śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy(...)Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki
Codziennik KuchennySkładniki: kapusta włoska 1 duża, mięso mielone 70 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze(...)gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne i nie rozpadają się, takie lubimy zjeść do pieczywa z masłem i bez sosu..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięteż nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy od początku... Obiad(...)soups more satiating, you can serve them with cornbread (super quick to make), you can also sprinkle them with some bread or puff pastry croutons. 21. Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup lub aromatyczna pomidorowa z jaglaną i bazylią / Aromatic tomato soup with millet and basil 22. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican red bean soup 23. Brokułowa
Qlinarnie i Qlinarniemasła 2 czerwone cebulki sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki szczypta chili 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii szczypta ziół prowansalskich listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 300 ml śmietanki słodkiej z kartonika 12 % Wykonanie : Boczniaki myjemy i osuszamy, następnie kroimy(...)małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut. Gdy boczniaki będą all dente dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.Musi się delikatnie zredukować ( zagęścić). Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lu pieprzem, sos ma być lekko ostry.Podajemy z ziemniakami, kaszą lub bułką z czym wolicie. Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chilisię zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti duża garść szarpanej wieprzowiny puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru kawałek parmezanu (ja użyłam sera Bursztyn) sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Makaron gotujemy al dente(...)nich oregano, pomidory w puszce, koncentrat, cukier, wszystko doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorzucamy do tego mięso, podgrzewamy. Dodajemy makaron, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podajemy ze startym serem
Kardamonovyopis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy(...)powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażeliwnym do zapiekania, wrzuć wszystkie warzywa, czosnek, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, i smaż mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu przez 10 minut, do zarumienienia. Wmieszaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 2 minuty. Jeżeli nie posiadasz takiego naczynia, podsmaż warzywa w patelni, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej sok jabłkowy i bulion(...)lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości. Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw. Przecedź sos i wlej go ponownie do naczynia do zapiekania lub patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn nabierze konsystencji sosu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wyłóż udka na talerze
karmelowyolejem do gotującej się kapusty. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę, utartą na tarce marchew, koncentrat pomidorowy, miód, wino i kminek. Następnie dodać majeranek, tymianek, cząber, kolendrę, paprykę. Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać gorącej wody, aby bigos(...)Wege) Zupa grzybowa (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie
Codziennik Kuchennymamą tym razem małej Mai :))) To tyle jeśli chodzi o wytłumaczenie się ;))) Teraz ryba - została razem z warzywami ugotowana na parze, do tego kasza pęczak z dodatkiem bazylii i pomidorowej passaty, doprawiona wszystko solą i pieprzem. Tak trochę dietetycznie i zdrowo ;)) Miłego dnia wszystkim życzę :)) Składniki: filety z morszczuka (u mnie 3 sztuki) 2 marchewki mała cukinia pietruszka żółta papryka(...)garnka do gotowania na parze. Gotuję około 20-25 minut. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Passatę przekładam do rondelka, dodaję świeżą bazylię, doprawiam solą, pieprzem, podgrzewam. Do ciepłego sosu dodaję ugotowany pęczak, mieszam, przekładam na talerz, na wierzch daję rybę i warzywa
kruche babeczkikroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie(...)minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Podajemy z grzankami z pampuchów, czyli pampuchy kroimy na 4 kromeczki, bo tyle wychodzi z jednej bułeczki i smarujemy koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy ser żółty i posypujemy oregano. Zapiekamy razem z zupą. Mamy nadzieję, że podoba się Wam nasza wersja i ją wypróbujecie :) Życzymy smacznego
vegetanieSkładniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz, 4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy ) 1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać(...)się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego
Gaździnka warzybloga Bea w kuchni . Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony(...)cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cukinia 5 dużych pieczarek 1 cebula 500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Emcia Pichcibyć najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz(...)pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można
Cztery FajeryNastał pomidorowy czas. Teraz królują te warzywa, mnóstwo ich na krzaczkach i coraz więcej z dnia na dzień dojrzewa. Sałatki przygotowujemy więc najróżniejsze, zachwycając się ich smakiem. Są bardzo zdrowe, warto jeść je codziennie. Składniki: 4 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli pół szklanki posiekanej natki pietruszki kilkanaście kosteczek fety sól,pieprz olej lniany lub inny ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy(...)duże kostki, cebulę drobno kroimy w półpiórka. Pomidory mieszamy z cebulą, posiekaną natką i fetą. W szklance do oleju dodajemy pieprz, sól, mieszamy, przygotowanym sosem polewamy surówkę
Z Majeczką w kuchni