wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami. Składniki: 300 g makaronu spagetti 1 brokuł podzielony na różyczki 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz(...)cukier do smaku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić
Czerwień i błękitJest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii(...)pomidorowego 1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10% *** Cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin *** *** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem
Blog z Apetytempodsmażamy przez 1 minutę. Wlewamy passatę pomidorową, a po chwili stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy bulion lub wodę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu
cool and mintyNigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning(...)samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso
Stare Garysosem bolońskim smakuje bardzo dobrze! Polecam nawet dla tych, którzy nie są na diecie, a lubią zjeść po prostu zdrowo. Plus po świątecznym obżarstwie będzie jak znalazł! PS. W wersji wege mięso mielone można z powodzeniem zastąpić pokruszonym tofu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 250 g nitek spaghetti z marchewki 400 g mięsa mielonego z indyka 300 ml passaty (przecieru pomidorowego(...)kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dopraw bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Na talerz wyłóż spaghetti z marchewki (możesz je również uprzednio ugotować na parze). Polej gotowym sosem i podaj z otartym parmezanem i listami świeżej bazylii
Food SquareSkładniki: 2 laski kiełbasy 2 cebule 3 papryki ok. 1 kg dyni 1 bakłażan 1 koncentrat pomidorowy (200 g) 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej sól, pieprz
czarrna od kuchniSkładniki: 2 laski kiełbasy 2 cebule 3 papryki ok. 1 kg dyni 1 bakłażan 1 koncentrat pomidorowy (200 g) 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej sól, pieprz
czarrna od kuchniSOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4 łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki masła Do gotującej wody okolo 1-1,5 szklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki(...)kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO
w mojej kuchniczubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) opcjonalnie: gęsta kwaśna śmietana 18% do zabielenia gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie (polędwica będzie miękka po kilku minutach, a inne części wołowiny
Kulinarne Przebojemusaki mięsnej! Zapiekanka skalda się z farszu z soczewicy i grzybów, oczywiście bakłażana i chyba przede wszystkim sosu beszamel z orzechów nerkowca. Jeśli nigdy go nie próbowałeś to musisz go zrobić! Beszamel z orzechów nerkowca bije na głowę tradycyjny sos beszamelowy na bazie masła i mleka. Jest lżejszy, łatwiejszy i szybszy do zrobienia. W oryginalnym przepisie, który znaleźliśmy na blogu(...)wege składników: orzechów i drożdży.. Nasz sos beszamel z orzechów nerkowca przygotowaliśmy z zamiennikiem drożdży – serem parmeńskim. Tym samym nasza wegetariańska musaka nie jest vege. Jeśli stosujesz wegańską dietę pamiętaj o tym. Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 250 g boczniaków lub pieczarek 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz Beszamel
Niedzielny kucharztrochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki: 300g mięsa mielonego(...)wieprzowego (np z łopatki) 1 duża czerwona cebula pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli
Swojskie jedzonkogęste i smaczne. Jestem przekonana, że ten sposób przyrządzania makaronu zagości na stałe w mojej kuchni. Ziti penne można zapiec z ricotta. Ja wolałam jednak dodać ricotta bezpośrednio do sosu…Ten makaron można przyrządzić na wiele sposobów jednocześnie zachować jego oryginalność. Ziti penne Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu penne 300 g salsiccia 400 g leśnych pieczarek(...)cebula 1 czosnek solo 1 msk masła 650 ml wywaru z kurczaka 10 liści świeżej bazylii 200 g ricotta 30 g parmezanu 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g świeżego szpinaku sól i czarny pieprz do smaku Dodatkowo wióry parmezanu grzanki z bułki Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone
codojedzeniałyżka ketchupu Jamar HOT (jest fenomenalny, mój syn go uwielbia- cudowny pomidorowy, pełnia smaku) olej do smażenia Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć. Do miseczki włożyć ketchup HOT i dodać filet. Wymieszać. Przełożyć filecik do roztrzepanego jajka, bułki tartej. Usmażyć na oleju. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku- rozmiażdżone, sól, pieprz
MojaQchnia.plpaprykowy to alternatywa dla popularnego sosu bolońskiego. Przygotowuje się go równie szybko, jest smaczny i zdrowy. Najlepiej pasuje do makaronu. 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz olej 1. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę
Szefowa kuchniniedużym ogniu przez ok. godzinę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy , łyżeczkę przecier u pomidorowego oraz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także
Słodka Strona