sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:607/794)

Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo 91

dostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem. Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo (lub innym) to bardzo miła odmiana od naszej klasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i braku dodatku cukru. Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu(...)jakiś czas przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Pod koniec dodaj czosnek i suszone zioła. Następnie otwórz puszkę z pomidorami, pokrój je na kawałki i wraz z sosem wlej do garnka. Zamieszaj i zagotuj. Wlej bulion lub wodę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Krok 2 Zagotuj w osobnym garnku wodę – ze 3 szklanki, dodaj

Niedzielny kucharz
Sałatka meksykańska 101

Jeśli lubisz meksykańskie smaki to dobrze trafiłeś. Sałatka meksykańska Sałatka meksykańska łączy w sobie kilka smaków. Meksyk reprezentuje głównie czerwona fasola i naczosy . Polskim akcentem jest sos czosnkowy Od razu warto powiedzieć, iż jeśli nie jesteś fanem surowej cebuli czy czosnku ta sałatka niestety nie jest dla ciebie. Natomiast wszyscy pozostali, którym ani czosnek ani cebula nie przeszkadzają mogą śmiało(...)polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki meksykańskiej. 1 mała główka sałaty lodowej 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub wołowego 1 duża cebula czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej puszka kukurydzy (34 dkg puszka, kukurydza 28,5 dkg) puszka fasoli czerwonej (40 dkg puszka, fasola 24 dkg) 20 dkg sera

mecooks
Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 154

duża i dość masywna, lecz doskonale wyważona. Trudno byłoby ją przewrócić, nawet gdyby zahaczyło się rączkę, przez nieuwagę. Nie przesuwa się niebezpiecznie na płycie kuchenki, nawet podczas silnego mieszania sosu, czy gulaszu. Ponadto jej wysokie 7 cm brzegi, ułatwiają gruntowne wymieszanie przygotowywanej potrawy. Rączka patelni nie nagrzewa się podczas smażenia. Patelnia wyposażona jest w pokrywę ze stali nierdzewnej i hartowanego(...)jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – sól, pieprz, szczypta cukru *dodatkowo: listki bazylii Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Be Fit Be Strong
Muhammara 114

oczywiście jako pasta do kanapek, dodatek do tortilli czy nawet jako “sos” do makaronu. W oryginalnym przepisie jest melasa z granatów. Zachęcam Was do wypróbowania tego produktu, bo dodaje charakterystycznego delikatnie kwaśnego smaku. Naprawdę warto jej użyć. Ale pamiętajcie, żeby przed zakupem sprawdzić skład. Oryginalna melasa zawiera głównie sos z granatów z niewielką ilością cukru. Melasę możecie zastąpić miodem(...)słoiczki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: papryka – 3 duże sztuki orzechy włoskie – ¾ szklanki bułka tarta – ¼ szklanki świeża chilli – 1 sztuka kmin rzymski – ⅓ łyżeczki koncentrat pomidorowy – 1 duża łyżka melasa z granatów – 2 łyżki woda – ½ szklanki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Papryki umyj i włóż do piekarnika

wiecejwarzyw.pl
Sałatka Król Imprezy 410

woda odparuje. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki pokroić na póplasterki i lekko zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą

Pieguskowa Kuchnia
Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone 156

różnych wersjach, pomidorowych, serowych, warzywnych (tych jest najwięcej wersji do wyboru, do koloru!), z kurczakiem, wersji czosnkowej z parmezanem lub mięsem mielonym. Dziś wersja wege z warzywami. Dużo pieczarek, cukinia i lubczyk, który podkreśla smak grzybów. Wszystko aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują

Zasmakuj Kuchni
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 208

kanapki z pasztetem pomidorowym z cieciorką i warzywnym z soczewicą . Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną na stałe zagości w mojej lodówce, bo w końcu od dawna lubię kaszę jaglaną i aż dziwię się sobie, że do tej pory nie próbowałam takiego połączenia smaków. I dwa ostatnie, najbardziej zaskakujące dla mnie produkty – pulpety wegetariańskie w sosie pieczeniowym – aż dziw

Słodkie okruszki
Sos bolognese z papryką 98

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki w sosie gulaszowym 126

mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego kopiata łyżka mąki

Czerwień i błękit
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 132

koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki

potrawyregionalne
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym 199

mięsem 200 g passaty pomidorowej duża cebula łyżka masła sól, pieprz cayenne 150 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy passatę i przyprawy. Chwilę dusimy. Pierogi ( najlepiej takie z drugiego dnia, a przynajmniej przestygnięte, nie od razu z gotowania) układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie wylewamy sos i posypujemy startym serem

e-PrzepisyKulinarne
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 342

miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić na półplasterki. W miseczce przygotować sos jogurtowy: do jogurtu dodać

Ugotować
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 154

oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły. Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać. Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia). Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić

Monia miesza i gotuje
Amore pomidore i Multimedia Happy End 127

pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe bazylia, oregano sól, pieprz Drobno pokrój cebulę i czosnek (używam do tego blendera). Rozgrzej oliwę w szerokim garnku. Podsmaż warzywa. Pokrój pomidory w większe kawałki, wrzuć do garnka, dodaj zioła i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem

Qlinarnie i Qlinarnie