jeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. do napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć
Domowy Smak Jedzeniapomidorowe risotto: 150 g pieczarek 1 puszka pomidorów 1 mała czerwona cebula 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki masła Pomidorowe risotto wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy kolejną łyżkę masła, jak się rozpuści dodajemy(...)dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, czynność tą powtarzamy dwa kolejne razy.Następnie dodajemy 1/2 puszki pomidorów, rozgniatamy je za pomocą łyżki, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy
Delusional Trinewysmarowaną olejem blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera(...)nuggetsy. Pizze wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Wyciągamy po raz ostatni i posypujemy startym serem. Wkładamy jeszcze na 5 minut i… zjadamy ze smakiem z ulubionymi sosami lub ketchupem *Przygotowujemy farsz: Podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę (pół cebuli), posiekanego drobno pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy suszoną bazylią. Następnie dodajemy pokrojone (obrane) w plastry pieczarki i zostawiamy
Słodkie okruszkiciecierzycy gdyby składniki chciały przywierać do dna garnka, smażyć wszystko jeszcze przez minutę. Pomidory sparzyć (jeżeli używamy świeżych), obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą i zagotować. Gotować przez ok. 20 - 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać(...)dodać kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Można przechowywać w słoiku w lodówce przez
Calzonella.comsosu powstanie łącząc dwa smaki miód i ostrą musztardę. Jadłam go w Niemczech u rodzinki, bardzo mi smakował. I jak to ja zaraz musiałam wiedzieć co powoduje , że smak sosu jest inny. Mięso wołowe pokroić na małe kawałki, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Miód z musztardą wymieszać i obtoczyć w nim mięso. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę(...)mieszając, mięso musi stracić swój kolor surowego mięsa, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą, wymieszać. Wody wlać tyle, żeby mięso było prawie przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ostrą paprykę w proszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą
Kuchnia Pokoleńpiersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać(...)kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan . Smcznego
Codzienne Gotowanieenergetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA : Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz(...)Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje
Różowa kuchniamiałam pomysłu jak je przygotować. Postawiłam na pełną improwizację i wyszło skrzydlate miód - cud. Na 2-3 osoby: 6 skrzydełek olej do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki miodu odrobinę imbiru w proszku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Skrzydełka dokładnie umyć, ususzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić(...)złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do oleju i tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem
Jadło i czytadłomlecznymi albo z przecierami z owoców. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. W Blendygo zrobicie dressing do sałatki, shake białkowy, pesto, chłodnik, zupę krem, bazę do lodów owocowych, czy sos. A to ledwie kilka możliwych zastosowań. Jeśli jesteście aktywni, lubicie wypady w góry, pod namiot, albo macie małe dzieci, którym nie chcecie dawać jedzenia ze słoiczków, to przenośny blender Bledygo(...)borówek amerykańskich i fig Składniki: 2 figi 100 g borówek amerykańskich 150 ml kefiru Przygotowanie: Figi pokrój na mniejszej kawałki Owoce przełóż do blendera Wlej kefir Zmiksuj Sok pomidorowy Składniki: 2 dojrzałe pomidory pół łodygi selera naciowego kilka listków bazylii sól, kilka kropel tabasco Przygotowanie: Pomidory i seler pokrój na mniejszej kawałki Składniki przełóż do blendera Zmiksuj Koktajl malinowy
kuron.com.plprzepis- dzięki. Danie choć proste, to bogate w smaku i bardzo pożywne. Magda doprawiła je na własny sposób, efekt wspaniały. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 duży pomidor( opcjonalnie passata pomidorowa) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek kiełbasy chorizo lub bakłażan szczypiorek rukola łyżka masła pieprz,sól WYKONANIE: masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojoną w piórka(...)paski i w kostkę pokrojony pomidor (dodać ewentualnie passatę wg. gustu) oraz plasterki kiełbasy, smażyć aż pomidor się rozpadnie, a papryka będzie lekko twarda, rozbić jajka bezpośrednio na powstały sos i gotować pod przykryciem,aż jajka się zetną(najlepsze miękkie żółtko), podawać z dodatkiem rukoli, można całość posypać szczypiorkiem
Kuchnia Beatyobrać pokroić w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać. Smażyć do miękkości warzyw. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie(...)zakładkę, znów oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkami oraz startym na tarce jarzynowej żółtym serem. Doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut aż ziemniaki się lekko zrumienią. Podawać gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamonsklepu Nadzienie: 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Dodatkowo: duży pomidor kukurydza z puszki świeża bazylia lub szpinak Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę(...)widelca Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i zmiksowaną fasolę i smażymy przez kilka minut aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Domową (np. według tego przepisu<klik> ) lub “kupną” ze sklepu smarujemy tortillę przygotowanym sosem i układamy plasterki pomidora. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około
Lamarida.pltheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4-5 filety śledziowe a'la matjas 6 suszonych śliwek kalifornijskich 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć(...)miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimakaronu (u nas fusilli) 6 cienkich pętek białej kiełbasy 3 liście laurowe 2 szalotki 2 łyżki oleju 100 g fasoli mamuciej 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku cukier sól czosnkowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Kiełbaski gotujemy przez 10 min w wodzie(...)dodajemy pokrojoną fasolkę, kiełbaski i razem podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, solą czosnkową i pieprzem. Do sosu wsypujemy majeranek, lekko podgrzewamy, wrzucamy makaron i dusimy przez kilka chwil. Podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchennajlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku Proeco bez obaw- w środku czosnek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia(...)rozgrzejcie olej. Dodajcie czosnku Proeco. Następnie wlejcie pomidory. Dosmaczcie solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem. Zamknijcie pokrywką i niech się dusi. Po chwili włóżcie grillówki białe. Niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem. Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem. Kiedy liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona
Z Kuchni Do Kuchni