, pewnie każdy bez przepisu i problemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego(...)dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa 2 puszki pomidorów (całych, nie krojonych) 4 ząbki czosnku bazylia (najlepiej świeża) sos sojowy pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy i co tam jeszcze chcemy i lubimy włoszczyzna (sporo marchewki) śmietana Udka najpierw gotujemy w wodzie żeby oddały swój aromat i smak. Jak się trochę pogotują (w międzyczasie wyjmujmy

Marder&Marder Manufacture
Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży 177

właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy) sól pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę lub paski guanciale. Mieszamy od czasu do czasu czekając(...)kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące

Bon Ton Italia
Kurczak w sosie pomidorowym 108

Składniki: 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka) 1/2 kg marchewki 600-800 g fasoli z puszki 50 g boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej   Wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem.  Podsmażyć na oleju.  Mięso zdjąć z patelni(...)dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru.  Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania.  Dodać do niego fasolę, wymieszać.  Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę

Sto kolorów kuchni
Zupa pomidorowa na włoski sposób-najlepsza 138

najlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w ksiazce z wloskimi specjalami.Zupa ze swiezych pomidorow i selera naciowego.Dodatek domowych spätzli i swiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler(...)naciowy i dlugie,powolne gotowanie pomidorow.Z ta zupa jest dokladnie jak z sosem bolognese.Mozna go zrobic w 20 minut,ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu,a nawet dluzszym.Wiem,wiem,kazda z nas ma swoj najlepszy przepis na pomidorowke,ale sprobujcie z selerem naciowym.Bardzo polecam,bo jest  pyszna!Skladniki na 4 porcje:4 duze pomidory lub wlasny przecier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 238

kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę(...)podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę  odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 min w 180 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Czekoladowe mole 148

chili  3 szkl bulionu 3 łyżki prażonych ziaren sezamu 5 łyżek mielonych migdałów 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych 1/4 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl rodzynek 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku cienkie plastry parzonego schabu Wykonanie: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość(...)wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdkę anyżu i goździki. Całość zagotowujemy i dodajemy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.  Gotujemy jeszcze nasz sos ok 20 min. na małym ogniu. W między czasie możemy dodać jeszcze bulionu, tak aby konsystencja sosu była dla nas idealna. Kiedy sos jest gotowy dokładnie go miksujemy blenderem

Malinowe Pocałunki
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 355

szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny.  Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko(...)jarzyn 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Porcje mięsa kroimy na  kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy

Moja Książka Kucharska
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 100

zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest(...)piersi z indyka ( u mnie małe kawałki ) 8 ziemniaków 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek koncentratu pomidorowego + 2 szklanki wody łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki oleju rzepakowego   Obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Potem paprykę pozbawiamy gniazd

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 123

zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest(...)piersi z indyka ( u mnie małe kawałki ) 8 ziemniaków 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek koncentratu pomidorowego + 2 szklanki wody łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki oleju rzepakowego   Obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Potem paprykę pozbawiamy gniazd

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 91

ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej papryki 500  łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm . Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem. Mięso mielimy na średnich oczkach(...)czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki. Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do   200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze

R'n'G Kitchen
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 229

sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki 2 rozbełtane jajka 1 laska wanilii (przekrojona(...)pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni maślanej 100 g drobnego cukru 1 gwiazdka anyżu 1 szklanka soku pomidorowego 4 gałki lodów waniliowych kilka listków mięty do dekoracji. W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj

karmelowy
Pikantny ketchup z cukinii 238

moje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup z cukinii rzeczywiście jest pyszny. Idealny jako dodatek do kanapek czy pizzy, wyśmienity do użycia jako sos do ryżu. Czyżby lepszy niż tradycyjny ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować tu ilość przypraw pod swoje podniebienie, jeśli(...)250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce   1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej

Grunt to przepis!
Tarta z kurczakiem i warzywami 166

mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i zdrowo. Zapraszam… Stopień trudności - proste choć na pewno nie szybkie danie. Skala smaku 10/10 - najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche.  300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty(...)gram filetu z piersi kurczaka łyżka oleju 100 gram żółtego sera (do tarty z porem polecam mozzarelle) 300 ml śmietany 18% ewentualnie 12% 4 jajka 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego plus 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano bazylia   Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw do smaku solą i pieprzem ulubionymi przyprawami, usmaż na rumiano na 1 łyżce oleju

Kubki smaku
Wegetariańska musaka 143

bardzo często:)  Składniki :  mrożony szpinak (450g) duża cebula kilka ząbków czosnku 2 średnie bakłażany karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego) 3-4 ziemniaki średniej wielkości  3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej) 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana(...)wegańskiej) gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie :   1.Ziemniaki, obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę na klarowanym maśle lub oleju, układam na spód naczynia żaroodpornego 2. Przygotowuje sos jogurtowy, na patelce rozpuszczam masło/olej i dodaje mąkę, mieszam, żeby uzyskać gładką konsystencję, następnie zdejmuję z ognia i mieszam z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wylewam

zdrowa vege kuchnia
Pulpety w sosie pomidorowym 195

Składniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko  -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów  -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną(...)cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystko i formujemy pulpety, obtaczając je w mące. Bulion zagotowujemy, dodajemy według smaku: przecier, przyprawy oraz ewentualnie śmietanę (jeśli sos jest zbyt rzadki, do śmietany wsypujemy 1 łyżkę mąki i po zahartowaniu, łączymy z sosem). Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 minut, od czasu do czasu

KasiekGotuje