wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki (ewentualnie może być z drobiu) 2 duże cebule 2 łyżeczki masła 5 pomidorów koktajlowych (można zastąpić łyżeczką koncentratu pomidorowego) 2 jajka świeża bazylia – kilka listków (można pominąć jak ktoś nie lubi) 2 łyżki mąki migdałowej 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu szczypte tymianku 1 łyżeczkę kuminy(...)wkładać do garnka. Umieszczone wszystkie klopsiki przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 30-40 min. Po tym czasie dorzucić pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię (lub koncentrat). By sos był bardziej gęsty można dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego
Keto - Meto Przepisyfiletów z morszczuka, - sól, - mąka, - olej do smażenia, - 3 - 4 ogórki konserwowe, Zalewa : - 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki pikantnego ketchupu, - kilka kropli tabasco, - kilka ziaren ziela angielskiego, - kilka ziaren pieprzu, - sól, - cebula pokrojona w kostkę. Wykonanie : Rybę pokroić na 2 - 3 części, posolić, obtoczyć w mące(...)usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum dobę
Przepisy MikołajaDziś mam kolejną propozycję na nadziewany schab. Idealnie pasuje do obiadu ale i na zimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie. Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie.... Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju 4 łyżki koperku drobno posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki pieprzu Skworcu(...)Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu , 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Boczne nacięcia - 2 kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy
Radość kipiąca uśmiechem.dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w moim domu bardzo smakowała. 500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę 1 jako 1 łyżka oregano ząbek czosnku sól 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku 1 stek z tuńczyka oliwa z oliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony(...)czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut. Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą
AZgotuj!się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h. 1 kg karkówki 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 szklanka wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1. Karkówkę kroimy w grube plastry. Każdy(...)przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy. Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. 2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut
Szefowa kuchnioctowej marynaty. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić). Do przesmażonej papryki dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli i pieprzu, oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia(...)ziarna. Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) do której dodajemy przestudzony sos z papryki i ziaren. Całość mieszamy odstawiamy na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe
Miód i pieprzEmpanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE(...)szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone) lub 1 puszka krojonych
cool and mintykapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kaszę i ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kaszę, ryż, kapustę,cebulę, jajka .Wymieszać(...)dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. Piec lub gotować .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniegotowaniem) 1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g) 1 brokuł (około 500g) 1 strąk papryki czerwonej 400 g pieczarek 1 puszka 400 g pomidorów krojonych w zalewie lub przecieru pomidorowego do smaku sól , pieprz olej do smażenia do zamarynowania piersi kurczaka : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej(...)pół plasterki i dodaję do papryki . Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie . W międzyczasie gdy smażę pieczarki i paprykę przygotuję brokuł : Umyty brokuł dzielę na mniejsze kawałki . W garnku zagotowuję wodę ze szczyptą cukru
Uwaga Babcia Gotujewołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI(...)żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
Kuchnia Beatyzawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła(...)przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 2 czerwone papryki 10 suszonych pomidorów 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach świeża kolendra tajska bazylia rozmaryn sól pieprz dodatkowo ser feta /kozi parmezan / żółty ser SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę, suszone pomidory pokroić w kostkę. Cebulę
DefinicjaSmakuSkładniki: 1kg mięsa od szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą(...)wodę z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu, po czym dodajemy przecier pomidorowy.Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia redukując ilość sosu. Doprawiamy sosik do smaku (wg uznania), i dodajemy zahartowaną osobno słodką śmietankę. Posypujemy obficie koperkiem. Podajemy z ziemniaczkami albo jak często u mnie bywa z kopytkami
Walijskie PichcenieSkładniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis, szczypta chilli Kamis, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis. Przygotowanie: Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym(...)tłuszczu. Następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła. Naczynie można kupić tutaj w sklepie Emako.pl
Aga w kuchniodmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata... Do przygotowania dania użyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli(...)fasoli (250 gram), 1 puszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 15 listków świeżej bazylii, 10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano, 5 łyżek oliwy, pęczka natki kolendry, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wyprawy kulinarneczerwonej fasoli 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 100 g sera żółtego mozzarella 300 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1 czerwona cebula 100 g nachosów DODATKI 1 słoiczek salsy pomidorowej średnio pikantnej (około 130 g) 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % 2 ząbki czosnku ekologicznego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i grubo mielony pieprz(...)śmietaną i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.Połowę przygotowanego sosu wylej tworząc kolejną warstwę sałatki. Żółtą mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do misy sałatkowej. Następnie warstwa pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki i czerwonej fasoli (wcześniej przepłukanej na sicie pod bieżącą wodą). Na wierzch wylej pozostałość sosu majonezowo – czosnkowego . Wyłóż wystudzone całkowicie mielone mięso . Teraz pora
ProstePesto.pl