razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną. Składniki: 250 g filetów śledzia a'la matias, średniej wielkości pomidor, bardzo mała cebula, 8-10 łyżek suszonej żurawiny, łyżka oleju, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka wody, szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w bardzo małą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę(...)małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują. Studzimy. Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy. Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki się przegryzły
Lena Gotujezatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem(...)wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej z daktylami i rodzynkami albo ten z pomarańczy, daktyli i cebuli. Albo ten z mango i bananów
GRUBY WAŁEKoliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy(...)pszenna – 2 łyżki mleko – 300 ml sól pieprz gałka muszkatołowa – 1 szczypta W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy
Aromatyczne Podróżechili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Meksykańska tortilla czyli wege burrito. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Ilość porcji(...)średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej ⅓ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ⅓ szklanki wody sól, pieprz do smaku pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro) 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste) Wykonanie ----- Farsz: Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę
Apetyt na Zielonepominęłam parmezan, więc nie zrobiłam takiego prawdziwego pesto, ale zrobiłam to celowo. Szczerze mówiąc nie brakowało mi parmezanu, myślę, że w wersji wegańskiej można dodać troszkę płatków drożdżowych i sosu sojowego, zrobię tak następnym razem i napiszę czy się sprawdziło. 2) Raw-tagliatelle z marchewki od MniuMniu To danie musi być super, nie wiem dlaczego jeszcze nie wypróbowałam, ale zrobię(...)Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już na święta ? 4) Pomidorowy gulasz z soczewicą, kuminem, imbirem i cytryną znaleziony na Food Porn, Vegan Style Do swojej wersji dodałam jeszcze seler naciowy i marchewkę, pysznie, syto i mało pracy :) Do tego składniki, które
Corner With Recipeskurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie: 1. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu. 2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut(...)kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 2 minuty. 6. Podawać z brązowym ryżem przyozdobione posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
KreatywnePinyminut i mamy smaczny obiad. Do dzieła:)! 400g makaronu farfalle 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 300g świeżego szpinaku 100ml passaty pomidorowej 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 100g startego sera olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego(...)zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy starym żółtym serem
Szefowa kuchnismak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam się nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki muszkatołowej - sól i pieprz Rozpuszczamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu gdy powstanie gładka masa. Gdy masa
Różne smaki w kuchnismak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki muszkatołowej - sól i pieprz Rozpuszczamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu gdy powstanie gładka masa. Gdy masa
Różne smaki w kuchniKolejna uczta, czyli przepis na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i
KuchniaWeDwoje.pltorebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza), gorczycy i zboża zawierającego gluten. Firma: Kotányi. Cena(...)słońcu pomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make a very tasty and super quick spaghetti a’la toscana -> dinner ready
Qlinarnie i Qlinarniechipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział siódmy to krakersy i chlebki: czipsy kukurydziane, krakersy z orzechami włoskimi i żurawiną, chlebek cukiniowy, chlebek pomidorowy Rozdział ósmy to zioła i przyprawy: suszone zioła, cebula i czosnek w proszku, sproszkowane warzywa, słodka papryka w proszku, suszone płatki chili Rozdział dziewiąty to śniadania: znajdziemy w nim inspiracje(...)naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę
kruche babeczkiplacki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone(...)Dodać przyprawy, podlać wodą lub rosołem i dusić przez ok 30 minut. Odparować nieco. Nadziać tortille , posypać grubo startą na tarce mozzarellą i zwinąć tortille. Owinąć papierem zabezpieczając by sos nam nie uciekł
Gotowanie jest łatweroku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński: „w czym co maczają, przysmak, szalsza”. Wspomina o tym w encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger podając definicję salsy jako "kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia) Składniki: 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką(...)gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać
Tradycyjna Kuchniapierwsza propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 5 płatów matiasów 2 łyżki miodu 4 średniej wielkości cebule 2 łyżki octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól i pieprz do smaku * od siebie dodałam garść rodzynek - co moim zdaniem było dobrym pomysłem, bardzo pasowały do całości Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody(...)łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAsmaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak. Składniki: 600-700 g śledzi (np. matiasów) 190 g koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki ketchupu 2 listki laurowe 2 czubate łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu 2 garście rodzynek 2 cebule Wykonanie(...)cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy rodzynki z wody. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat, rodzynki i resztę przypraw. Podlewamy lekko wodą (ok. 1/4 szklanki wody). Dusimy cebulę do miękkości. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Wyłączamy gaz i do ciepłego sosu, ale nie gorącego wkładamy pokrojone w ok. 2 cm paski śledzie. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek
kolorowotorcikowojakiś szybki dziś ;-) Polecam makaron z takimi oto dodatkami: SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka(...)ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie (ale nie mogą się rozlatywać). Dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż sos zgęstnieje. Tuńczyka osączamy z oleju. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze. Polewamy sosem (jest dość gęsty, bo płynu jest w nim tak naprawdę
Czary - gary w kuchni