publikacji tego przepisu zmusił mnie pewien Pan. Kiedyś w trakcie dyskusji na temat poniedziałkowej pomidorowej, powiedziałam że nie lubię na rosole, wolę go wykorzystać inaczej. I wtedy opowiedziałam o moim zwyczaju. Pan skwitował krótko...zachwalać to umiesz, a przepisu nie ma kto podrzucić, aby i inni skosztowali. A więc rehabilituję się, oto przepis. 😉 2 - 3 jajka szczypta soli łyżka(...)fakturę, ale jak tam kto woli. I to wszystko, podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjaPodstawowy przepis jest oparty na takich przyprawach jak: majeranek, goździk, jałowiec, listek laurowy oraz ziele angielskie i pieprz. Oczywiście ten skład można modyfikować i dodawać swoje dodatki np. koncentrat pomidorowy lub ogórek kiszony czy bardziej na słodko z jabłkiem. Śledzie świetnie sprawdzają się na imprezach. Potrzebujemy: 4 podwójne płaty matjasów 1 cebula zalewa: 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól(...)piórka i zalewamy wrzątkiem. Tak sparzoną kładziemy na ostatnią warstwę śledzi. Teraz czas na zalewę. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, czosnek, olej, cukier i sól. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie. Całość przykrywamy i zostawiamy w lodówce. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zapiekanką jest jak z naszym bigosem albo pomidorową. Każdy ma na nią swój przepis i każdy jest najlepszy, a bez niej brytyjska kuchnia nie istnieje. ;) Wszystko zaczęło się w XVIII w. , kiedy ziemniaki stały się dostępne dla brytyjskich biedaków, jako roślina jadalna. Od tej pory zaczęto spożywać je w bardzo dużych ilościach, ponieważ były niezwykle tanie. W ramach urozmaicenia ziemniaczanych(...)duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól
Kuchnia w Słońcu Skąpanamięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki oregano sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre) 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki startego sera (u mnie mozzarella) Beszamel(...)kładziemy warstwę z plastrów bakłażana lekko nachodzących na siebie. 6. Bakłażany smarujemy beszamelem, nakładamy połowę mięsa i na mięso połowę startego sera. I znów układamy warstwę bakłażana, sosu, mięsa i sera. Ostatnia warstwa powinna składać się z bakłażana i wierzch beszamel (wykładamy resztę na bakłażana). Pieczemy ok. 45 minut. Smacznego
kruche babeczkismak, jest sprężysty i cudnie pachnie (jeśli jecie makaron pełnoziarnisty to zapewne wiecie o jaki zapach mi chodzi:)). Szpinakowy z kolei świetnie sprawdza się na wytrawnie, w szczególności z pomidorowym pesto, krewetkami, parmezanem i orzeszkami pinii. Jest to makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również makaron gryczany. Klasyczny to makaron z pszenicy durum, świetny jako(...)marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden z moich ulubionych tłuszczy roślinnych. Ma piękną, ciemną barwę, bardzo mocny aromat i smak, a do tego pasuje również do dań
Poranek na słodkomiodowym też jest rewelacyjny. Pamiętajcie aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. Ja od wielu lat używam holenderskiego matjasa (link) Śledź w sosie musztardowo-miodowym Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 5 łyżek musztardy sarepskiej 2 łyżek musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 żółtka 100 ml oleju roślinnego(...)małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu winnego 80 ml oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą
kuron.com.plFasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu
UgotujmyTo.plestetycznych przystawek do udekorowania stołu (w tzw verrines czyli w przezroczystych szklaneczkach) i stworzyc wiele sympatycznych i zarazem dietetycznych przepisów. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam 2 proste przepisy na sałatki pomidorowe. Ale trzymajcie się podane w szklaneczkach czyli z francuska tzw verrines. To dość młoda tendencja kulinarna godna najwykwintniejszych stołów. Ale taki pomysł i sposób prezentacji sprawdzi się na najbardziej kameralne(...)pieprz. Przepis: Pociąć kromki chleba w grubą kostkę i rozłożyć w misce. Razem zmiksować pomidor, cebulę i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak uzyskanym sosem zalać chleb odłożony do miski. Dodać ocet. Delikatnie ugniatać, tak by chleb równomiernie wchłonął sos pomidorowo-cebulowy. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Na godzinę przed podaniem do stołu wyjąć
MODA NA BIOwrzesień to u mnie czas, kiedy właściwie na okrągło robię sos z pieczonych pomidorów i w ten sposób przerabiam wszelkie nadwyżki pięknych, słodkich, dojrzałych i pełnych smaku pomidorów. Sos potem wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę. A ponieważ do pomidorówki zwykle(...)Będą się też pewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża. 5.0 from 1 reviews Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa Drukuj Prep time 10 min Cook time 50 min Total
Cooking for Emilywrzesień to u mnie czas, kiedy właściwie na okrągło robię sos z pieczonych pomidorów i w ten sposób przerabiam wszelkie nadwyżki pięknych, słodkich, dojrzałych i pełnych smaku pomidorów. Sos potem wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę. A ponieważ do pomidorówki zwykle(...)Będą się też pewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża. Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa Drukuj Prep time 10 min Cook time 50 min Total time 1 godzina
Cooking for Emilymąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki na wierzch: 1/2 szkl. mleka 3 jajka 40 g parmezanu szczypta(...)układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary Artoliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce(...)Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści. Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym
Moje Kuchenne Rewelacjekotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę(...)przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne danie. Nasz pyszny obiadek :) Dzisiejsze pomysły są smaczne, tanie i szybkie
Ratunku obiadsycić, ale i pożądnie rozgrzewać. Wyobrażając sobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto(...)upieczeniu trzeba będzie je wyjąć i obrać (dzięki skórce czosnek nie spali się i po upieczeniu będzie miał maślaną konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili. 3. PIECZENIE (40 min) Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min – warzywa powinny być
Nerds Kitchen