sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:614/794)

Potrawka z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami 156

potrawkę z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami:).  500g mięsa mielonego  2 papryki czerwone 500g ziemniaków 2 marchewki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku  500g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek siekamy. Dodajemy(...)dodajemy 1 szklankę wody, dusimy na małym ogniu przez 20 minut. 2. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zgęstnienia sosu, przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 190

prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu(...)Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat i śliwki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3. Zimny sos łączymy ze śledziami, mieszamy i przekładamy do słoików. Przetrzymujemy w chłodnym miejscu od 2 do 3 tygodni

Apetyczna babeczka
Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 143

Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi, ale jest także bardzo kremowy i nadaje się do smarowania pieczywa(...)suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża czerwona cebula 160 g puree z dynii 2 łyżki sosu sojowego tamari 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka suszonej natki pietruszki 0/5 łyżeczki lubczyku łyżeczka świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku Soczewicę

Mienta blog
Spaghetti puttanesca 156

ząbki czosnku kilka czarnych oliwek oliwa z oliwek 5-6 filecików anchois pepperoni wg. uznania 2-3 łyżki kapary 4 pomidory, bez skórki i pestek 2 łyżki passaty pomidorowej natka pietruszki pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy wodę na makaron. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę,. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany czosnek a po chwili rozdrobnione(...)sekund. Następnie dodajemy kapary, oliwki pokrojone pomidory i passatę. Całość przesmażamy 1-2 minuty Makaron ugotowany al dente (wraz z odrobiną wody, w której się gotował)wrzucamy bezpośrednio do sosu, potrząsamy patelnią,żeby połączyć  składniki, ew, solimy i pieprzymy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Kurczak w czerwonym winie według przepisu Julii Child ( Coq au vin) 244

uderzamy tłuczkiem, aby ją delikatnie zmiażdżyć. Układamy na kilka minut na patelni. Całość przelewamy do brytfanki.* Do brytfanki dolewamy czerwone wino i tyle bulionu, aby zakryć mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki czyścimy dokładnie z zabrudzeń, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na świeżej(...)dodajemy grzyby. Smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy kurczak będzie gotowy w ½ szklanki chłodnej wody rozprowadzamy mąkę. Mieszamy, aż nie będzie grudek i dodajemy kilka łyżek sosu. Ponownie mieszamy i dolewamy do brytfanki. Dorzucamy pieczarki, doprowadzamy do wrzenia i kosztujemy. Jeśli istnieje taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyłączamy i podajemy. Smacznego. *W oryginale należy polać

Kolizje Smaków
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 168

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje(...)nami :)       Potrzebujemy: 1 bakłażan średniej wielkości 1 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki miodu

Marder&Marder Manufacture
Gulasz węgierski 169

Skladniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1/4 łyżeczki kminku Wykonanie: umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec(...)dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakmi. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza misz masz... 138

dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka). Na to układamy po kolei po połowie składników. Po połowie ponieważ z podanej porcji ciasta wychodzą dwie pizze takie jak na zdjęciu. Po wierzchu możemy delikatnie posypać solą ,pieprzem(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180C i pieczemy około 15 min. Później foremkę wysuwamy a na wierzchu układamy ser. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Możemy podać z ulubionymi sosami. Gotowe

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 175

więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty(...)Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie

Moja Galeria Smaku
Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 174

pokrojony czosnek. Po chwili na patelnię wykładamy mięso i energicznie mieszając staramy się, aby z mięsa nie zrobiły się "kluski", chcemy aby było jak najbardziej sypkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, w razie potrzeby można podlać wodą.  Doprawiamy papryką, chilli, solą pieprzem i ziołami.  Dusimy jeszcze chwile i odstawiamy na czas przygotowania makaronu(...)noej układamy grono z poprzecinanych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sałatkę olejem z pestek dyni, u nas olej z Oleofarm, pyszny i aromatyczny. Obok solidną porcję makaronu wymieszanego z sosem z indyka. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kurczak w kokosowej panierce 133

Kolejny raz kurczak gości na talerzach moich domowników i moim.Tym razem zmodyfikowałam nieco jego smak sosem tabasco i wiórkami kokosowymi w roli panierki. Przyznam, że było pysznie i Tato niejadek też nie marudził, co jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem. Składniki: 4 udka z kurczaka (1 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego(...)imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu  5-6 kropli tabasco  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód

Gosia gotuje
Udany majonez podstawowy 259

wymieszać łyżką, tak by składniki połączyły się - zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszkuOlej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była(...)udaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?Robicie takie

Proste Potrawy
Pomidorowe pulpeciki rybne 163

rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki:  500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1.   Rybę zmielić w maszynce.  2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę(...)masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny

Pasja Smaku
Jogurtowy i meksykański dip do nachos-ów 185

nikogo kto by nie uwielbiał chipsów bądź nachos-ów? Fajnie jest pochrupać coś przed TV, szczególnie gdy pogoda za oknem nieciekawa. U mnie dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy : * pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego * ząbek czosnku * sól, pieprz(...)praskę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły. Dip meksykański : * pół szklanki pomidorów z puszki * pół szalotki * 4 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego * sól, pieprz  * ewentualnie ostra papryka Przygotowanie : Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić do połączenia wszystkich składników

Magiczne Życie Marty
słodko-kwaśny sos do słoików 183

czasu lubię zakisić ogóra albo zmajstrować jakiś dobry słoik.  Moim tegorocznym hitem jest właśnie ten sos.  Dwa dni nad nim myślałam aż wymyśliłam recepturę doskonałą. Słodko-kwaśny sos, lekko pikantny, bogaty w warzywa. Znajdziecie w nim nie tylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę i mnóstwo cebuli.  Zastosowań też będzie miał bez liku, bo można zjeść(...)żółtą) 1,5 kg papryki (różne kolory) 1 kg marchewki 1 kg cebuli (pół na pół białą i czerwoną) 1 puszka kukurydzy 4 ząbki czosnku 400 g koncentratu pomidorowego szklanka octu spirytusowego szklanka cukru (można dodać łyżkę więcej) półtorej łyżki soli łyżeczka pieprzu przyprawy według upodobań: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano Przygotować warzywa wszystkie umyć. Cukinię bez obierania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia