sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:606/794)

Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe 264

mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej  papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania  Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła.  Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy(...)pozostałe składniki.  Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut. Do maczania w sosach ulubionych

AZgotuj!
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 193

sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula  2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego

W kuchennym oknie Ewy
PASTA Z CUKINII 170

sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam!   Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti bolognese 289

sosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie , dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 70 dag mięsa wieprzowego mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie używam świeżych), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Delicious Titbits
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 190

Makaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory malinowe. Jeden ogromny został. Makaron? Makaron jest w naszym

Karo in the Kitchen
Menu na imprezę – propozycje przepisów 284

jednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru

Kuchnia Bazylii
Tripoline al ragù z wołowiną 116

również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku... Napisz(...)chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól Dodatkowo 3 łyżki parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek

Wędrówki po kuchni
Mężczyzna w kuchni też umie gotować. 5 przepisów, którymi można zaskoczyć kobietę. 95

apetytu, to bardzo ciekawe zjawisko. Dlatego miłym wstępem i zachęceniem do dalszej konsumpcji jest właśnie przystawka. Prostym a zarazem wyrafinowanym posiłkiem będą krewetki w sosie z białego wina .             SKŁADNIKI : – ok. 300g krewetek (świeżych lub mrożonych) – 4 ząbki czosnku – 50g masła – 100 ml białego wina(...)dokładnie osuszyć. 2.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek z dodatkiem masła. Dodajemy krewetki i delikatnie obsmażamy. 3.Dodajemy wino i nieco zwiększamy temperaturę w celu redukcji sosu. Dodajemy sok z cytryny i pilnujemy, aby krewetki smażyły się równomiernie. 4.Doprawiamy, solą, pieprzem i natką pietruszki. Czas na danie główne Obiad jest dla wielu

Menmagazine
Przepis na gulasz z grzybami leśnymi 200

mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego około 400-500 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego cebula około 150 g 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki ostrej musztardy 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 3 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki do posypania gotowego gulaszu sól, pieprz, papryka ostra tymianek (około(...)pomidorowy, musztardę i ponownie mieszam. Dodaję wywar, przyprawy, mięso i dokładnie mieszam. Garnek lub patelnię, nakrywam pokrywką i duszę pod przykryciem około 30 minut do miękkości mięsa. Gulasz duszę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso jest już miękkie, to dodaję do gulaszu śmietanę i duszę jeszcze około 2 minut. Śmietanę przed dodaniem hartuję kilkoma łyżkami sosu

Uwaga Babcia Gotuje
SOS PAPRYKOWY NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 232

sosów mięsnych Jest niezastąpiony w mojej kuchni! Sos paprykowy przygotowuje się dość łatwo, natomiast potrzeba sporo czasu na jego gotowanie, ponieważ masa musi mocno się zredukować. Dlatego najlepiej sos zacząć robić rano, zajmuje to jakieś 10 minut, potem nastawimy na mały ogień i tyle, gotuje się kilka godzin a my mamy czas dla siebie.  SKŁADNIKI I WYKONANIE(...)papryki czerwonej słodkiej - 1,5 szklanki cukru - 3/4 do 1 szklanki octu wedle uznania - sól do smaku u mnie dwie płaskie łyżki - papryczka chilli opcjonalnie - 2 słoiki koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 opakowania papryki słodkiej Paprykę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę i czosnek partiami wrzucamy do blendera kielichowego lub termomixa i miksujemy. Ja pierwszą partię podlewam

SMYKWKUCHNI
Spaghetti all'Amatriciana 179

koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy

Kopystką po garach
Grzyby leśne w pomidorach – przepis 576

pomidorowy, cztery łyżki octu, łyżeczkę słodkiej papryki, cztery łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie, dokładnie mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i smażymy razem jeszcze przez 10-15 min, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe grzyby w pomidorach przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Grzyby marynowane w occie Sos

Księga-Smaku
Tortille z burrito 168

pomidorowy do smaku sól pieprz ulubione zioła dodatkowo: tortille (np. Develey ) Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wg uznania, podsmażyć na oliwie, w głębokim garnku, po chwili dodać cebulę, następnie paprykę, smażyć chwilę, po czym zalać zblendowanymi pomidorami, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę, ananasy i groszek (można dodać odrobinę zalewy z groszku, żeby potem było z czego sos

Trufelkowo
Bezmięsne leczo z cukinią 132

sosów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/leczo.jpg","recipeIngredient":["2 z\u0105bki czosnku\r","1 du\u017ca cebula\r","1 \u015brednia zielona cukinia\r","1 \u015brednia \u017c\u00f3\u0142ta cukinia\r","2 papryki czerwone\r","1 papryka zielona\r","1 papryka bia\u0142a (igo\u0142omska)\r","4 pomidory\r","4 pieczarki\r","koncentrat pomidorowy

Mieszam w Garnku