sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:629/794)

Stroganow – syty i rozgrzewający 216

kupienia. Składniki 700g wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową) 400g pieczarek 750 ml bulionu 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Stroganow – przepis W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone(...)myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 0,5 cm szerokości paseczki. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-8 minut aż mięso zrobi się szare. Dodajemy całość (wraz z sosem) do cebuli i papryki. Podlewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę ostrą i słodką i całość dusimy jeszcze przez ok. 25 minut aż wołowina będzie miękka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z czosnku niedźwiedziego 164

najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska(...)puszki mleka kokosowego) - olej kokosowy Opcjonalnie: - ziemniaki ugotowane (tzw. „z wody”) - ugotowany ryż jaśminowy - jajka ugotowane na twardo Do dekoracji: - kwiaty czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew

mojewypiekiinietylko
RECENZJE Koncentrat grzybowy 255

najlepszą dostępność (sezonowo można spotkać w lidlu). Musicie pamiętać że kupujecie koncentrat a nie zmielone grzyby, a to różnica.  Smak koncentratu jest bardzo agresywny, zupełnie jak w koncentracie pomidorowym. Koncentrat z naszej chaty ma w składzie bardzo aromatyczne grzyby takie tak: borowik, podgrzybek i koźlarz czerwony więc nie ma co spodziewać się delikatnych smaków. Prócz samych grzybów na opakowaniu(...)chodziło o delikatne posolenie i dodanie pieprzu. Do czego można użyć taki koncentrat? Myślę że w grę wchodzą wszelakie zupy, kapusty zasmażane, bigosy, farsze do pierogów czy uszek oraz sosy. Ze względu na wysokie skoncentrowanie smaku nie posmarujecie nim zapiekanki czy pizzy :) Ciekawą sprawą mogłoby być dodanie odrobiny do sałatki na bazie majonezu gdzie ta grzybowa intensywność mogłaby być rozcieńczona

Kuchnia PROzdrowotna
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 250

Makaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz(...)gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy do nich

Bon Ton Italia
Hummus z harissą 154

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)kminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki  Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej

Smakowity Blog Kulinarny
spaghetti w sosie z pieczonej papryki 126

sporych, czerwonych papryk - średnia cebula - główka czosnku - kilka plasterków wędliny dojrzewającej (u mnie wołowina) - 1-2 łyżki soku z cytryny (wg uznania) - kilka gałązek świeżej bazylii - dwie łyżki koncantratu pomidorowego - łyżka cukru - sól, pieprz, papryka wędzona, chilli - parmezan do posypania - oliwa z oliwek Paprykę, cebulę i czosnek w całości układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)odrobiną oliwy. Wędlinę dojrzewającą kroimy w paski, na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy wędlinę. Smażymy do uzyskania pożądanego poziomu chrupkości. Ugotowany makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy sos z rondelka, mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze. Posypujemy chipsami i startym parmezanem. Smacznego

Cook&Love
Musaka 207

mielonym białym pieprzem. Następnie dodałem łyżeczkę mielonego cynamonu, łyżkę miodu, sok z całej cytryny i cztery łyżeczki suszonego oregano. Kiedy mięso się przesmażyło dodałem również dwie puszki pomidorów, przecier pomidorowy i 200 ml bulionu wołowego. Całość podgrzewałem na średnim ogniu przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym(...)całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo 6 łyżek mąki, cały czas intensywnie mieszając masło. Kiedy mąka

Wyprawy kulinarne
Gulasz z karkówki, fasoli mung i soczewicy (443 kcal) 112

Zostały mi resztki fasoli mung i soczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 267

smaku farsz czerwony z mięsem mielonym na 4 małe: 0,3 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki pasty Ajwar lub Pindżur w zależności od upodobań 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, ostra papryka do smaku Twaróg przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, wyciśnięty praską czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Na koniec starty żółty(...)drobniutko , podsmaż, dodaj mięso, ponownie smaż aż się zezłoci. Na koniec wlej Ajwar lub Pinżdżur i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą i ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś aż odparuje sos, a mięso stanie się kleiste Wystudź. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw aż zaczną rosnąć w ciepłe miejsce. Do robota

Ogrodnik w podróży
Gulasz z indyka z ciecierzycą 143

przesmażonej cebuli dodać mięso i smażyć je przez kilka minut do czasu aż się przyrumieni. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Wlać przecier (passatę), krojone pomidory i koncentrat pomidorowy (puszkę i butelkę po pomidorach popłukać niewielką ilością wody i wlać ją do mięsa). Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż papryka będzie(...)oregano roztartą w palcach. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodać odsączoną ciecierzycę i gotować przez kilka kolejnych minut, aby się podgrzała. Sos w razie potrzeby doprawić do smaku.  Gulasz z indyka z ciecierzycą podawać z ryżem lub makaronem przybrany świeżą kolendrą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Śledzie w sosie cebulowo pomidorowym 109

Śledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach . 500 g płatów świeżego śledzia, 3 cebule, 600 ml przecieru pomidorowego , 1 - 2 listki laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, 5 sztuk pieprzu czarnego, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli(...)wody,dodać przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimne śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :) Odstawić na co najmniej 12 godzin

królestwo garów
Ketchup z cukinii i papryki 150

Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier w składzie musi być(...)nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/ Polecam bardzo !  Ketchup z cukinii i papryki * 1.5 kg. młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki  * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl

Kuchnia Paulettes
śledzie po sułtańsku 275

jeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. do napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć

Domowy Smak Jedzenia
Pomidorowe risotto 114

pomidorowe risotto: 150 g pieczarek 1 puszka pomidorów 1 mała czerwona cebula 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki masła Pomidorowe risotto  wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy kolejną łyżkę masła, jak się rozpuści dodajemy(...)dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, czynność tą powtarzamy dwa kolejne razy.Następnie dodajemy 1/2 puszki pomidorów, rozgniatamy je za pomocą łyżki, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy

Delusional Trine
Pizza z nuggetsami na grubym cebulowym cieście 143

wysmarowaną olejem blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera(...)nuggetsy. Pizze wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Wyciągamy po raz ostatni i posypujemy startym serem. Wkładamy jeszcze na 5 minut i… zjadamy ze smakiem z ulubionymi sosami lub ketchupem *Przygotowujemy farsz: Podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę (pół cebuli), posiekanego drobno pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy suszoną bazylią. Następnie dodajemy pokrojone (obrane) w plastry pieczarki i zostawiamy

Słodkie okruszki