sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:630/794)

Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej 379

łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 papryczka chilli lub inna ostra pół papryki czerwonej 3/4 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalewamy ją 1,5 szklanki wody, odrobinę solimy(...)formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju. Gotowe meksykańskie klopsiki odsączamy na ręczniku papierowym.  Klopsiki jemy w pszennej tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów.  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pomidorowy majonez domowej roboty 201

Majonez domowy jest o wiele smaczniejszy i o wiele zdrowszy od kupnego. To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto

Moje Małe Czarowanie
“W słoiku” – recenzja 174

dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata(...)szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli. To eksperymenty – czatnej czy bałkański sos, który chcemy zrobić samemu w domu. To spotkania towarzyskie, gdzie wspólne robienie dżemów jest okazją do spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół, bo na 4 ręce praca idzie dużo szybciej

Ugotowane pozamiatane
Makaron z sosem bolognese 131

czasu, można pozwolić sobie i na to :3 Składniki: *300g makaronu (świderki) *1 papryka *2 ząbki czosnku *1 cebula *1 puszka pomindorów bez skórki *500g mięsa wołowego *140g koncentratu pomidorowego *1 szklanka gorącego bulionu bulionu *szklanka białego wina *3 łyżki oliwy z oliwek *bazylia, oregano *sól, pieprz Przygotowanie: 1.Na oliwie w większym garnku zeszklić cebule i dodać posiekany drobno czosnek(...)łyzkami bulionu i dodać do wywaru. 6. Wlać reszte bulionu, doprawić bazylią i oregano i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 7. Gotujemy makaron al dente i podajemy z sosem i listkiem świeżej bazylii. Smacznego

FITBUuK
MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 123

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 350 g m akaronu penne, większa pierś kurczaka, 500 g przecieru pomidorowego, około 1 kg pomidorów, 6 pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść(...)przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu (co jakiś czas mieszam). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron łączę z sosem, posypuję świeżymi ziołami

JejKuchnia
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 181

się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas 1 duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie(...)dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować je natką pietruszki. *śledzie dobrze jest przechowywać w lodówce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy paprykarz z tuńczykiem 145

średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka  (u mnie w oleju Rio Mare ) Dodatkowo: 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej paprya ostra w proszku sól, pieprz woda Ponadto: olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany). Natomiast cebulę należy(...)niewielką ilością wody. Następnie patelnię przykryć, a warzywa dusić do miękkości. (W międzyczasie przemieszać i ewentualnie dodatkowo dolać wody.) Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie, a zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić

Di gotuje
Szakszuka, czyli jajka z pomidorami 124

Czas przygotowania: 30 minut Składniki do zrobienia szakszuki: 6 - 8 dojrzałych pomidorów 1 duża czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 6 - 7 jajek 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki do posypania pieprz i sól do smaku szczypta cukru 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie) 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia  Jak zrobić szakszukę? Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich(...)dodać paprykę, czosnek i przyprawy. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty. Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około

Kuchcik gotuje
Śledzie marynowane z imbirem 103

edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową (też pojawi się wkrótce na blogu) Poniżej oryginalny przepis na świąteczne ś ledzie marynowane z imbirem(...)marynowane z imbirem - składniki pół kilograma filetów śledziowych ( wymoczonych wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki ) 2 cebule 5 ząbków czosnku około 4 cm posiekanego imbiru 300 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy

Cztery Fajery
Śledzie marynowane z imbirem 243

edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową (też pojawi się wkrótce na blogu) Poniżej oryginalny przepis na świąteczne ś ledzie marynowane z imbirem(...)marynowane z imbirem - składniki pół kilograma filetów śledziowych ( wymoczonych wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki ) 2 cebule 5 ząbków czosnku około 4 cm posiekanego imbiru 300 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz wieprzowy 407

Dzisiaj potrwa, którą przygotowuję z myślą o obiedzie na kilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami

Ania i Marcin gotują
Feijoada w wersji uproszczonej 207

zmiksowanymi warzywami.  Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego.  Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz(...)tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten doda kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro).  Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola, pepsi lub sok pomarańczowy. Lepiej się trawi

Smaki Brazylii
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 185

obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy(...)przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką  lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paprykowe mumie 170

usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek philadelphia, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut(...)pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Najlepsze śledzie wigilijne 76956

można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;)  Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól  pieprz Śledzie moczymy(...)Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Czerwona Porzeczka