można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju(...)pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej, ok. 0,5 łyżki) Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron
coolinarnastrefa.blogspot.comJeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu
W kuchni wieczorempyszne wyszyło! Na 10, szesnastkę dajemy! Składniki: 500g makaronu spaghetti 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łodygi selera łodygowego 400 g mielonego mięsa wołowego 500 ml passaty pomidorowej 1 mała puszka groszku konserwowego starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)pokrojony seler. Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy. Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy, zalewamy passatą. Dusimy na wolnym ogniu przez godzinę. Puszkę groszku, wraz z zalewą, dodajemy do sosu. Dusimy 5 min. ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem
R'n'G KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 500 g mięsa mielonego, 3 większe cukinie, średnia
JejKuchniamielonego mięsa z indyka 300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania) 1 biała średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano bazylia 400 ml mleka (może być roślinne) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pełnoziarnistej gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce(...)mielone i rozdrabniamy łopatką. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Do usmażonego mięsa dodajemy marchew, przesmażamy razem 2 minuty i dodajemy pomidory oraz koncentrat. Dusimy, aż płyn odparuje i sos zrobi się gęsty. Przygotowujemy beszamel - rozpuszczamy w rondelku masło, wsypujemy mąką i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
Moje Kuchenne RewelacjeBałkanach. Oczywiście w każdym kraju przepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami(...)pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować ajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą
PatiGotujebrokułów 100 g szynki 100 g sera emmentaler 50 g parmezanu 50 g masła 50 g m ą ki pszennej 250 ml śmietany 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 300 g di funghi champignon 200 g di broccoletti 100 g di prosciutto cotto(...)spicchi d'aglio timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki. Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietan ę wymieszan
La grande e la piccola cuocaśledź (tak na marginesie - śledzie bardzo lubię), a raczej tatar ze śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami(...)jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo
bistro mamagłównie z burgerów) o hot-dogi. Efekt przerósł moje oczekiwania, kiełbaski okazały się pikantne, z chrupiącą skórką i miękkie w środku,przez co idealnie komponowały się z warzywami, sosem i przypieczoną na ruszcie bagietką :) Następnym razem planuję dodać płyn wędzarniczy a same wege kiełbaski zapakować w osłonki foliowe. Polecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia(...)puszki lub moczona przez noc i gotowana wg przepisu - pamiętajcie, aby posolić fasolę na krótko przed ugotowaniem, a nie na samym początku, bo będzie twarda! ) 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia w eko sklepach) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka musztardy mąka do zagęszczenia Przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól, słodka papryka, pieprz cayenne
VegUlkamięsa mielonego-wołowego mały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryki- czerwona i żółta mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy 200 ml bulionu wołowego i 200 kurczakowego sól, pieprz, papryka 4 serki topione 3 łyżki oliwy Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę- około 3 min. Dodajemy mięso mielone(...)groszek. Gotujemy około 5 min. Płuczemy kurki z marynaty. Kroimy paprykę. Dodajemy do garnka i gotujemy dalsze 3 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Dodajemy serki topione do zagęszczenia sosu. Wyłączamy po rozpuszczeniu serków. Gotujemy makaron spaghetti. Życzę Wam smacznego
Smaki EdytyPostanowiłam w tym roku zaszaleć nieco z grzybami i przygotować je na różne sposoby. Była już zatem tarta z grzybami ( z poprzedniego posta ), sos grzybowy ( klik ) i kurczak z grzybami (już niebawem na blogu). Trochę zamroziłam, część ususzyłam a ostatnią partię zamknęłam w słoiku w postaci sałatki. Przepis na nią znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 10/2016. Z podanej porcji wyszły(...)słoiki po 0,5 l 1,5 kg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 250 g cebuli 250 g czerwonej papryki 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru 1,5 łyżki octu sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z błon
My simple kitchenworka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka(...)Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół szklanki wody (ok. 150 ml) . Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez ok. 15 min (mieszaj od czasu do czasu) . Dodaj przecier pomidorowy oraz dopraw solą i papryką w proszku. Minutę przed zdjęciem rondla z ognia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Z czym jeść? Zależy, co kto lubi – zwykle do leczo podaje
Kulinarny S.O.S.worka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka(...)Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół szklanki wody (ok. 150 ml) . Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez ok. 15 min (mieszaj od czasu do czasu) . Dodaj przecier pomidorowy oraz dopraw solą i papryką w proszku. Minutę przed zdjęciem rondla z ognia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Z czym jeść? Zależy, co kto lubi – zwykle do leczo podaje
Kulinarne S.O.S.winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone przyciągają wzrok i kuszą zawartością) z kaszą pęczak ugotowaną al dente i dużą porcją(...)znajduje się 4,1WW i 4,8 WBT SMACZNEGO! Jeśli podoba Ci się film – subskrybuj mój kanał na Youtube . Artykuł Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 pochodzi z serwisu Dietolog
Dietolog