sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:611/794)

Śledzie z rodzynkami i chili 313

Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi.   Składniki 500 g filetów śledziowych 50 g cukru 80 ml oleju słonecznikowego 40 ml octu z białego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże cebule 100 g rodzynków 1 papryczka chili 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny świeżo mielony   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe(...)kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Makaron alla bolognese 151

Składniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie(...)koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron

Gotowanie moimi oczami
Kurczak po papiesku 484

skrzydełek 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu  1 słoiczek przecieru pomidorowego  listek , ziele lubczyk suszony marchewka cebula  Skrzydełka umyć , m archewkę obrać, cebulę opalić.Umieścić w dużym garnku i zalać wodą, dodać listek, ziele , sól. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień(...)paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.  Wodę, przecier, cukier, maggi, ocet wymieszać, dodać także  lubczyk. Na skrzydełka wyłożyć pieczarki, cebulę i paprykę. Na wierzch polać sosem. Piec jeszcze 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 236

danie to taka oszukana i uproszczona  wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody(...)patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić

Stare Gary
Curry z kurczaka po indyjsku 126

indyjsku. Niesamowite curry z kurczaka po indyjsku.      Pyszny przepis na curry z kurczaka po indyjsku - delikatne, rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie curry po indyjsku z "Garam Masala", kuminem, imbirem, mieloną kurkumą i kolendrą. Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem to prosta i bardzo aromatyczna potrawa, która podawana jest z pszennymi plackami albo(...)drobno posiekane 2 ząbki czosnku, starte na tarce  1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, kuminu, kurkumy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200g jogurtu naturalnego sól  masło klarowane lub ghi posiekana świeża kolendra Przepis na curry z kurczakiem po indyjsku: Krok 1. Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć w woku lub głębokiej patelni

Moja Książka Kucharska
Potrawka z kukurydzy i pomidorów 279

kolby świeżej kukurydzy lub 2 puszki po 200 g puszka groszku około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów 2 dowolne prprayku cebula łyżka cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego łyżeczka papryki łyżeczka kuminu 3 łyżki oleju do smażenia sól Przygotowanie(...)przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych). Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół, dodaj do potrawy wraz z odsączonym i wypłukanym groszkiem. Gotuj

greenscarf
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 325

prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw. Powiem szczerze, że poszłam trochę(...)czarny, kolendra, goździki, kardamon, cynamon). Dzięki tym przyprawom mięso wyszło bardzo aromatyczne i niczym w smaku nie przypominało naszych polskich mielonych 😉 Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Składniki: 500 g wołowiny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa Evita

Kuchnia MagdaLeny
cannelloni z mięsem z pomidorami... 242

makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 30 dag/starty w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody z solą i łyżeczką oleju, podgotować z 3 minuty, wylacćna durszlak i przelać szybko zimną wodą na oleju zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać(...)dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w fomie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać

W Mojej Kuchni Lubię
FORSZMAK 401

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub

JejKuchnia
Jednogarnkowiec a’la Strogonow 174

schabu bez kości 0,5 kg pieczarek najlepiej małych 0,6 kg małych ziemniaków 2-3 średniej wielkości cebule 2 łyżki musztardy stołowej lub deserowej (łagodnej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego ( 5-6 sztuk) 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % ( mniej tłusta zwarzy się od musztardy) bulion z kości wieprzowych (ewentualnie kostka bulionowa(...)dodawaj, nie koniecznie wpłynie pozytywnie na smak , a już na pewno nie będzie to komfortowe Schab o grubości palca, bez palca Podsmaż na złoty kolor, jeśli schab będzie blady sos nie będzie wyrazisty. Przełóż do garnka do zapiekania (kociołka). Pieczarki i cebulę również mocno zrumień na smalcu i dodaj do mięsa. Ziemniaki obierz, jeśli są małe to dodaj w całości

Ogrodnik w podróży
Lazania - lasagne bolognese 200

być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie makaronu do lazanii Cebulę pokroić w kosteczkę(...)smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Składniki na sos beszamelowy: • 6 łyżek masła • 6 łyżek mąki • 3 szkl. mleka • 3 szkl. wody • 6 łyżeczek śmietany • sól, pieprz • gałka muszkatołowa Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko. Szybko

KUCHNIA POLSKA
Fasolka z wędzonymi żeberkami 179

Składniki 400 g białej fasoli Jaś wędzone żeberka pętko kiełbasy  dwie cebule 2-3 ząbki czosnku dwie łyżki przecieru pomidorowego szczypta kminku, majeranku 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kubek bulionu sól, pieprz Przygotowanie Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe(...)gotującej się już fasoli. Pokroić je w  kostkę razem z kiełbasą. Podsmażyć na odrobinie smalcu, następnie dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na ok 30 min przed końcem przełożyć mięso do fasoli, kość wyciągnąć, na patelni podsmażyć przecier, a następnie

Gaździnka warzy
Pulpety w sosie pomidorowym 217

Składniki: 500 g mięsa mielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 l bulionu Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki - z takiej(...)dodajemy mięso. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, pomidory i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą - lub słodką czerwoną papryczką w proszku. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Aby sos był bardziej gęsty możemy zaprawić mąką z wodą i śmietaną

Lena Gotuje
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 165

Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych  200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek octu 10 % 1 łyżeczka cukru 80 g przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy A jak to zrobić: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, na około 3-4 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie. Do rondelka(...)dobrze się połączyły. Odstawić do wystygnięcia. Filety ze śledzia odcedzić z wody, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę układać w szklanym naczyniu, na przemian z sosem. Odstawić do lodówki, żeby się "przegryzły

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania