pomidorowej pasaty 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente (około 3 - 4 minut). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, całość smażmy około 5 minut. Dodajemy pasatę, doprawiamy oregano, pieprzem, ostrą papryką i solą. Śmietanę i mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość
Delusional Trinemięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego(najlepiej domowy
Swojskie jedzonkozapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne! Moje pierwsze przepisy na blogu;)). A tak na koniec - cukinia powinna być dostępna cały rok , zdecydowanie! Ta nasza, polska, prosto z ogrodu ;) uwielbiam :) Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą Składniki: 3 średnie cukinie 1-2 papryki czerowne 2 laski chudej kiełbasy 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy
Kolorowy Przepisownikpomidorowy, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę podduś cały czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem
Moja Mama Gotujepomidorowego smażymy przez chwilę i przekładamy do miski Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę. Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę
Taste Therapysosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku. Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka
ChilliJemykoncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka mięty - 1/3 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: 25g parmezanu i 25g masła (margaryny) do risotto Przygotowujemy bulion. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki kroimy na dwie połówki z ogonkami, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając ogonki). Pomidorom odcinamy wieczka i delikatnie wydrążamy łyżeczką (to co wydrążymy, przełóżmy do osobnej miseczki - przyda się do sosu). Papryki
Be Fit Be StrongPyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2
e-PrzepisyKulinarnepomidorowego 3 szklanki bulionu 3 średnie ziemniaki sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym
ChilliJemysos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Hummus: 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody mineralnej 1/2 limonki 5-6 łyżek sezamu 1/2 łyżeczki koncentraty pomidorowego
vegetaniepomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy
Smakowity Blog Kulinarnyprzecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem
Moje domowe kucharzenieukładałam na talerzu. Zagotowałam w garnku sos – miałam ok 500ml zawekowanego sosu pomidorowo – kokosowego z czwartkowego meal prepu, więc po prostu wlałam go do garnka dodając szklankę wody i przyprawy. Gdybym sos zaczynała od podstaw, też zrobiłabym pomidorowo – kokosowy bo jest mega szybki i smaczny ( przepis tu ). Do wrzącego sosu wrzuciłam pulpeciki, zmniejszyłam grzanie i na wolnym(...)Mogą w niej leżeć spokojnie do 5 dni. Świetnie się też mrożą. Ugotowany makaron – makaronu gotuję zwykle na dwa obiady od razu (100g na osobę). Część zjadamy od razu (pomidorowa lub rosół u nas zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić
Dorota Smakujesos. Część bardziej zredukowałam i będę stosować do kanapek jako pastę. Drukuj Pasta z papryki z czosnkiem i chili Pyszna pasta paprykowa idealna do kanapek czy makaronu. Składniki 5 kg papryki 0,5 kg cebuli (opcjonalnie) 20-50 dag chili 2 czubate łyżki soli 0,5 kg cukru 1 szkl. oleju 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie) 1 l koncentratu pomidorowego (dałam
Mieszam w Garnkupomidorową uprzednio dosmaczoną solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach około 40 minut. Do komory pojemnika wkładamy sałatę, pomidory , ser ziarnisty, pleśniowy oraz bazylię. Jeśli chcesz dodaj opcjonalnie kilka kropel oliwy. Kolejny pojemnik to jabłko z miętą, a następny to kanapeczki z szynką i serem dosmaczone ketchupem i bazylią. Gdy kulki się upieką, włóż wraz z sosem
Z Kuchni Do Kuchni