sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:617/794)

Paprykarz z kurczaka 137

nicią. Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatczyny i rozpływa się w ustach! Składniki: 1 kurczak 2 cebule 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 200 ml bulionu 100 ml śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz Wykonanie: kurczaka sprawić, pokroić na 8 mniejszych części, osolić, natrzeć(...)obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać kawałki kurczaka, zrumienić, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut, uzupełniając odparowany płyn wodą doprawić sos, dodać śmietanę z mąką i dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 135

SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
Lasagne z soczewicą i porem 182

olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać(...)lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut. Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu

Gospodyni Miejska
Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem 161

Makaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek(...)cukinia 1 bakłażan 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać

Passions hobbies life
Zapiekanka z kaszy gryczanej 312

Zapiekanki pojawiają się w mojej kuchni dość często. Są proste, nie wymagają wiele wysiłku czasowego, a i można nimi doskonale czyścić lodówkę. Wystarczy pozmieniać kilka dodatków lub sos i mamy całkiem inne danie. Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną w roli głównej   za sprawą bloga Dietetyczne fanaberie , bo zapiekanka również może być fit. Do mnie takie lekkie dania zawsze(...)szczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju 2 ząbki

Fabryka pomysłów
Piracka zupa z tuńczykiem 120

Składniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się(...)zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę, oliwki, tuńczyka i sok pomidorowy. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 40 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem i słodkimi nadziewanymi papryczkami. Smacznego

ClauditteMissCooking
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 207

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3

Kuchnia domowa Ani
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 206

Na blogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki kumpir. Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak

Stare Gary
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 266

papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)Kiedy pasta jest gotowa, a placki(...)zawijanie tortilli. Oto moje składniki:sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebulaNa placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy.Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem.Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 238

naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w  niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni.  Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza(...)najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti alla bolognese 121

mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut(...)Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią

wyzwania kuchenne
Pieczeń z mięsa mielonego 131

chleba na zakwasie 1kg mięsa mielonego mieszanego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 jajko kilka plastrów wędzonego boczku 250ml rosołu lub bulionu 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Koper włoski obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika(...)środku ułożyć mięso. Mięso okryć boczkiem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut.  W tym czasie przygotować bulion - bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i konfiturą z żurawiny.  Z pieczeni zdjąć folię, do naczynia wlać bulion, a mięso posypać pozostałą częścią ziół. Pieczeń wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne

Codzienne Gotowanie
Wegetariański gulasz węgierski 102

czuszkę drobno posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, kiedy zacznie zmieniać kolor na jasno złoty dodać pozostałe warzywa i przyprawy i dusić około 4-5 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, podlać bulionem i gotować, aż wszystkie będą miękkie. Jak zrobić gulasz warzywny w wolnowarze Wegański gulasz węgierski z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie składniki(...)ustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie przyjęło się nazywać gulaszem mięso w gęstym zawiesistym sosie, ale na Węgrzech tak przygotowane mięso nosi nazwę pörkölt. Natomiast węgierski gulasz - gulyás to rodzaj gęstej mięsnej zupy. Pörkölt - to pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso, duszone w bardzo gęstym sosie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Penne z fasolką i mięsem 109

Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego wołowego 150 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 marchew (średniej wielkości) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki cukier sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę(...)cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 180

chyba mój ulubiony sos do makaronu. Choć zasadniczo makaron to ja i bez sosu zjem, bo uwielbiam bezgranicznie w każdej postaci, także dobrze, że jakiś geniusz wymyślił pełnoziarnisty i mogę go jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Dzisiejsza moja propozycja obiadowa to pyszny, aromatyczny, bajecznie kolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie(...)Składniki: 1 pierś z indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się

Cynamonowe szczęście