obrać pokroić w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać. Smażyć do miękkości warzyw. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie(...)zakładkę, znów oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkami oraz startym na tarce jarzynowej żółtym serem. Doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut aż ziemniaki się lekko zrumienią. Podawać gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamonsklepu Nadzienie: 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Dodatkowo: duży pomidor kukurydza z puszki świeża bazylia lub szpinak Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę(...)widelca Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i zmiksowaną fasolę i smażymy przez kilka minut aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Domową (np. według tego przepisu<klik> ) lub “kupną” ze sklepu smarujemy tortillę przygotowanym sosem i układamy plasterki pomidora. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około
Lamarida.pltheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4-5 filety śledziowe a'la matjas 6 suszonych śliwek kalifornijskich 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć(...)miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimakaronu (u nas fusilli) 6 cienkich pętek białej kiełbasy 3 liście laurowe 2 szalotki 2 łyżki oleju 100 g fasoli mamuciej 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku cukier sól czosnkowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Kiełbaski gotujemy przez 10 min w wodzie(...)dodajemy pokrojoną fasolkę, kiełbaski i razem podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, solą czosnkową i pieprzem. Do sosu wsypujemy majeranek, lekko podgrzewamy, wrzucamy makaron i dusimy przez kilka chwil. Podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchennajlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku Proeco bez obaw- w środku czosnek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia(...)rozgrzejcie olej. Dodajcie czosnku Proeco. Następnie wlejcie pomidory. Dosmaczcie solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem. Zamknijcie pokrywką i niech się dusi. Po chwili włóżcie grillówki białe. Niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem. Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem. Kiedy liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona
Z Kuchni Do Kuchnimiodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki(...)moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Moniki Smakołykiskosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól pieprz szczypiorek oliwa z oliwek A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone(...)się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Na tak przygotowane pieczywo, nakładać fasolowy (gęsty) sos. Bruschetty podawać posypane posiekanym szczypiorkiem
Kuchnia w opałachpieprz do smaku Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy. Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej(...)patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju. Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony. Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego. Smacznego
Przysmaki Karolkiochotę? NADZIEWANA CUKINIA mięsem mielonym z papryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub 2 większe) 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) 100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem(...)każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki. SOS TZATZIKI. (kuchnia grecka;) 2 zielone ogórki 1 grecki jogurt naturalny łyżka koperku 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz Ogórki obrała, pokroiłam w cienkie plasterki (w oryginale ogórki
W kuchni Karmel-itkismak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Zainspirowane przez FP Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego(...)cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki muszkatałowej - sól i pieprz Rozpuszczamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu gdy powstanie
Słodkości i nie tylkoRozmaite leczo warzywne to zawsze udany obiad na kilka dni. Jak bigos – im starsze danie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą(...)głowy:) SKŁADNIKI: 2 cebule 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu 240 g) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 pomidory 2 cukinie 3 ząbki czosnku 360 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory kroję w kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy
Zasmakuj Kuchnisię bez obaw,że wejdzie mi w boczki. Składniki: ok 250 g piersi z kurczaka mała cukinia 1 marchew duży por mała pietruszka puszka pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 2 ząbki czosnku czubryca czerwona tymianek sól,pieprz Mięso pokroić w paski,warzywa obrać obieraczką do warzyw w paski. Mięso posolić,posypać pieprzem oraz czubrycą,wymieszać by przyprawy(...)pozostałe warzywa i obsmażyć ok 4-5 min. Danie doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć danie jest gotowe. Warzywa mają być takie al dente. Rozgotowane tracą już swój smak. Całość można podać z brązowym ryżem,jednak ja zdecydowanie uwielbiam same warzywa z piersią
Niespełnione zdolności kulinarnepokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać i smażyć 5-6 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu. Dodać anyżowy alkohol (dałam ouzo) lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu(...)mieszać, w razie potrzeby podlać bulionem lub winem. Po godzinie, sprawdzić czy kalmary są miękkie, jeżeli nie dusić jeszcze parę minut. Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać
Stare Garyalla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut(...)dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawyalla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut(...)dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawyśmietanka z jednego serka wiejskiego 0,25 szklanki wody 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 0,5 puszki kukurydzy Sposób przygotowania: farsz Kurczaka kroimy na dość małe kawałki, odkrawając tłuszcz itp. rzeczy obtaczamy kurczaka obficie w przyprawach cebulę siekamy na teflonowej patelni rozgrzewamy(...)kurczaka na każdą ze stron, aż się usmaży dodajemy kukurydzę, koncentrat, pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry pomidora chwilę wszystko dusimy w misce ze śmietanki, skrobi i wody przygotowujemy sos ciągle mieszając powoli wlewamy sos na patelnię, mieszamy, aż zgęstnieje w razie potrzeby jeszcze wszytsko doprawiamy naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut (wtedy siemie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś na obiad dietetyczne gołąbki, bez mięsa, z kaszą jęczmienną, ryżem, pieczarkami, w sosie pomidorowym.Gołąbki, które są ze specjalną dedykacją , i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean... Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem(...)włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów 2 bulionetki przyprawa do pizzy u mnie SKWORCU Wsyp 3 opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą
Z Kuchni Do Kuchnidrodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo(...)jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab
Kuchnia Beatyosoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !! Gotuję makaron, nie dodając(...)czasie dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu
Życie na widelcuFilety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju(...)pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej, ok. 0,5 łyżki) Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron
coolinarnastrefa.blogspot.com