sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:631/794)

Zielone curry z krewetkami 192

próbowałam ich smaku w innych potrawach, bez lęku zamawiałam dania z dodatkiem krewetek.  Najbardziej obawiałam się ich smaku w zupie, ugotowanych bez otoczki chili i czosnku... Przełomem była pomidorowa z krewetkami , wyjątkowo delikatna i wysublimowana w smaku zupa, z której jestem naprawdę dumna(...)ugotować coś właśnie z nimi w roli głównej.  Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki)  4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka Adama - palce lizać 246

strąki papryki pokroić na ćwiartki , włożyć do wrzącej wody i gotować około 8-10 min. Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką Ułożyć na nim plastry szynki, kawałki papryki i pokrojony w cienkie plasterki ser ( ser kładziemy na papryce) Mięso zwinąć jak roladę, owinąć nicią(...)włożyć brytfankę do piekarnika Po upieczeniu wyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry  jak na zdjęciu Wymieszać keczup z sosem powstałym w  czasie pieczenia mięsa , zagotować, jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę. Temp. pieczenia 160-180 *C, około 70 min. Tę pieczeń można też przyrządzić

Proste Potrawy
Zupa gulaszowa 152

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa • 1 seler • 4 marchewki • 2 pietruszki • 5 ziemniaków • 2 łyżki vegety Mięso

To co kocham
Domowe curry z kurczakiem i warzywami 221

piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia Przyprawy: mielony kmin rzymski, czosnek granulowany, sól, imbir(...)pokroić w większą kostkę. W dużym garnku, na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć zamarynowane mięso na tyle aby tylko białko na zewnątrz ładnie się ścięło, resztę dojdzie w sosie i zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię

W garach u Gosi
DOLMY - TURECKIE GOŁĄBKI 182

bakłażany czy liście winogrona.Nadziewa się je mięsem lub tylko ryżem i ziołami.Moje zawierają to i  to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane tez sa powszecnnie "falszywymi gołąbkami ".Dolme Turcy podają przy wszelkich okazjach jak :spotkania rodzinne,wesela i inne ważne uroczystości.Cieszę się ,że mogłam skosztować tych(...)mielonego mięsa(500g.)  0.5 pęczka natki pietruszki (1 cały pęczek) 1 siekany pomidor( kilka siekanych pomidorów) 1 gałązka posiekanej bazylii ( tam nie było) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (cały koncentrat pomidorowy) 0.5 cebuli( 1 duża cebula) Oliwa Sól i pieprz O.5 kartonika przecieru pomidorowego 1 szklanki.wody(na szklankę ryżu przypada 2 szklanki.wody czyli 4 szklanki) *********************************************  Liście winorośli opłukać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku 256

kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu sok z 1 pomarańczy Mięso umyć i osuszyć. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez(...)położyć pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryć i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 2,5h. Podczas pieczenia mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po upieczeniu, gdy mięso będzie bardzo miękkie, porwać je na włókna za pomocą widelców i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem. Smacznego

Obiad gotowy
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 231

obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin(...)ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 161

kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie   Farsz(...)wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać

Trzeci talerz
Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado 239

łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku 4 liście sałaty Jak wykonać ?  Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło,  doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić(...)doprawić do smaku solą i wymieszać. Bułki opiec na suchej patelni aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu. Czy wiesz że...?  Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier

Wanilia i Kardamon
GULASZ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 165

gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki(...)wszystkie składniki dodaję do garnka. Wlewam ok 2 szklanki wody. Duszę ok 10 min. Międzyczasie natkę kroję bardzo drobno dodaję do pieczarek. Następnie dodaje ok 150 ml przecieru pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję fix do gulaszu jeśli nie jest wystarczająco gęsty. Duszę jeszcze ok 20 min. Podaję z kaszami lub kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
szybkowar-pyszne gołąbki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim... 207

woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa(...)wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ślimaczki z pomidorowym wywarem z gołąbków 226

Jak się ma sporą kolekcję chorób to człowiek się przyzwyczaja do tego , że co trochę gdzieś coś boli. Ale od miesiąca przestałam nad tym wszystkim panować

Buniabaje w kuchni
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 165

opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy(...)powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa

Cztery Fajery