120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie, dodać do niego(...)serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy. Smacznego
W kuchni u Monikipizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu. Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki(...)szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól zioła prowansalskie kulka sera mozarella Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył". Następnie do zaczynu wlać
kolorowotorcikowozostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić do wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz(...)kokilkach. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 minut. Jajko ze śmietaną powinno ściąć się i wyraźnie oddzielić od ścianek kokilek.Podawać z ulubionym sosem, posypane ziołami.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanatura i próbowanie nowych smaków. Tradycyjny włoski makaron z bakłaż anem i pomidorami Składniki na 2 osoby : 1 duży bakłażan albo 2 małe 1 szkl. passaty pomidorowej ½ opakowania makaronu spaghetti 3-4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1i ½ łyżeczki ziół włoskich pęczek liści bazylii 4 – 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka(...)pokrojony czosnek i papryczkę chili, chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy passatę i podgrzewamy do momentu aż woda częściowo wyparuje. Dodajemy bakłażany, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem. Mieszamy makaron z sosem. Posypujemy tartym parmezanem i ozdabiamy bazylią. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujegrillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem lub masłem, ja użyłam swojego(...)patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszac aby nie było grudek. Następnie wlać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Gotowym sosem polać zawartośc naczynia. Na wierzch posypać odobiną mielonej słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się zarumieni ok 20-30 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujeinnego gęstego 1 łyżka mieszanki curry mild 1 łyżka mieszanki garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską 1 cebula – niezbyt duża 1 łyżeczka cukru – płaska sól do smaku liście kozieradki do posypania lub pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości(...)żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego
Ogrodnik w podróżyGulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze
Poezja smakuupiekłam 1/2 sztuki) 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania płaska łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżką oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 200 g. passata pomidorowa czosnek 1 ząbek bazylia 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka czerwona cebula (mała) feta owcza ok 50 gram pieprz do smaku Dynię lub batata owijamy w filię i pieczemy(...)zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia. Następnie z ciasta zrobić dysk i przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch ciasta polać sosom przygotowanym z : passaty z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy z oliwek, oregano i solą himalajską. Pieczemy w 230 stopniach ok 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę
AZgotuj!następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj(...)praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i przełóż do rondla z sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie
My Culinary Artdoczekać. Jest to wersja najprostrza, a mimo to pyszna. Wystarczy nam jeden garnek i podstawowe składniki. Wszystko kroimy, wrzucamy do gara i cudo gotowe. PS. zdjęcie przed dodaniem sosu ;) Składniki: 2 łyżki tłuszczu (olej, oliwa, smalec, co kto chce) 2 cebule 200 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)chwilę smażyć kilka minut po czym dodać starty na tarce czosnek. Podsmażyć chwilkę i dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Zalać passatą pomidorową i gotować pod uchyloną pokrywką ok. 15 min aż papryka zmięknie. Podawać na ciepło z kromkami chleba. Smacznego
W kuchni bez szafekSkładniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mąka 2 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka czosnku staropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach(...)podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenbazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii(...)menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy
Kuchnia Pani Wiosnymomentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy(...)nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut. Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki
Kuchnia w czekoladzieKluski śląskie z gulaszem wołowym Dziś zapraszam na pyszny, rodzinny obiad , czyli kluski śląskie z gulaszem wołowym . Wołowina w sosie własnym podana z kluskami ziemniaczanymi to pożywne, rozgrzewające danie, idealne na chłody. Bardzo lubię kluski śląskie za to, że można je przygotować dzień wcześniej - dzięki mące ziemniaczanej zachowują ładny kształt i nie rozmiękają. Poza tym przygotowuje się je bardzo(...)każdym domu smakują trochę inaczej. Ja zawsze dodaję do nich żółtka, niektórzy przygotowują je bez jajek. Idealnym dodatkiem do klusek śląskich jest gulasz wołowy , czyli wołowina w ciemnym sosie własnym. Możecie przygotować go w wersji podstawowej, tylko mięsnej, ale ja bardzo lubię dodawać do niego kawałeczki papryki (czasem też pieczarki) i obowiązkowo 1-2 ogórki kiszone, które wspaniale ,,podkręcają
Lekcje w kuchni