pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszki 20 g ketchupu 10 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta ostrej papryki Odrobina soli do smaku Świeża bazylia do ozdoby Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory wrzucić na patelnię, dodać ketchup, koncentrat i przyprawy. Trzymać na ogniu aż woda wyparuje a sos będzie gęsty. Nałożyć makaron na talerz, na niego
Czarnawisienkafasoli puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory w puszce, czerwoną fasolę i koncentrat. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smak zaostrzyć za pomocą szczypty chili. Sos wymieszać z makaronem. Podgrzać, pozwolić by makaron wchłoną
Pasja Smakutuńczyk w oliwie z oliwek lub w oleju słonecznikowym. Tłuszcz sprawia, że ryba utrzymuje wyrazisty smak. Czasem, gdy chcę być bardziej fit, wybieram wersję w sosie własnym. Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym, ponieważ mamy tu też inne, dość tłuste dodatki, ale jeśli nie liczycie kalorii, to tuńczyk w oleju czy oliwie będzie równie idealny. Suszone pomidory . Przyznam(...)się bez bicia – jestem absolutną pomidoromaniaczką. W sezonie mogę jeść tylko pomidory w różnych wydaniach. Nie wyobrażam sobie bez nich sałatek, jajecznicy, kanapek. A zupa pomidorowa z domowego przecieru… O, nie ma nic lepszego! Gdy tylko kończy się sezon i pomidory dostępne w sklepach coraz bardziej przypominają w smaku tekturę, przerzucam się na suszone pomidory. Są jak lato
Na-talerzu.plzasobniejsze w likopen. Czerwony barwnik pomidorów - likopen zajmuje się "wyłapywaniem" wolnych rodników odpowiadających za starzenie się, a także wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz likopenu, potas i błonnik to bogactwo przetworów pomidorowych. Przecier na zimowe zapasy zrobiłam metodą tradycyjną, tzn, obrałam ze skóry, następnie przetarłam przez sito, by pozbyć się pesteczek i mocno odparowałam. Jest mocno skoncentrowany, zagęszczony i ma cudowny burgundowy(...)otrzymałam 5 słoików a`350 ml. Taki zagęszczony przecier nie tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs, ryb i makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rodzina lubicie spaghetti bolognese, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. A jeśli szukacie jakiś szybkich pomysłów na dania z makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś(...)oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu (gorącego) 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy
Słodkie okruszkitakie proste i oczywiste wszystko w ich składzie a wychodzą takie dobre, że ho ho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jeść na ciepło z sosem czosnkowym - MNIAM!!! Pierożki mini Calzone Składniki na ok 20 sztuk Ciasto: 45 dag mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać(...)pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły. Nasze pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni do zarumienienia - pierożki nie wyrastają więc można je układać w 2 cm odstępach. Idealnie smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym
sierotka maRysia w kuchniryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5 dużych marchewek - 3 średnie cebule - 1 duża pietruszka - kostka rosołowa - łyżka koncentratu pomidorowego - przyprawy: pieprz,sól,papryka Sposób przygotowania: 1. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone odkładamy gdzieś(...)Następnie doprawiamy całość do pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut. 3. W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;) Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;) Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z MuzykąWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 2 większe pomidory, 200 ml
JejKuchniapuszka) 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu 1 cebula 1 łyżka oleju 1 litr wody + kostka rosołowa ząbek czosnku zioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy
Na moim talerzuprzez praskę czosnek, zioła do drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem
BezglutenowaIzabelaczosnkiem, wlewamy naszą pasatę firmy Jamar , przecier pomidorowy, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 5 minut - doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do niego mąkę intensywnie mieszając. Kiedy powstanie nam zbita masa powoli cały czas mieszając na małym ogniu wlewamy mleko (dalej mieszając), zagotowujemy do zgęstnienia sosu beszamelowego, który doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową
W Moim Magicznym Domuprzez praskę czosnek, zioła do drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem
BezglutenowaIzabelagarść makaronu pełne ziarno - 150 ml przecieru pomidorowego - 2 pieczarki - oregano - 1 łyżka oliwy - parmezan (kilka startych płatków) - rukola garść - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj do sosu - odcedzony makaron wymieszaj z podgrzanym sosem - na talerzu
MintTastewycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi kwadratów zawijam do środka. Kwadraciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 minut w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patki