sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:640/794)

ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 179

obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin(...)ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 128

kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie   Farsz(...)wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać

Trzeci talerz
Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado 205

łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku 4 liście sałaty Jak wykonać ?  Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło,  doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić(...)doprawić do smaku solą i wymieszać. Bułki opiec na suchej patelni aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu. Czy wiesz że...?  Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier

Wanilia i Kardamon
GULASZ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 136

gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki(...)wszystkie składniki dodaję do garnka. Wlewam ok 2 szklanki wody. Duszę ok 10 min. Międzyczasie natkę kroję bardzo drobno dodaję do pieczarek. Następnie dodaje ok 150 ml przecieru pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję fix do gulaszu jeśli nie jest wystarczająco gęsty. Duszę jeszcze ok 20 min. Podaję z kaszami lub kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
szybkowar-pyszne gołąbki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim... 171

woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa(...)wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ślimaczki z pomidorowym wywarem z gołąbków 193

Jak się ma sporą kolekcję chorób to człowiek się przyzwyczaja do tego , że co trochę gdzieś coś boli. Ale od miesiąca przestałam nad tym wszystkim panować

Buniabaje w kuchni
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 123

opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy(...)powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa

Cztery Fajery
Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) 100

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu tagliatelle 250 g soczewicy 500 g pulpy pomidorowej 400 ml wody 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili bazylia tymianek natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek  **** INGREDIENTI 400 g di tagliatelle 250 g di lenticchie 500 g di polpa di pomodoro 400 ml di acqua 1 cipolla 2 carote(...)drobn ą  kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy pulp ę, 1-2 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii oraz szczyptę chili. Sos doprawiamy sol ą  i pieprzem; gotujemy ok. 10 minut. Do pomidorów dodajemy suchą soczewicę  oraz wodę.  Ragout gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając

La grande e la piccola cuoca
Domowe burgery 177

szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu.  Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli nie jest dostępna wersja pieczywa pełnoziarnistego, to nic się nie stanie jeśli zjesz jedną bułkę raz na 2 tygodnie.  Dieta Naturhouse(...)używam himalajskiej) bułki hamburgerowe ( powinno się wyrzec mąki pszennej, ale sporadycznie jest to dopuszczalne, słowa dietetyka;) sałata, pomidor, cebulka, ogórek konserwowy jogurt naturalny, czosnek i koperek ewentualnie odrobina koncentratu pomidorowego około 4 małych ziemniaczków na porcję  rozmaryn, przyprawa do ziemniaków Prymat łyżka oliwy   Właściwie cały obiad zajął mi około 45 min. W pierwszej kolejności doprawiamy mielone mięso wołowe

Rusty Fork
Gołąbki bez zawijania. 238

Składniki: 1/2 kg mięsa zmielonego ( ja miałam szynkę) 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na pół twardo 1/2 główki małej kapusty 1 cebula 1 jajko 500 ml bulionu 250 ml przecieru pomidorowego (ja miałam swojski, ale może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz, bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym(...)podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania jak kto lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Ja dusiłam 50 minut. Sos możecie zagęścić mąką, jeśli lubicie. Z tej porcji wyszło mi 10 gołąbków

Agusiowe smakołyki
Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką 177

mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę. Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką 1 por - biała(...)małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem. Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki

Posadzone i zjedzone
Curry z pieczarek i zielonego groszku 106

Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam(...)malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie :  Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim

Codzienne Gotowanie