sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:590/794)

Lasagne z serem ricotta 133

najprostszy i najszybszy. No i nie chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym razem spróbuje innego przepisu.  Składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 płatów makaronu do lasagne 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty 200 g sera mozzarella 200 g sera ricotta

Delusional Trine
Kurczak po cygańsku 147

szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu

Czerwień i błękit
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 214

Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce , ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar

Karo in the Kitchen
zupa krem ze świeżych pomidorów 166

słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki masła 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe 400 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka 3-4 kromki czerstwego żytniego

zobacz ich smak
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 192

ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek), kalafior curry, kasza kuskus z koperkiem dyniowo-pomidorowa potrawka a'la curry z białej fasoli, ciecierzycy, kalafiora, cukinii, papryki

breakfast of dreams
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 156

kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
162. Zapiekanka z zupek chińskich 184

szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju

Jadło i czytadło
Domowy sos chilli z limonką 247

Jest bardzo prosty i zyskuje na smaku z czasem. Polecam sos i zapraszam do polubienia bloga i śledzenia najnowszych przepisów! Na ok 150 ml Czas przygotowania: 10 min. Składniki: 2 małe świeże papryczki chilli 3 cienkie plastry limonki 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego 2,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 1/ Szatkujemy drobno papryczki chilli a następnie tak samo robimy

Kuchnia PROzdrowotna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 326

pokroić w półplasterki, dołożyć do garnka. Wlać sok pomidorowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą. Pogotować jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. (Jeśli Wasze mięso długo jest twarde, wtedy spróbujcie wlać trochę wódki, powinna skruszyć mięso. Oczywiście gotujemy pod przykryciem.) Do powstałego sosu można dodać od razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z mozzarellą 123

stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 4-8 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej – 100 g (kulka) mozzarelli – 100 ml passaty pomidorowej(...)szynką i chwilę podgrzewaj. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, a następnie wstaw do piekarnika naczynie/patelnię przykrytą folią aluminiową od góry. Piecz całość przez 40 minut, ale w trakcie pieczenia wykonaj następujące czynności: – w 20 minucie pieczenia przełóż kawałki

nietylkopasta.pl
Pikantny sos paprykowy Lonii (w słoikach na zimę - do mięs, pizzy, kanapek) 274

Kolejny sos, który możemy przechowywać w słoikach na zimę. O ile do zimy dotrwa, bo sosik można jeść łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik)  Jest pikantny... idealny(...)paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku 3 liście laurowe 2,5 łyżki soli 1,5 szkl. oleju 2 szklanki cukru 1,5 łyżki chili 1 szkl. octu 1 opakowanie bazylii suszonej pieprz do smaku Wykonanie: Z papryki usuwamy gniazda nasienne, następnie mielimy. Do garnka wrzucamy zmieloną paprykę, cukier

IMPRESJA SMAKU
Sos słodko- kwaśny 210

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony  In My Coffee Kitchen , zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)papryki 0,5kg cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii   Wykonanie: Cukinię kroimy

Czerwona Porzeczka
Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii 106

pierwszej kolejności . Sos opisany w poniższym przepisie , jest słodkawy , pikantny i niezwykle aromatyczny . Doskonały do kanapek , frytek , mięsa , a nawet jako baza do pizzy . Polecam , szczególnie, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go długo przechowywać , nawet dwa lata . Składniki : 5 średnich cukinii , takich bez dużych komór nasiennych 6 cebul 4 słoiczki ,koncentratu pomidorowego lub jeden około(...)gotujemy dalej około godzinki , bardzo często mieszając , żeby się nie przypaliło . Zestawiamy z gazu , studzimy . łatwe Ja zostawiam na noc i kończę drugiego dnia . Wystudzone warzywa miksujemy na gładki sos , przy użyciu dowolnego sprzętu – moim faworytem jest mikser do koktajli Ponownie przelewamy do garnka , doprowadzamy do wrzenia , mieszając , ostrożnie , gdyż sos jest gęsty i lubi prysnąć złośliwie . Wsypujemy zioła

Ogrodnik w podróży
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 276

recipe in English Tortellini zapiekane w sosie bolońskim (8 porcji) Składniki: 500 g świeżego lub rozmrożonego tortellini 1/4 szklanki mleka 2 szklanki startej mozzarelli 1 szklanka startego parmezanu Składniki na sos boloński: 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny sól i pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone(...)cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 6-8 ząbków czosnku, posiekanych 1 szklanka bulionu drobiowego 2×400 g puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki 1 cały liść laurowy sól i pieprz Przygotowanie: Podgrzej

karmelowy