sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:607/794)

Pizza z warzywami 204

pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.  Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.  Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano.  Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą.  Następnie wyłożyć warzywa.  Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut(...)czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego  i z powrotem wsunąć do piekarnika   do rozpuszczenia się sera.  Podawać pizze z dowolnymi sosami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Pełnoziarniste spaghetti z klopsikami z indyka 134

oliwek 1 cebula drobno posiekana 3 zmiażdżone ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa z indyka 50 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 żółtko jajka 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki drobno posiekanej natki (jeśli ktoś nie lubi może być bazylia) 50 g startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina cukru PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy połowę(...)oregano. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy klopsiki wielkości wiśni.  Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i zrumieniamy klopsiki ze wszystkich stron.  wlewamy passatę i 200 ml wody, doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (i ewentualnie cukrem). W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 224

Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest

W kuchni wieczorem
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 163

koncentratem pomidorowym , rozrobionym w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i pieprzu . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy , na średnim ogniu ,do czasu ,aż kapusta na wierzchu garnka, będzie miękka ( około godziny ). Następnie dolewamy śmietankę i zagęszczamy mąką , ostrożnie mieszając , dookoła gołąbków , tak ,żeby ich nie porozrywać ( wystarczy, energicznie poobracać garnkiem i też jest ok ) do uzyskania lubianej konsystencji sosu

Ogrodnik w podróży
Wołowe ragu z makaronem 222

takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku – nie warto skracać tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie(...)plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól

Poezja smaku
Makaron w sosie pomidorowym z pieczarkami i boczkiem 119

daniu. Gorąco polecam takie kulinarne eksperymenty. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam dużych świdrów Cavatappi 250g pieczarek – użyłam brunatnych 100g plasterków wędzonego boczku szklanka passaty pomidorowej 100ml śmietanki kremówki 100ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka oleju sól i pieprz do smaku szczypta cukru łyżka siekanej natki pietruszki tarty(...)passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut.   W międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed końcem gotowania odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu – może się przydać do lekkiego rozrzedzenia sosu. Makaron odcedzamy

Smaczna Strona
Słodki dżem z pomidorów z nutą pomarańczy i cynamonu 101

Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej ½ pomarańczy Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko ok. 15 min. Sos pomidorowo pomarańczowy wylać

Gotujemy i jemy
przetwory - pomidory z bazylią 121

Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.  Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako

Gotowanie z pasją
przetwory - pomidory z bazylią 142

Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.  Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako

Gotowanie z pasją
Sos (chutney) cukiniowo – paprykowy na zimę 829

leczo, jako sos do pizzy czy jako dodatek do dań z ryżu, makaronu lub po prostu schabowego Składniki: 1,7 kg cukinii bez ziaren i skórki 3 czerwone papryki (duże) 4 – 5 średnich cebul (może być czerwona i biała) 2 łyżki soli 12 łyżek octu jabłkowego 6% 250 gram cukru 3 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku

Przepisy Babci
Golonka z indyka duszona w warzywach 158

ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 4 golonki z indyka (około 1,800 kg) sól, pieprz słodka papryka w proszku kurkuma 6 cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 183

też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy

Mieszam w Garnku
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 279

dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy  1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki

Apetyt na Zielone
Papryka faszerowana 112

przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka :  1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki   Przygotowanie   Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem. Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części. Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu

R'n'G Kitchen
32 rozgrzewające dania na jesień 1761

rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone

Moja smaczna kuchnia