sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:607/794)

Soczewica czerwona z warzywami 174

sosie pomidorowo-paprykowym . Przepis został trochę przerobiony pod względem tego co było w domu, a także smaku jaki chciałam osiągnąć. Z racji ciepłego ładnego dnia chciałam danie świeże, kwaskowe i lekkie i to udało mi się osiągnąć. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy, 2 cukinie, 1 bakłażan, 1 papryka czerwona, 1 cebule czerwona, 3 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego

Państwo Wojtczuk gotują
Makaron z duszoną cebulą i kiełbaską 115

Wcześniej z chlebem, teraz w połączeniu z makaronem…boVsko!  Składniki 300 g makaronu fusilli 2 cebule 300 g cienkich kiełbasek śląskich 50 ml oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego ulubione świeże zioła sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Cebule kroimy na piórka. Kiełbaski kroimy(...)kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu (na wolnym ogniu) dusimy, razem z kiełbaskami, na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie składniki mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy sos. Składniki łączymy, posypujemy ulubionymi, świeżymi ziołami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami 256

pomidorowego przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić ostrą papryką i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos

Czerwień i błękit
MAKARON Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI NA GORĄCO 237

podwajając porcje składników!. 0.5 szkl.ugotowanego makaronu (65 g.) 1 łyżeczka oliwy z oliwek ( 5 g.) kilkanaście małych pieczarek ( 120g.) 2 dymki (40g) 0.5 szkl.wywaru warzywnego (100ml.) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 20g). sól,pieprz, 1 plasterek szynki wieprzowej ( 50 g.) 1 łyżka startego sera żółtego light(30g) Szczypta oregano  ************************************************* Pieczarki płuczemy,obieramy,kroimy lub ścieramy na tarce,smażymy na oliwie(...)wraz z posiekaną dymką,dodać szynkę pokrojoną w paski,zalać gorącym wywarem warzywnym i dusić ,dodać przyprawy i załatwić koncentratem pomidorowym.Ugotować makaron al' dente,wyłożyć na talerz,polać sosem i posypać startym serem ,który nam się ładnie roztopi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
10+ teł do fotografii kulinarnej znalezionych na śmietniku. LINKOWE PARTY! 189

Sos harissa 6. Moje kolejne tło to kawałek grubej drewnianej sklejki . Widoczne są na niej piękne słoje, dzięki czemu wspaniale imituje blat stołu. Niestety decha jest dość wąska, co ogranicza jej zastosowanie do niedużych kompozycji. Tak to jest z dechami pochodzącymi ze starych mebli - zazwyczaj są wąskie i dość długie. Wspomnianą sklejkę mogliście zobaczyć powyżej na zdjęciu harissy oraz pomidorowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z mięsem i pieczarkami 213

sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :) Rady: Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :) Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa

Na Ciasteczkowych Papierach
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 199

sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce  1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti firmy Prymat 200g serka wiejskiego na wierzch naleśników Sposób przygotowania: Mięso smażymy(...)niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli na jednego naleśnika, długo smażymy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Spaghetti bolognese 155

Dziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu(...)samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy.  Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia

Cukier&Puder
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 300

pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i ziołami prowansalskimi (najwięcej dać soli, pieprzu i oregano). Zagotować i zostawić na wolnym ogniu na jakiś czas. W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej nieco oleju i osolić. Gotować makaron krócej niż podaje się na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić przez sitko i dodać do mięsa i pozostałych składników. Zalać wszystko sosem

Passions hobbies life
Burrito 214

pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera. Podać proponuję z sosem

Mechanik w kuchni
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 255

grzybów. Nauczyłam się znajdować siwe prośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli(...)szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) pół pęczka natki pietruszki sól morska, pieprz Rydze oczyszczamy, obcinamy ogonki, krótko płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je na jednakowe kawałki (duże sztuki w ćwiartki, średnie na połówki

Poezja smaku
Klopsiki w sosie własnym 282

wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki (ewentualnie może być z drobiu) 2 duże cebule 2 łyżeczki masła 5 pomidorów koktajlowych (można zastąpić łyżeczką koncentratu pomidorowego) 2 jajka świeża bazylia – kilka listków (można pominąć jak ktoś nie lubi) 2 łyżki mąki migdałowej 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu szczypte tymianku 1 łyżeczkę kuminy(...)wkładać do garnka. Umieszczone wszystkie klopsiki przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 30-40 min. Po tym czasie dorzucić pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię (lub koncentrat). By sos był bardziej gęsty można dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego

Keto - Meto Przepisy
Ryba w zalewie ketchupowej 187

filetów z morszczuka, - sól, - mąka, - olej do smażenia, - 3 - 4 ogórki konserwowe, Zalewa : - 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki pikantnego ketchupu, - kilka kropli tabasco, - kilka ziaren ziela angielskiego, - kilka ziaren pieprzu, - sól, - cebula pokrojona w kostkę. Wykonanie : Rybę pokroić na 2 - 3 części, posolić, obtoczyć w mące(...)usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum dobę

Przepisy Mikołaja
Schab z nadzieniem orzechowo koperkowym. 164

Dziś mam kolejną propozycję na nadziewany schab. Idealnie pasuje do obiadu ale i na zimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie.  Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie.... Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju 4 łyżki koperku drobno posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki   pieprzu Skworcu(...)Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu , 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Boczne nacięcia - 2 kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku,  odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku  Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza na spodzie z ziemniaków. Recenzja książki Superfood Damiana Kordasa 186

dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w  moim domu bardzo smakowała.  500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę 1 jako 1 łyżka oregano ząbek czosnku sól 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku 1 stek z tuńczyka oliwa z oliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony(...)czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut.  Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą

AZgotuj!