kupiliśmy. Nie wiedziałam na co je przerobię i nagle pojawiły się wpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było. Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki - tak, tak zabrakło i trzeba mimo wszystko jeszcze dokupić - i Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej(...)dałam chili w związku z tym, że będziemy jedli z Młodą ;) Składniki: 1 kg papryki czerwonej 150 g cukru 70 g oleju sól 1 mały koncentrat pomidorowy 50 g 1 liść laurowy 1-2 ząbki czosnku 70 g ocru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę, dodać cukier, olej i sól - zmiksować czas 15s/obr 9 następnie gotujemy czas
Gotowanie z pasjąPlacki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz(...)wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki
Gosia gotujemała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie SKŁADNIKI CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska(...)sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej na grubych oczkach goudy, 2 małe kuleczki mozzarelli WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy resztę mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy
słodki bratekminut. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz rodzynki razem z sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie(...)zawartość. Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli, koncentratu i rodzynek. Całość mieszamy odstawiamy na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe
Miód i pieprzłyżeczki ziół prowansalskich 1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli) 3 średniej wielkości cebule 30 dag sera żółtego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki. Ketchup mieszamy w miseczce z koncentratem, smarujemy sosem placuszki, na sos wykładamy cebulę, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane odrobiną ketchupu. Normal
Kuchenne aromatyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich
Marta Gotujemnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak. Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą, ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe, bogate w smaku(...)niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować! Polecam! * soczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka, suszona kolendra- 1 łyżeczka, cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż
Kraina Miodem Płynącacałkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut.Następnie zalać(...)koncentrat i marchewkę. Gotować na małym ogniu, aż serca będą miękkie.Pod koniec gotowania dodać mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody i wymieszać.Gotować ok. 1 min, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieprzecieru pomidorowego ser żółty do starcia według uznania zioła też według uznania, np. bazylia, oregano Sposób przyrządzenia: Rozmrażamy ciasto francuskie, a następnie je rozwijamy. Ciasto smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Gdy posmarujemy go za dużo, przecier wypłynie po zwinięciu ciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem kroimy około centymetrowe krążki, które układamy(...)pieczenia w odległości ok 2 cm. Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Wskazówki: Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia
upichciccenę. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Podaję rosół wołowy z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy(...)wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak mojego dzieciństwa. Jestem ciekawa czy wy też macie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu. Z pomidorów zrobić można bardzo wiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów(...)ząbki czosnku 1 łyżka soli 800 ml wody 50 ml śmietanki do zup 1/6 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii Jak przygotować zupę pomidorową z pomidorami i cukinią. Pomidory w zależności od rodzaju i wielkości pokroić na duże kawałki. Cukinię pokroić w duże plastry. Pokrojone pomidory i cukinię przełożyć na blachę do pieczenia. Dodać
mecooksdodatkowo surówkę z sałaty, pomidorów i cebuli - żeby było też coś dla zdrowotności. Wyszło naprawdę fajnie. Składniki: 1 długa ulubiona kiełbasa 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju, chwilę smażymy. Dodajemy(...)cebule i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dorzucamy koncentrat i wodę, sól, pieprz, mieszamy i chwilę wszystko smażymy - do redukcji płynów (chodzi o uzyskanie bardzo gęstego sosu, który ostatecznie jest z tego wszystkiego najsmaczniejszy :)). Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką
KardamonovyDzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Skrzydełka z kurczaka w sosie. Podałam je z ryżem. Jak zauważyliście na moim blogu znajdziecie mnóstwo dań mięsnych przygotowanych z różnych rodzai mięs. Drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, jagnięcina to wszystko w zakładce MIĘSA. Jeżeli zrobiliście Państwo danie z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Zdjęcia również mile widziane. Życzę smacznego i zapraszam na skrzydełka. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 kostka rosołowa 200 g słodkiej śmietany (dałam 30%) 2 łyzki posiekanego szczypiorku 2 łyzki masła klarowanego bazylia sól pieprz papryka słodka Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć te najmniejsze części, które nie wykorzystuję. Skrzydełka oprószyć solą
O kuchni z uczuciemTarta cukiniowa to przepyszne danie, które można przyrządzić w błyskawicznym tempie. Tarciuch wykonany jest z ciasta kruchego, a jego głównym dodatkiem jest lekko uduszona cukinia. Ma
sierotka maRysia w kuchnidomowa lemoniada bazyliowo-miętowa (11 zł). Potem kolejno pojawiają się: kałamarnica z grilla podawana z sałatką z awokado, mango i czerwonej cebuli, z prażonymi migdałami i sosem z czosnku i mango (25 zł). Kałamarnica smakuje i wygląda obłędnie! Wszystko tu idealnie do siebie pasuje. Sałatka jest idealnie przyprawiona, a kałamarnica zrobiona w punkt. To danie doskonałe, a to dopiero początek(...)konfiturą z cebuli, zapiekany w cieście filo, podawany z sałatka z gruszka i orzechami laskowymi (21 zł). Danie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem i aromatyzowana zielona oliwą (31 zł). Sałatka jest rewelacyjna, idealnym jej dopełnieniem jest dressing, którym została polana, a krewetki są chrupiące ziemniaczana zapiekanka
Kulinarne przygody Gatity