Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami(...)dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem. Smacznego! English version Easy
karmelowyPokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone na kawałki mięso, posyp przyprawami i zrumień. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, zmiksowane pomidory i wlej wodę. Posól i gotuj gulasz wolno aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie pokrój bakłażany na grube plastry, posól i połóż(...)wrzucić świeże winogrona. Winogrona można swobodnie zamrozić i ja używam takich przez resztę roku. Gotuj gulasz jeszcze przez 15 minut. Ułóż bakłażany na wierzchu gulaszu lekko je zatapiając w sosie. Ostatni raz zagotuj gulasz. Podaj gulasz z ryżem po persku, czyli ryżem z szafranem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z bakłażanem
codojedzeniabyło smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój. Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby do Was zajrzeć. Jutro i pojutrze(...)obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż lub tortille (np. Develey) Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do fajity, odstawić na 30 minut. Po tym czasie podsmażyć
TrufelkowoDobry wieczór, za oknem zimno, buro, mokro... Dlatego proponuję na rozgrzewkę pyszne, pożywne danie obiadowe - ratatuj :). Danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam! :) Składniki: 2 cukinie
Trufelkowodzień, odgrzane smakuje równie dobrze. 4 tortille 300g mielonej wołowiny 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1 cebula 4 papryczki ostre marynowane 500 ml przecieru pomidorowego - passaty sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano 200g żółtego sera olej 1. Cebulę, paprykę i papryczki drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy(...)dodajemy sól, pieprz, pieprz, słodką paprykę i starty ser. 1/2 Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą tortillę wykładamy farsz, zwijamy je i układamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni
Szefowa kuchnirazem do burrito dodałam marchewkę z chrzanem i kolorowy cheddar. Danie wyszło przepyszne, posmakuje szczególnie miłośnikom pikantnych dań. 5 tortilli 400 g (puszka) czarnej fasoli 400 ml passaty pomidorowej pół czerwonej cebuli ząbek czosnku ok. 2 kawałek chili posiekany pęczek szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki (lub kolendry jeśli lubicie) zmielone w moździerzu 0/5 łyżeczki nasion kolendry i 0/5 łyżeczki kminu(...)patelni, dodajemy passatę, czosnek, posiekane drobno chili, zioła i odsączoną i przepłukaną fasolę. Całość doprawiamy przyprawami, które wcześniej ucieramy w moździerzu oraz sokiem z limonki i dusimy aż sos zgęstnieje. Marchewkę drobno ścieramy i mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku. Na tortille nakładamy po 2 łyżki farszu, marchewki oraz trochę pokrojonego w kosteczkę sera. Składamy je i opiekamy w grillu
Mienta blogniej są bardzo smaczne, to dodatkowo proste, bez wyszukanych składników. Prezentuję jedne z lepszych śledzi jakie jadłam. Polecam! :-) 400g filetów śledziowych (u mnie w oleju) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu (u mnie winny, można zastąpić dowolnym) 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego szczypta pieprzu olej do smażenia 1. Śledzie(...)minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos. 4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchniPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitypieczarek 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazyli 1 łyżka papryki czerwonej 2 ogórki konserwowe 5 plastrów ser żółtego 2 gałązki natki Pietruszki Koncentrat pomidorowy Kasza manna Olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta łącze ze sobą. Wyrabiam ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem np. Bawełnianą ściereczką. Blachę polewam olejem a następnie(...)Ogórki i natkę drobno siekam. Ciasto smaruję koncentratem następnie przekładam pieczarki z cebulą, ogórki oraz natkę pietruszki i ser. Piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkimałych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy(...)resztą sera żółtego startego na dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem
Kuchnia w czekoladziedodać tylko passatę pomidorową. Bulion i wino wydobywają głębszy smak z dania, ale i bez ich dodatku smakuje ono pysznie.) Dodajemy 2 łyżki koncentratu i mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i wsypujemy ok. pół łyżeczki cukru. Całość zagotowujemy. Do garnka wrzucamy następnie odsączone wcześniej fasolę i kukurydzę i zagotowujemy. Spróbujcie wywaru i sprawdźcie czy nie jest zbyt kwaśny. Jeśli tak - dodajcie(...)smaku. Następnie przykryjcie pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 10-15 minut. Ja uwielbiam jeść chilli z dodatkiem pszennych bułeczek lekko podpieczonych w piekarniku maczając je w sosie, ale Wy możecie podać je z ryżem lub dodać mniejszą ilość passaty i potraktować jako dodatek do tortilli. Tak czy siak to szybki i pyszny pomysł na niecodzienny obiad - smacznego
Cooking Monsterjajko, woreczek ryżu (125 g), majeranek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu sól lub vegeta), słodka czerwona papryka, 1L bulionu ( u mnie był drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć(...)50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion. Sosu wychodzi bardzo
W kuchni u Monikiwody, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka czubata przecieru pomidorowego. dodatki. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej, paprykę ostrą i przecier pomidorowy. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto(...)placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Zapraszam również do wypróbowania tortilli w wersji tradycyjnej . Smacznego
paapilotkaapapryki · 400 g pomidorów z puszki · 1 łyżka koncentratu pomidorowego · 300 ml mleka kokosowego · garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki(...)około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki
Mania GotowaniaKrólowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Teraz, kiedy mamy sezon na dojrzałe, soczyste, słodkie i pachnące pomidory, to warto z nich zrobić pomidorówkę- jest to najlepsza pomidorowa pod słońcem! 👌 Do zupy dodałam makaron ryżowy oraz... fasolę i tak jak makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem! Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje(...)naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos). Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną fasolę i gotować 2 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca