sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:589/794)

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 266

sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki 300 g mięsa z jelenia 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody

Kuchnia Bazylii
sałatka meksykańska król imprezy 456

koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Majonez Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Pomidory kroimy w kostkę. Na dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy pomidory (możemy delikatnie posolić i popieprzyć). Na pomidory rozkładamy wystudzone mięso i pieczarki. Następnie wykładamy kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę. Całość polewamy sosem jogurtowo majonezowym

Domowy Smak Jedzenia
Karkówka pieczona z pomidorową nutą (suszone pomidory mielone) 193

pomidorowe - sprawia rozkosz dla mojego podniebienia, więc kombinuję jak mogę, abym ja była zadowolona i moja rodzina smacznie zjadła. Postanowiłam na obiad upiec karkówkę i w tym celu wykorzystać moje suszone pomidory mielone (uwielbiam je).  Dodałam je więc do marynaty, której efekt był fantastyczny. Mięsko wyszło niezwykle aromatyczne, soczyste i jednym słowem bardzo smaczne, a powstały sos - idealnie komponował

Di gotuje
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 218

przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Oszukane gołąbki z wolnowaru 290

przecieru pomidorowego woda 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Ryż ugotować.Do mięsa dodać ryż, kapustę z cebulą, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do wolnowaru , zalać sosem [ z przecieru

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową 188

bolognese z fasolką szparagową  SKŁADNIKI : 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej  sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim  papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy(...)smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy.  Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy.  Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak Cacciatore 316

Kiedy zobaczyłam 3 dni temu ten przepis u Maggie , natychmiast postanowiłam go zrealizować. I przeczucie mnie nie myliło. Mięso wyszło wspaniałe, a sos...! Po prostu brak słów, by wyrazić jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań(...)wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną  i osuszoną

Kuchnia Prezydentowej
Sos z cukinii na zimę, do mięs i makaronów. 1999

jakoś specjalnie smakowita nie jest, za to jako dodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji(...)wydrążeniu środka - zużyłam 3 średnie cukinie) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) dobrej jakości koncentrat pomidorowy - 300 g 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej płaska łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki  2 łyżki octu 2/3 szklanki cukru

Poezja Smaków - blog kulinarny
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 190

dań bardzo ostrych, jednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań.   Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie  maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła(...)mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan

Mania Gotowania
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 188

Z podanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l

Bułka z Chlebem
Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem 144

passaty pomidorowej makaron sól, pieprz cukier Przygotowanie Zmielone mięso i warzywa mieszamy z jajkami i bułką tartą (3 łyżki). Z masy formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Rosół rozgrzewamy, dodajemy passatę, przyprawy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i wrzucamy pulpety. Dusimy przez kwadrans na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron, Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy

R'n'G Kitchen
Makaron rigatoni zapiekany w sosie pomidorowym 177

pomidorowej pasaty 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente (około 3  - 4 minut). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, całość smażmy około 5 minut. Dodajemy pasatę, doprawiamy oregano, pieprzem, ostrą papryką i solą. Śmietanę i mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość

Delusional Trine
Cukinia w pomidorach-do słoików 410

mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego(najlepiej domowy

Swojskie jedzonko
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 192

zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne! Moje pierwsze przepisy na blogu;)). A tak na koniec - cukinia powinna być dostępna cały rok , zdecydowanie! Ta nasza, polska, prosto z ogrodu ;) uwielbiam :) Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą Składniki: 3 średnie cukinie 1-2 papryki czerowne 2 laski chudej kiełbasy 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy

Kolorowy Przepisownik
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 183

pomidorowy, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę podduś cały czas mieszając.  Zdejmij patelnię z ognia i dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii  napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem

Moja Mama Gotuje
Sałatka Meksykański Król Imprezy 175

pomidorowego smażymy przez chwilę i przekładamy do miski Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę.   Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę

Taste Therapy
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 188

sosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku.  Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka

ChilliJemy
Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto 214

koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka mięty - 1/3 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: 25g parmezanu i 25g masła (margaryny) do risotto Przygotowujemy bulion. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki kroimy na dwie połówki z ogonkami, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając ogonki). Pomidorom odcinamy wieczka i delikatnie wydrążamy łyżeczką (to co wydrążymy, przełóżmy do osobnej miseczki - przyda się do sosu). Papryki

Be Fit Be Strong
Jesienny gulasz z dynią 174

Pyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2

e-PrzepisyKulinarne
Zupa Meksykańska 214

pomidorowego 3 szklanki bulionu 3 średnie ziemniaki sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki   Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym

ChilliJemy
Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 186

sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Hummus: 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody mineralnej 1/2 limonki 5-6 łyżek sezamu 1/2 łyżeczki koncentraty pomidorowego

vegetanie
Mussaka 204

pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy

Smakowity Blog Kulinarny
1563.Gołąbki ..oszukane 228

przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem

Moje domowe kucharzenie