sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:611/794)

Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe 177

potrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)Koperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu . Przygotowanie gulaszu z ziemniakami : Pokrojone mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut . Następnie mięso z sosem przekładam do garnka dodaję około 200 ml wody i przyprawy do duszenia : paprykę słodką , oregano , tymianek , kminek , listki laurowe , ziele angielskie . Mieszam , garnek stawiam na gazie i dusze na małym

Uwaga Babcia Gotuje
Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem 116

dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku *** *** Następnie smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję farszu *** *** Zwijamy w rulonik i dzielimy na cztery części *** *** Zwinięte roladki układamy pionowo w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu *** *** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli

Blog z Apetytem
Biała Mgiełka 107

Biała Mgiełka 15 minut potrzebuję, żeby zaskoczyć gości. Składniki: ·        ½ kg kiełbasy białej parzonej ·        Koncentrat pomidorowy ·        Papryka ostra ·        Majeranek ·        2 papryki ( czerwona, żółta) ·        5 ogórków(...)Następnie pokrojone ogórki. 4.    Doprawiamy papryką oraz majerankiem. 5.    Wlewamy przecier. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do sosu. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i pieczarkami 128

sosie, zjedzona prosto z patelni to kulinarne marzenie każdego faceta:). Treściwe i sycące. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości kiełbasy! Ja jak zwykle postawiłam na firmę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła -  Hańderek .  500g wędzonej kiełbasy, u mnie Kiełbasa Swojska od Hańderek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 300g pieczarek 2 duże cebule  2 łyżki koncentratu pomidorowego sól

Szefowa kuchni
Golonka w bigosie z młodej kapusty 154

wody. Sosu musi być około połowy wysokości mięsa. Ja gotowałam w garnku elektrycznym. Nastawiony na wolne gotowanie i 2 godziny. Wtedy nie trzeba dolewać wody. Przygotowanie bigosu – na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojony drobno boczek wędzony, dodać cebulkę pokrojoną drobno. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie a skwarki zrobią się chrupiące. Dodać poszatkowaną kapustę, przecier pomidorowy i grzybki

Kuchnia Pokoleń
Domowa pizza z wędliną i kukurydzą. 202

Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy na wierzchu pizzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy koło 10 min. Po tym czasie wykładamy starty ser i pieczemy do czasu aż się rozpuści a pizza lekko zarumieni. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sos wenecki z makaronem 197

Szczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli  chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji.     Dla 2 osób(...)boczku wędzonego 5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek 1 średni cebula 150 ml białego wina 200 ml pomidorowej pasaty 2-3 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz 2 szczypty cukru olej do smażenia   Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć. W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki

Jadło i czytadło
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6405

Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna

Czerwona Porzeczka
Dorsz w sosie z ajwaru 263

paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki

Mohiella
Burrito meksykańskie 261

przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda.  Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 129

słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g mrożonej brukselki brukselki Sposób przygotowania: Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje brukselkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta con la salsa 145

orginalna salsa pomidorowa. Jako ciekawostke powiem Wam, że ja się jej orobiłam po nocach, z pomidorów na skrzynki, mroziłam, bądz butelkowałam na zimę. Jedna butelka na dzień. Policzcie. Dlatego na Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu

Z Kuchni Do Kuchni
ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 141

orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka(...)krewetek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm imbiru świeżego 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżka sezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu... Udka z kurczaka myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 149

SKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu spaghetti malma 1 kg mięsa mielonego wołowego 150-200 g oliwek całych zielonych bez pestek 2 puszki pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku

ClauditteMissCooking
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 167

No i znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami

Ostra na Słodko