płynne. W miski nakładamy porcje makaronu, wykładamy na makaron porcje kurzego mięsa i po jednym żeberku (żeberka można przez moment podsmażyć na patelni, np. z odrobinką Srirachy czy sosu ostrygowego). Wlewamy gorący bulion, na granicy wrzenia. Do każdej porcji sypiemy po garści kiełków i drobno posiekanego grubego szczypioru z cebulką. Wkładamy jajko, posypujemy płatkami chili, podprażonym sezamem. Dekorujemy liśćmi bazylii(...)donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko go ochładza. Uwaga! Ramen zawsze podaje
Karo in the KitchenDodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, wymieszać. Wlać wino, wywar i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Musi powstać gęsta papka. Następnie wszystko zmiksować za pomocą thermomixu lub malaksera. Przygotowanie żeberek – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Następnie obtoczyć je w marynacie. Jeśli Wam trochę zostanie to możecie ją zostawić na sos do pizzy
Kuchnia Pokoleńpapryki dokładamy koncentrat pomidorowy i ponownie przesmażamy minutkę . Całą zawartość przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami , a patelnię powtórnie flambirujemy i przelewamy do garnka . Dodajemy fasolę i dolewamy tyle wody ,żeby składniki zostały przykryte .Doprawiamy cukrem , solą i gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu około 3 godzin . Co jakiś czas warto zamieszać . Danie jest gotowe jak sos samoczynnie lekko się
Ogrodnik w podróżymakaronie z sosem bolońskim, bo z tym daniem kojarzy mi się ten makaron. Plus jest taki, że całość do wykonania na jednej patelni w mniej niż godzinę:) około 800g – 1 kg mielonej łopatki wieprzowej około 300 g makaronu np świderki 2 średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy
Smaki Na TalerzuCiasto z tego przepisu 10 plasterków salami 15 dag sera żółtego tartego 1 papryczka jalapeno ( ja użyłam konserwowej) 2 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo : kasza manna lub bułka do posypania blaszki olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ciasto na pizzę robimy według przepisu, przekładamy na posmarowaną olejem(...)kaszą manną blachę. Ciasto smarujemy koncentratem , posupujemy solą i pieprzem , serem tartym . Kładziemy składniki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach . Podajemy z ulubionym sosem i np. świeżą rukolą
Gotowanie Patkiłyżek pulpy pomidorowej. Ser pokrusz na drobne kawałeczki i ułóż na pomidorach. Posyp suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnych pieprzem. Udekoruj kaparami, czarnymi oliwkami lub ewentualnie świeżymi ziołami. Na koniec polej oliwą (na Krecie leją jej dużo) i podawaj. ➤ Wskazówka : Nie wyrzucaj soku, który wyciekł z przetartych pomidorów. Możesz wykorzystać go do przygotowania gazpacho , zupy, sosu, smoothie, czy Krwawej
Chilli Czosnek i OliwaSos który powstał na potrzebę wykorzystania produktów które zostały w lodówce. Jest szybki do zrobienia. Boczku można dać mniej ponieważ ma on dać jedynie aromat wędzonki. 1 pojedyncza pierś z kurczaka ok 250 g boczku wędzonego 1 mała cebula 140 g kukurydzy po odsączeniu 10 listków świeżej bazylii papryka ostra, sól, pieprz pasata pomidorowa około szklanka pół papryki czerwonej
cukrem pudrem posypanepomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę, całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Płuczemy f ilety śledziowe. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) do której dodajemy przestudzony sos
Miód i pieprzsłodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczone w sosie pomidorowym.Pyszne mięciutki wprost rozpływa się w ustach . Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 5 ładnych pojedynczych piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 2 duże kulki mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka przyprawy węgierskiej PLENUS 1 gałązka: rozmarynu, tymianku, bazylii 0,5 l domowego przecieru pomidorowego Wykonanie: Piersi
Sama słodycz i szczypta chilipuszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych
Trzeci talerzpassaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano
R'n'G Kitchenoblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół. składniki dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki
Miód i pieprzsłoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos. W osolonej wodzie
Kuchenne aromatywynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej
Gosia gotuje