sosu lub... zrobić z nich właśnie taką zapiekankę. Dodatki pozostawiam dla Was, kto co lubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem 300 ml passaty pomidorowej 200g
Di gotujemożna ją też zastąpić inną ulubioną kiełbasą, którą akurat mamy w lodówce. Składniki: 2 jajka kilkanaście plasterków kiełbasy chorizo 1/2 szkl. krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej mała cebula 2 ząbki czosnku szczypior papryka mielona chilli lub słodka sól, pieprz oliwa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany czosnek(...)pół łyżeczki mielonej papryki, smażyć jeszcze pół minuty, uważając aby czosnek się nie spalił. Dodać pokrojone chorizo, przesmażyć całość, wlać pomidory i doprawić. Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia do zapiekania, zrobić w nim dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Delikatnie je posolić. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10-15 min., aż białko się zetnie
wyzwania kuchennepomidorowego 5-6 pieczarek garść oliwek oliwa do smażenia Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy prosciutto,aż będzie chrupiące. Szynkę zdejmujemy z patelni,odkładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek oraz gałązki rozmarynu. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka, obsmażamy, a potem dodajemy pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos
Bon appetit mon amiewody do czasu aż zmięknie (około 30 min) Na koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli. 2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości 3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody 4. Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy 250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego. 5. Całość doprawiamy ziołami(...)każdej, jeśli chcemy wersję łagodną nie dodajemy chilli.) 6. Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem, podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy. 7. Potrawka gotowa. Smacznego
Mój pomysł namączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła. Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy(...)pozostałe składniki. Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut. Do maczania w sosach ulubionych
AZgotuj!sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula 2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego
W kuchennym oknie Ewysos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego
Z Majeczką w kuchnisosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie , dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 70 dag mięsa wieprzowego mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie używam świeżych), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Delicious TitbitsMakaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory malinowe. Jeden ogromny został. Makaron? Makaron jest w naszym
Karo in the Kitchenjednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru
Kuchnia Bazyliirównież ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku... Napisz(...)chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól Dodatkowo 3 łyżki parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek
Wędrówki po kuchniapetytu, to bardzo ciekawe zjawisko. Dlatego miłym wstępem i zachęceniem do dalszej konsumpcji jest właśnie przystawka. Prostym a zarazem wyrafinowanym posiłkiem będą krewetki w sosie z białego wina . SKŁADNIKI : – ok. 300g krewetek (świeżych lub mrożonych) – 4 ząbki czosnku – 50g masła – 100 ml białego wina(...)dokładnie osuszyć. 2.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek z dodatkiem masła. Dodajemy krewetki i delikatnie obsmażamy. 3.Dodajemy wino i nieco zwiększamy temperaturę w celu redukcji sosu. Dodajemy sok z cytryny i pilnujemy, aby krewetki smażyły się równomiernie. 4.Doprawiamy, solą, pieprzem i natką pietruszki. Czas na danie główne Obiad jest dla wielu
Menmagazinemięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego około 400-500 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego cebula około 150 g 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki ostrej musztardy 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 3 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki do posypania gotowego gulaszu sól, pieprz, papryka ostra tymianek (około(...)pomidorowy, musztardę i ponownie mieszam. Dodaję wywar, przyprawy, mięso i dokładnie mieszam. Garnek lub patelnię, nakrywam pokrywką i duszę pod przykryciem około 30 minut do miękkości mięsa. Gulasz duszę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso jest już miękkie, to dodaję do gulaszu śmietanę i duszę jeszcze około 2 minut. Śmietanę przed dodaniem hartuję kilkoma łyżkami sosu
Uwaga Babcia Gotujesosów mięsnych Jest niezastąpiony w mojej kuchni! Sos paprykowy przygotowuje się dość łatwo, natomiast potrzeba sporo czasu na jego gotowanie, ponieważ masa musi mocno się zredukować. Dlatego najlepiej sos zacząć robić rano, zajmuje to jakieś 10 minut, potem nastawimy na mały ogień i tyle, gotuje się kilka godzin a my mamy czas dla siebie. SKŁADNIKI I WYKONANIE(...)papryki czerwonej słodkiej - 1,5 szklanki cukru - 3/4 do 1 szklanki octu wedle uznania - sól do smaku u mnie dwie płaskie łyżki - papryczka chilli opcjonalnie - 2 słoiki koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 opakowania papryki słodkiej Paprykę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę i czosnek partiami wrzucamy do blendera kielichowego lub termomixa i miksujemy. Ja pierwszą partię podlewam
SMYKWKUCHNI