Składniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna KuchniaPołączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora kroimy(...)Podlewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
Kucharzycaszklanki wody mineralnej tłuszcz do smażenia nadzienie 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty(...)poddusić, przyprawić do smaku. Na placku naleśnikowym rozsmarować cieniutką warstwę majonezu. Dodać nadzienie i równo rozprowadzić. Naleśnika zwinąć w rulon. Gotowe! Naleśniki świetnie smakują również w wersji zapieczonej z sosem beszamelowym! Polecam! Artykuł Wytrawne naleśniki z cukinią i kolorowymi paprykami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaosób) - 2 szklanki mąki - 2 łyżki oliwy - 30 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 200 ml ciepłej wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 0,5 łyżeczki ostrej papryki - 0,5 łyżeczki soli - składniki - dowolne, u mnie; - 1 kula mozzarelli - 1 opakowanie sera camembert - 2 plastry sera typu rokpol - 1 pomidor(...)dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. przygotowujemy sos z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, konsystencję regulujemy wodą. formujemy 4 placki, smarujemy je sosem i układamy składniki (pełna dowolność), u mnie wyglądają następująco: 1: mozzarella, camembert, rokpol
Gocha gotuje!cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy(...)winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra bazylia, oregano - suszona lub świeża twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu(...)ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem) z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy razem do końca pozostałego czasu.. Posypujemy startym
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na szybki i prosty obiad, a jaki smaczny :) Do przygotowania w 20 minut :) Składniki na 2 osoby: 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w
Gotowanie...to proste !Pomidorowy urodzaj należy wykorzystać. Na pomidorowe soki i pomidory w kawałkach przyjdzie czas jak będzie sezon na limę. Ale na keczup to mogę przeznaczyć swoje pomidory, lub pomidory od Teściowej. Fakt że z pół kg pomidorów wyjdzie jeden malutki słoiczek, ale zawsze warto :) Można go zrobić w sposób tradycyjny lub po prostu wykorzystać Thermomix. Składniki: 550 g pomidorów(...)kosteczkę i podsmażamy na oliwie dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając jeszcze octu balsamicznego i cukru redukujemy sos przez ok 20 min - może być więcej, wszystko zależy od tego jakie były pomidory (ile miały w sobie wody) na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną cebulę - siekamy czas
Gotowanie z pasjąpracy ale jego smak jest tego wart. Polecam Składniki: 2,5 kg obranej i wydrążonej dyni 750 g cebuli 4 płaskie łyżki soli 1 szkl cukru 880 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szkl octu jabłkowego Przygotowanie: Dynię wraz z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych(...)gładką masę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego Z podanych składników wychodzi 8 słoiczków po 400 ml. Ja ten ketchup najbardziej lubię jako sos do pizzy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu pół pęczka koperku 1 jajko 300 ml wody 400 ml passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy(...)będzie pewnie za mało, ale nie przejmujcie się tym. Następnie dolewamy do nich passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz, wszystko gotujemy około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu
KardamonovyWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ryby, a jak to mówią ryby wpływają na wszystko ;) Składniki: 3 filety ulubionej ryby 3 papryki (ja dałam 2 czerwone i 1 zieloną) 2 (po 200g) słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej z NETTO, on ma najlepszy smak dzięki czemu nie trzeba później dużo przyprawiać) 1cebula sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Rybę rozmrażamy (jeżeli kupiliśmy mrożone filety(...)wykładamy do żaroodpornego naczynia na wierch ryby wykładamy mieszankę papryki, cebuli i koncentratu pieczemy pod przykryciem przez około 50minut w temperaturze 190 stopni najlepiej smakuję po kilku godzinach, jak sos przesiąknie w rybę ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpoznalibyśmy się. Dzięki Pani M. Czego użyłem? -mozzarella w plastry grube pokrojona -kilka migdałów zgniecionych w moździerzu -pomidory -szalotka -śmietana 12% -pieprz ziołowy -sól -pieczywo Cały sekret tej pomidorowej sałatki tkwi w czasie jej przygotowania. W życiu bym sam nie wpadł na to, by zostawić na tak długo pomidory. Tu jednak chodzi o to, by pomidory puściły jak najwięcej soku(...)gotowe. Proste, ale bardzo esencjonalne. Mozzarellę solimy i obtaczamy w migdałach. Smażymy po minucie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, wykładamy na nie pomidory, podlewamy sosem z pomidorów i śmietany. Obok układamy mozzarellę. Sam nie wierzę, że to takie pyszne
BaRepaspłat ciasta francuskiego 150g sera żółtego 150g szynki Ketchup około 3-4 łyżki, lub przecier pomidorowy Oregano Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem, lub przecierem pomidorowym, zostawiamy nieposmarowany 4 – centymetrowy pas ciasta z jednej dłuższej strony, na który też nie będziemy układać pozostałych składników. Na ciasto układamy cienkie plastry sera żółtego, następnie rozkładamy plastry szynki(...)kawałki, które układamy na papierze do pieczenie. Pizzerinki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min. Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy. Smacznego. pizzerinki z ciasta francuskiego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Sos czosnkowy Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego
Księga-Smakuaromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa dodatkowo: świeża kolendra jogurt naturalny Piekarnik nastawić(...)łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę i gotować kilka minut. Upieczone bataty wyjąć z piekarnika, wybrać z nich łyżeczką miąższ, który dodać do sosu. Wrzucić do niego również ugotowaną soczewicę, całość przemieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wydrążone bataty napełnić farszem z soczewicy, polać jogurtem i posypać listkami świeżej kolendry
wyzwania kuchenne