sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:631/794)

Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 363

wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza(...)smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 212

najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak(...)śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz z karkówki po myśliwsku / Pork Neck Stew 144

pamiętajcie, by pokroić je grubo - karkówka długo się dusi, a podczas takiego duszenia drobno pokrojone jarzyny mogłyby się rozpaść. Gulasz z karkówki po myśliwsku wzbogaciłam też odrobiną przecieru pomidorowego i musztardy, a na koniec dorzuciłam kilka małych ogórków kiszonych, które wspaniale podkręcają smak w gulaszach wołowych i wieprzowych. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ(...)karkówki,  ok. 2-3 szklanek wody, garść suszonych grzybów, 2 małe marchewki, 3 małe ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, opcjonalnie szczypta papryki ostrej lub wędzonej opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Lekcje w kuchni
TURECKA SALATKA KISIR 187

skomplikowana. Jada się t am dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich , bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, któr y składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świe żym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach(...)Bonduelle ) 1 puszka cieci orki gotowanej na parze Bonduelle 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy

Moja Książka Kucharska
Chili con carne 224

około 4 porcje) łyżka oliwy ok 500-600 g. mielonej wołowiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku  2 duże pomidory lub puszka pomidorów lima 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie) papryczki chili-według uznania (ja daję 2-3 ale można dać więcej) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski(...)czasu do czasu. Po tym czasie dodaj, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz), zamieszaj wszystko i powoli dodawaj bulion-tak aby powstał gęsty sos. Gotowe!  WSKAZÓWKI: Można podać z ryżem na sypko, tortillą, na sałacie lub samoistne danie

Kopystką po garach
Zapiekanka à la Musaka 252

się nie skusić na taką zapiekankę? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Musaka: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chili olej kokosowy pieprz sól Beszamel: 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 200 ml mleka kokosowego szczypta gałki muszkatołowej(...)wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu i zmniejszamy ogień do minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy. * * Przepis powstał dla Magazynu Kocioł

Food Square
Makaron z imbirem, kilka polskich filmów 222

oleju smakowego (np. pozostały po suszonych pomidorach lub olej + ulubione zioła) 1 dość duży kawałek imbiru 7-8 pieczarek ½ małej cukinii 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2-3 garście oliwek sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)podsmaż wszystko na oleju. Dodaj pomidory i przecier. Duś kilka minut (aby warzywa były chrupiące, nie miękkie). Na koniec dodaj oliwki i imbir. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i natychmiast podawaj. I jeszcze kilka tytułów polskich filmów, które warto zobaczyć: Wymyk (2011, Grzegorz Zgliński), Bez wstydu (2012, Filip Marczewski) i Kret (2010, Rafael Lawendowski). Świetne obsady

Qlinarnie i Qlinarnie
Burrito 271

tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki(...)rozgrzanej patelni grillowej i opiekłam z obu stron. Opiekłam na "sucho" bez dodawania tłuszczu. Tak postąpiłam z każdym plackiem tortilli. Niestety mój syn nie chciał żadnego dipu ani sosu do burrito, więc pozostałam przy wersji podstawowej :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktów firmy Ballarini - wok i patelnia grillowa linii Salento White Stone / - są super

Blondynka Gotuje
Chili con carne 157

zdrowej kuchni jest dobrej jakości blender i chyba już niedługo będę musiała stworzyć post o tym jaki blender wybrać, żeby się sprawdzał. Składniki na 4 porcje: 1 butelka passaty pomidorowej (1l) 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej dobrej jakości wołowiny 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 papryczki chili (jeżeli lubisz ostre, spokojnie możesz dodać więcej) 2 papryki czerwone 2 łyżeczki(...)fasolę i dusić, aż się otworzy. W międzyczasie do blendera wlać passatę, wrzucić całą, umyta dymkę, kolendrę, suszoną paprykę wędzoną, chilli, sól i pieprz oraz upieczoną paprykę i zblendować. Sos wylać do fasoli i z powrotem dodać pulpety. Dusić około 5 minut razem. Można przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą, jogurtem i kolendrą. 1 porcja zawiera

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 252

inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego(...)kotlety mielone. Każdy „kotlecik” następnie obtaczamy w bułce tartej. Gdy mamy uformowane wszystkie kotlety smażymy je na oleju rzepakowym ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z pikantnym pomidorowym dipem. Smacznego           The post Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe Hot Dogi 163

jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru trzcinowego starta mozzarella Farsz: 12 parówek  1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka oregano Dodatkowo: sezam jajko do posmarowania bułeczek  1. Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w mikserze, mieszamy, dodajemy ciepłe mleko w którym roztrzepujemy jajko i olej. Miksujemy(...)włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 6. Pieczemy w 200 st. C około 20 minut. Do ładnego zarumienienia się :-)  Takie Hot Dogi możemy podać z sosem. Smacznego

kruche babeczki
Tradycyjne curry z kurczaka 243

kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu, a  kurczak w sosie curry był jednym z najpopularniejszych dań. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie tą samą potrawę przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało(...)mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana  3 cm kawałek kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 207

kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu, a  kurczak w sosie curry był jednym z najpopularniejszych dań. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie tą samą potrawę przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało(...)mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana  3 cm kawałek kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 320

Bakłażan i cukinia idealnie nadają się do  gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach  i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka(...)Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami. Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki. Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut. lub dodać domowy  przecier pomidorowy .   Wymieszałam cukinię i bakłażany. Wlałam do nich przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku. Nakładałam warzywa do słoików, Pasteryzowałam przez około 10-15 minut. Smacznego

potrawyregionalne
Klopsiki ...oszukane gołąbki 232

Kupiłam młodą kapustkę..była zupka ..zostało troszkę kapusty...i tak oto są ..a raczej były gołąbki- klopsiki....robię je co jakiś czas..ale tym razem bez koncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs.. Kilka(...)łyżka chrzanu   WSP "Społem ' 2 -3 łyżki  bułki tartej   Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania