sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:636/794)

Butter Chicken w Makowieckiej wersji 148

spiżarnia Nigelli Lawson, ale jestem na dobrej drodze. Kilka lat temu, oglądając jej program, zauroczyło mnie to niewielkie pomieszczenie z półkami od podłogi do sufitu zastawionymi przyprawami, półproduktami, dodatkami, sosami i innymi, że tak je nazwę- dosmaczaczami. Nie posiadam jeszcze takiego magicznego schowka, ale szafki, w których przechowuję moje skarby już teraz pękają w szwach, więc chyba czas to przemyśleć(...)centymetra imbiru obieram, kroję w drobniutką kostkę i także dodaję by szybciutko podsmażyć i dodatkowo wydobyć jego smak. Po minucie zalewam wszystko 500 ml bulionu, dodaję solidną łyżkę przecieru pomidorowego i dość drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Wszystko razem zagotowuję i dokładam kurczaka. Duszę pod przykryciem przez około pół godziny- lubię gdy kurczak się wręcz rozpada i gładko odchodzi od kości

Pichceniomania
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1504

czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiemGofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremGofry z malinami(...)papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica w pomidorach pelatiZiemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołamiZiołowy

Moja smaczna kuchnia
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 240

Dzień dobry, Jakieś dwa tygodnie temu na moim targu pojawiły się pomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie . Z tej okazji przygotowałam panzanellę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 318

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utorzyć gęsty sos. Podsmażone pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę. Do przecedzonego rosołu dodać przetarte/zblendowane pomidory i gotować razem, na średnim ogniu, przez około 10 minut. W międzyczasie śmietanę wlać

Gospodyni Miejska
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 290

kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka

Moja smaczna kuchnia
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 266

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 259

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz piwny 292

wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu wołowego 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 3 łyżeczki cukru 2 liście laurowe pół łyżeczki(...)Wywar zagotowujemy i podgrzewamy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier oraz passatę i ponownie całośc zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez

Cooking Monster
Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem 218

Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 153

rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami.  Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają apetyczny, naturalny zapach, kremową konsystencję, nie za rzadka(...)gumy guar i dodatków skrobi, które mają za zadanie zagęścić konsystencję ketchupów. Podsumowując, ketchupy są zdecydowanie za słodkie! Na pewno zmniejszyłabym ilość cukru w składzie. Jako dodatek do jakiegoś sosu czy potrawy w małych ilościach jest zjadliwy, ale żeby np. maczać w nim jakieś warzywa to już nie :( Nie mówię, że powyższe ketchupy są niesmaczne, po prostu dla mnie przesłodzone

Zdrowie na języku :P
Lutenica (ljutenica) 235

tymianek, bazylię, kozieradkę. Korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy . Ps. przypominam o trwającej do piątku do godziny 22 akcji gotowanie za głosowanie :) Składniki na 5 słoiczków (takich po koncentracie pomidorowym): 0,6 kg papryki czerwonej 0,6 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów 1 dość duża cebula 1 małe papryczki chili 2 duże ząbki czosnku     ¾ łyżeczki cząbru (Kamis(...)dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły, uważając żeby nic się nie przypaliło. Ljutenica powinna być bardzo gęsta, tak żeby nie spływała z chleba. Wrzący sos nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnami. Można je także zapasteryzować ok. 20-30 minut, jeżeli zamierzamy je dłużej przechowywać, tak dla pewności. Lutenicę można

Fabryka pomysłów
Ziemniaczane ravioli 156

postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje z placka, mocniej dociskamu przegi. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy ravioli z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 231

przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano był jeszcze gorący, więc zjedliśmy go na śniadanie(...)były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie i delikatne! Zaletą gotowania w wolnowarze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 227

Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne(...)Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem

Cooking Monster
Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła 142

autoimmunologiczny ). Kalafior i brokuł nie tuczą i są bezpieczne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Kalafior ma łagodny smak i dobrze się komponuje z wieloma daniami – pasuje do zup, sosów, mięs, surówek, sałatek. To niskowęglowodanowa i bezglutenowa alternatywa dla zbóż. Bezglutenowy i niskowęglowodanowy „ryż” albo „kuskus” z kalafiora albo brokuła jest bardzo prosty, potrzebujesz… kalafior(...)także świeżą poszatkowaną miętę, pietruszkę albo koper. Na co tylko masz ochotę. Ryż albo kuskus z kalafiora albo brokuła można zjeść na wiele sposobów, np. w zupie (np. pomidorowej zamiast ryżu) albo podany osobno – jako zamiennik zwykłego ryżu – nie  tylko do potraw kuchni azjatyckiej, ale także do tradycyjnych polskich dań jak gulasz. Warzywa są fantastyczną alternatywą

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania