Któż z nas nie zajada się przepyszną zupą pomidorową. Ta powszechnie znana zupa jest nie tylko przepyszna, lecz także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele
sierotka maRysia w kuchniFasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki 1 kg cebuli 0,5 szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii
Monia miesza i gotujewycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy Przygotować zaczyn
https:KKuchniaMniamSkładniki: ok. 70 dkg szynki wieprzowej 1 średnia cukinia, u mnie 1/3 dużej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka
czarrna od kuchnizostało lekko odparuję nadmiar wody i będzie sosem do makaronu, więc w niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów Składniki na 8 porcji: około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 100-150 g suchej czerwonej soczewicy passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory
greenscarfświeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu
Wołowina od rekinasosie pomidorowo czosnkowym Pełnia lata, to również pełnia sezonu na szczupaka. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej. składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki
Miód i pieprzsól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną
Apetyczna babeczkapomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura) 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli
Zdrowie na języku :Pnastępnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem a także łyżeczką cukru. Brokuła oddzielić od łodygi i gotować kilka minut. Do wody w której gotujemy brokuł dodać sól do smaku. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem mięsnym. Przykrywamy płatem makaronu. Następnie wykładamy porcje sosu, znów
Radość kipiąca uśmiechem.smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić do czasu aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania dodać czerwoną fasolę. Sos najlepiej jest zostawić na noc i jeść dopiero następnego dnia
Codzienne Gotowaniemakaron.. tym razem potraktowałam danie bardziej jako sos i ugotowałam osobno kaszę jęczmienną. Aj było pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy, makaron, ziemniaki, ryż... Wedle własnych upodobań i aktualnej ochoty :) Składniki: filet z kurczaka 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2,5 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej
Kolorowy Przepisownikprzyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz
VioletoweKucharzeniekukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!Spróbujecie? SKŁADNIKI:( 4 porcje )- cukinia – 2 szt- mięso mielone – 400 g- jajko – 1 szt- ryż – 100 g- papryka czerwona – 1 szt- kukurydza – 100 g- cebula – 1 szt- koncentrat pomidorowy – 50 g- czosnek
Ostra na Słodkomakaronu 100 g mięsa 100 g sosu Przygotowanie : Wartości Odżywcze całej potrawy: Kalorie 2190 Węglowodany 270 g Białko 165,9 g Tłuszcze 30,5 g Skład: 300 g makaronu Pełnoziarnistego 500 g mięsa mielonego z szynki garść świeżej Bazyli może być suszona 1 ząbek czosnku 500 g przecieru pomidorowego 3 plasterki serka topionego
Sylwetka Od Kuchniząbki czosnku , sól , pieprz , gałka muszkatołowa - do smaku, żółty ser do posypania. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak - udusić(...)muszkatołową. Odstawić do przestudzenia. Połowę cannelloni napełnić mięsem, a połowę szpinakiem (Nie gotować wcześniej cannelloni. Muszą być surowe.) Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu beszamelowego. Na nim układać naprzemiennie cannelloni zielone (szpinakowe) i czerwone (z mięsem). Między rzędami pozostawić niewielkie przerwy, które wypełnić (również naprzemiennie) resztą mięsa i szpinaku
Codzienna kuchnia niecodziennazanurzonych w wyrazistym sosie z suszonych pomidorów. Do tego podsmażony kurczak i tarty parmezan. Bogactwo smaków zaklęte w kilku składnikach. Czas : 15 minut Poziom trudności : Latwe Liczba porcji: 2 duże Kluczowym składnikiem dani są suszone pomidory. Dobrze jest użyć pomidorów z zalewy i pomidorów suszonych bez zalewy. Te drugie po podsmażeniu dodają daniu dużo pysznego aromatu pomidorowego. Doskonałym uzupełnieniem potrawy(...)cienkie paski. Na patelnię, na której smażone były pomidory, wlej łyżkę oleju. Rozgrzej. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka. Dopraw bazylią i oregano. Delikatnie posól (pomidory są słone, a do sosu trafi jeszcze słony parmezan) i smaż na dość intensywnym ogniu przez 5-6 minut, aż mięso lekko się podpiecze. Wtedy dodaj do kurczaka podsmażone pomidory z czosnkiem, dorzuć posiekaną papryczkę
Niedzielny kucharzchwilę odstawić ubóstwiane przez nas wszystkich smaki pomidorowe. Pomysł na obiad w 10 minut urodził mi się w głowie w minutę, kiedy zobaczyłam w lodówce dojrzałe cukinie, które leżały i plotkowały z 2 pachnącymi ogórkami. Mój pomysł na obiad w 10 minut to placuszki cukiniowe z sosikiem z ogórka, nazywanym sosem tzatziki. Sos jest tak wiosenny, tak świeży
W KawiarencePodjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju 2 łyżki vegety 6 łyżek przecieru pomidorowego ok pół łyżeczki soli Przygotowanie: ogórki kroimy jak na mizerię
Swojskie jedzonkoPierś indyka w curry, w sosie dyniowym. Kasza jaglana i fasolka płaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso
Kucharzycaprzez praskę - smażymy. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie warstwy. W misce przygotowujemy sos - trzepaczką mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz
Pani domowawąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąka - drożdże - olej - cebula czerwona - rukola - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód pizzy. Cebulę kroimy w plasterki
Kryzysowa Książka Kucharskaszklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól makaron spaghetti Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy i zioła. Gotoujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente
Gotowanie jest łatweroladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco
Pyry na Gazkońca, bo nie jest to przecież sos i moim zdaniem maka ron nie byłby do niego dobrym dodatkiem . To danie, które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Szefowa kuchnipokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem
Codzienne GotowanieŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA 3 ŁYŻKI MĄKI
Swojskie jedzonkomałym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej A także
Pełny talerzlepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól sok z limonki lub cytryny
Rozpustne gotowaniepieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszki 20 g ketchupu 10 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta ostrej papryki Odrobina soli do smaku Świeża bazylia do ozdoby Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory wrzucić na patelnię, dodać ketchup, koncentrat i przyprawy. Trzymać na ogniu aż woda wyparuje a sos będzie gęsty. Nałożyć makaron na talerz, na niego
Czarnawisienka