sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:608/794)

Zapiekanka makaronowa z klopsikami 279

mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam w naczyniu razem z makaronem. Córeczka była zachwycona:) składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego kubka) 75 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ser grana padano

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 116

mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty sos mięsno-warzywny, przykryć puszystą warstwą z pure i zapiec. My również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. „cottage(...)udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki czosnku Kilka pieczarek lub boczniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pure 4 małe ziemniaki ½ główki kalafiora 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka 1 żółtko 1 szklanka tartego parmezanu Garść szpinaku Sól Pieprz

Niedzielny kucharz
Boeuf Strogonow 118

które zdecydowanie w tym daniu są zbędne. Wołowina jest bardzo smacznym mięsem i wystarczy, że jej smak jest podkreślony musztardą, a dodatkiem są pieczarki i śmietana, która tworzy pyszny sos o aksamitnej konsystencji. U mnie boeuf Strogonow cieszy się dużym powodzeniem i wszyscy chętnie go jedzą. Przygotowuję go na bardziej odświętne obiady, gdyż jest łatwy do zrobienia i dobrze smakuje(...)boeuf Strogonow: 1,2 kg polędwicy lub udźca wołowego (u mnie udziec) 3 cebule 4 ząbki czosnku 700 g pieczarek 4 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany 30% 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz do smaku (u mnie łyżeczka) sól do smaku (u mnie

Kuchcik gotuje
Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe 180

potrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)Koperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu . Przygotowanie gulaszu z ziemniakami : Pokrojone mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut . Następnie mięso z sosem przekładam do garnka dodaję około 200 ml wody i przyprawy do duszenia : paprykę słodką , oregano , tymianek , kminek , listki laurowe , ziele angielskie . Mieszam , garnek stawiam na gazie i dusze na małym

Uwaga Babcia Gotuje
Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem 121

dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku *** *** Następnie smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję farszu *** *** Zwijamy w rulonik i dzielimy na cztery części *** *** Zwinięte roladki układamy pionowo w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu *** *** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli

Blog z Apetytem
Biała Mgiełka 110

Biała Mgiełka 15 minut potrzebuję, żeby zaskoczyć gości. Składniki: ·        ½ kg kiełbasy białej parzonej ·        Koncentrat pomidorowy ·        Papryka ostra ·        Majeranek ·        2 papryki ( czerwona, żółta) ·        5 ogórków(...)Następnie pokrojone ogórki. 4.    Doprawiamy papryką oraz majerankiem. 5.    Wlewamy przecier. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do sosu. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i pieczarkami 132

sosie, zjedzona prosto z patelni to kulinarne marzenie każdego faceta:). Treściwe i sycące. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości kiełbasy! Ja jak zwykle postawiłam na firmę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła -  Hańderek .  500g wędzonej kiełbasy, u mnie Kiełbasa Swojska od Hańderek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 300g pieczarek 2 duże cebule  2 łyżki koncentratu pomidorowego sól

Szefowa kuchni
Golonka w bigosie z młodej kapusty 155

wody. Sosu musi być około połowy wysokości mięsa. Ja gotowałam w garnku elektrycznym. Nastawiony na wolne gotowanie i 2 godziny. Wtedy nie trzeba dolewać wody. Przygotowanie bigosu – na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojony drobno boczek wędzony, dodać cebulkę pokrojoną drobno. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie a skwarki zrobią się chrupiące. Dodać poszatkowaną kapustę, przecier pomidorowy i grzybki

Kuchnia Pokoleń
Domowa pizza z wędliną i kukurydzą. 207

Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy na wierzchu pizzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy koło 10 min. Po tym czasie wykładamy starty ser i pieczemy do czasu aż się rozpuści a pizza lekko zarumieni. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sos wenecki z makaronem 200

Szczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli  chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji.     Dla 2 osób(...)boczku wędzonego 5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek 1 średni cebula 150 ml białego wina 200 ml pomidorowej pasaty 2-3 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz 2 szczypty cukru olej do smażenia   Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć. W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki

Jadło i czytadło
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6408

Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna

Czerwona Porzeczka
Dorsz w sosie z ajwaru 277

paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki

Mohiella
Burrito meksykańskie 266

przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda.  Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 133

słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g mrożonej brukselki brukselki Sposób przygotowania: Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje brukselkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta con la salsa 150

orginalna salsa pomidorowa. Jako ciekawostke powiem Wam, że ja się jej orobiłam po nocach, z pomidorów na skrzynki, mroziłam, bądz butelkowałam na zimę. Jedna butelka na dzień. Policzcie. Dlatego na Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu

Z Kuchni Do Kuchni