sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:584/794)

WEGAŃSKIE GOŁABKI Z KASZĄ JAGLANĄ 111

mieszamy z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, natką z pietruszki, posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty.  Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.  Następnie razem z sosem zapiekamy około 40 minut w temparaturze 200 stopni

Cytryna&Co.
Keczup z cukinii 103

Otrzymałam mały słoiczek na wypróbowanie i jestem pod wrażeniem. Bardzo dobry sos do pizzy,parówek itp. Pyszny ,szczerze polecam:) Składniki 1,5 kg cukini 0,5 kg cebuli sól 0,4 kg cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2 koncentraty pomidorowe (PUDLISZKI są najlepsze ) 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl octu 10% … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Ryż po meksykańsku 184

fasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Duś aż zgęstnieje, czyli z pomidorów odparuje nadmiar wody.  Wymieszaj z ugotowanym ryżem i duś ok. 3 minut. Możesz także podawać oddzielnie tj. obok sos i ryż. Wykładać do miseczek. Możesz podać z obranym i pokrojonym awokado. Smacznego

Fabryka pomysłów
Roladki z ciasta francuskiego 125

szynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje
Domowe spaghetti bolognese 116

Dodajemy mięso i całość mieszamy. Gotowe mięso doprawiamy. Do przyprawionego mięsa dodajemy passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory w puszce. Całość gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy z ugotowanym makaronem i opcjonalnie posypujemy suszoną bazylią. Jeśli nie przelalibyśmy makaronu zimną wodą, nie zatrzymalibyśmy proces gotowania, a sos w połączeniu z makaronem po dłuższej chwili wsiąkłby cały w makaron :) Smacznego

Klasyka Gotowania
Koshari 154

zostawało. Stąd taki dobór składników. Składniki: - makaron - soczewica - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron, ryż i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystkie te składniki będą gotowe to mieszamy je razem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat i chwilę dusimy. Tak przygotowanym sosem polewamy położone na talerz ryż, soczewicę i makaron

Kryzysowa Książka Kucharska
Pomidory zapiekane z tuńczykiem 92

Przygotowanie   Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą

R'n'G Kitchen
Makaron FIT z cukinią i pomidorami 173

Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. *aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego) *kiełbaskę możemy pominąć lub zastąpić np. filetem

Tradycyjna Kuchnia
Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym. 128

siebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS.  Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych

zadanie-gotowanie
Pizza naleśnikowa bardzo łatwy przepis 229

Naleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem i  udekorować rukolą. Sos do pizzy: (na upieczoną pizzę) 1/2 krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli lub szalotki 1/2 opakowania ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól  pieprz szczypta cukru 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pomidory zmiksować. Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO ! ! ! Poniżej przepis na pizzę drożdżową

Jemy Pijemy
Fasolka po bretońsku 178

czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką w proszku, kminkiem i majerankiem. Pogotowałam jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączyły, a sos trochę zgęstniał. Nie zagęszczałam sosu, bo zawsze gotuję fasolkę dzień wcześniej, a przez

Kuchenne zapiski Edyty
Wołowina wg przepisu Brasileiro 179

wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso.  Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut.  Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości.  W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso

Smaki Brazylii
Włoskie spaghetti bolognese w towarzystwie polskiej marchewki 109

ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat.   Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz

Mój Smak na Życie
Wołowina z sosie słodko ostrym. 141

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego

ClauditteMissCooking
Spaghetti 229

zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (na kanapki) 169

Wyganiamy nudne kanapki... przepis idealny dla miłośników suszonych pomidorów Składniki: 100 g ciecierzycy 3- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu chili w proszku (opcjonalnie) 11

IMPRESJA SMAKU
Fusilli ze szpinakiem i kabanosem – mocno czosnkowe 158

łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie.   Solimy,pieprzymy. Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny

Z Kuchni Do Kuchni
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 175

mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła(...)bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty. Cebulkę kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz i jeszcze chwilę smażymy, ale nie dopuszczamy, by cebulka

Ratunku obiad
Spaghetti bolognese 138

Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy.     Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule, 5-6 ząbków czosnku, świeża bazylia ( lub suszona), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów ( pokrojonych), 0,5l przecieru pomidorowego(...)pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu.   Na koniec posypuję serem

Passion of Cooking
Poniedziałek: Spaghetti bolognese z makaronem dyniowym 138

oliwą, dobrze posól i popieprz. Połóż na blaszkę do pieczenia przecięciem w dół. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 miut, aż dynie będą miękkie. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oliwy, wysyp na nią boczek i smaż, aż lekko zbrązowieje – przez około 5 minut. Wsyp na wytopiony tłuszcz cebulę i smaż kolejne 5 minut(...)rondla passatę pomidorową, zamieszaj. Wlej pół szklanki mleka, dorzuć liść laurowy. Przykryj i duś na wolnym ogniu 20 minut, albo do czasu aż dynia się upiecze. Dopraw solą i pieprzem. Krok 4 Wyjmij dynie z piekarnika. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca podziel miąższ na małe makaroniki. Spróbuj czy dynia jest dobrze przyprawiona. Dosól jeśli trzeba. Przełóż sos w wydrążone

Niedzielny kucharz
placek po węgiersku 180

danie chodziło za mną już od dawna - wadziłam je na każdym rogu, przy sklepie - prześladowało mnie :-). I w końcu doczekało się  - postanowiłam zrobić placka po węgiersku. Teorię znałam - sos i wielki placek ziemniaczany polane śmietaną. Ale jak to zwykle bywa od teorii do praktyki daleka droga. Wiem, że nie jest to zbyt wykwintne danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki śmietany placki ziemniaczane według tego przepisu. Do dzieła!!! Mięso pokrojone w kostkę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni - szybko, aby się przyrumieniło tylko z wierzchu. Do rondla wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę i delikatnie dusimy na maśle - gdy zmiękną zalewamy je szklanka wody i gotujemy chwilę (można dodać więcej wody aby sosu było więcej

sierotka maRysia w kuchni
Sos z papryki i puszki pomidorów 117

oleju 3-4 główki cebuli 4 ząbki czosnku 4 sztuki dojrzałych pomidorów 2 sztuki czerwonej papryki 2 sztuki żółtej papryki sól odkwaszająca do smaku 2 łyżki cukru pół słoiczka przecieru pomidorowego Wykonanie Cebule pokroić w grubą kostkę . Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować(...)dusić około 15-20 minut. Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego

w mojej kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE , W NOWEJ, ZDROWSZEJ ODSŁONIE 206

Dzieci uwielbiają makarony i to chyba pod każdą postacią, myślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu, w formie zapiekarnki. Grunt to makaron. Dzisiaj u mnie makaron w wersji bezmięsnej, wege bolognese. Dla niewtajemniczonych może uchodzić za oryginalne bolognese z mięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć(...)posypać czosnkiem mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-) U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu 89

kochacie składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty 3 szklanki ugotowanego na bulionie warzywnym , ryżu 3 cebule 4 marchewki 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 6 ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże pomidory sól , pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej , rozrobionej z wodą 100 ml słodkiej śmietany Kapustę spażamy jak na zwykłe gołąbki i oddzielamy liście . Odstawiamy do wystygnięcia(...)się przypiecze . Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jak już wszystko ładnie się połączy , odstawiamy do wystygnięcia . Każdy liść faszerujemy ryżem z dodatkami i zwijamy jak klasyczne gołąbki . Obsmażamy z każdej strony , żeby kapusta się przypiekła , ten zabieg zapewni pyszny sos . Układamy w naczyniu do zapiekania , zalewamy 2 szklankami wody . Dodajemy

Ogrodnik w podróży
Frito pie 125

kukurydziane są trochę zdrowsze od chipsów ziemniaczanych :) Składniki: - puszka czerwonej fasoli - koncentrat pomidorowy - kukurydza konserwowa - paczka nachosów - chilli Wykonanie: Fasolę wlewamy do garnka wraz z zalewą, dodajemy koncentratu oraz kukurydzy i gotujemy. Dodajemy chilli. Paczkę nachosów rozcinamy wzdłuż dłuższej krawędzi i dodajemy przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły sos

Kryzysowa Książka Kucharska
Gulasz wołowy z dynią i chilli 85

albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni  * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula  * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak w passacie pomidorowej z czerwoną fasolką 117

dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor wlewamy passatę pomidorową. Fasolkę płuczemy na sitku, również wsypujemy do garnka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy – sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę oraz czosnek granulowany. Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy sos za bardzo zgęstnieje możemy podlać go odrobiną wody

VioletoweKucharzenie
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 118

stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można go podawać również do mięs. Nie warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie to prawdziwa przyjemność dla zdrowia ! Składniki: 5 owoców miechunki pomidorowej, 2 tabliczki czekolady, łyżka mleka. Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić

mojej kuchni
Fit sałatka z jajkiem i łososiem (250 kalorii) 13330

mieszamy w małej miseczce. Całość doprawiamy solą i pieprzem *** *** Sałatkę polewamy równomiernie sosem jogurtowo-czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu posiekaną zieloną pietruszką. Możemy też dodatkowo oprószyć mielonym pieprzem. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje sałatki po około 250 kalorii każda *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS

Blog z Apetytem
SALSA POMIDOROWA 165

Popularna na całym świecie salsa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna.  Podana z nachosami lub chipsami będzie hitem każdego przyjęcia i imprezy w gronie znajomych. Można serwować ją  jako dodatek do kanapek, przekąskę do filmu lub  podać jako sos do burgerów czy nuggetsów. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, kontrolujcie smak salsy, papryczkę jalapeño dodając stopniowo

cool and minty
Ziemniaczane placuszki z sosem ogórkowym – placki ziemniaczane z sosem tzatziki 133

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki są pysznym daniem, które może być podane jako szybki obiad, czy obiadokolacja. Wyjątkowego smaku dodaje im sos z dodatkiem świeżego ogórka

sierotka maRysia w kuchni
Leczo z cukinią 116

pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 600 g kiełbasy myśliwskiej * 500 ml passaty pomidorowej ** 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g cukinii zielonej 200 ml wody 4 papryki

Wędrówki po kuchni
Pieczone szparagi w szynce 175

Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 153

stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można go podawać również do mięs. Nie warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie to prawdziwa przyjemność dla zdrowia ! Składniki: 5 owoców miechunki pomidorowej, 2 tabliczki czekolady, łyżka mleka. Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić

w mojej kuchni
z rękawa klopsiki w pomidorach pieczone... 161

okrągłe i wkładać je od razu do rękawa do klopsów wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C, grzanie góra/dół i piec z 45 minut rękaw rozciąć, wyjąć klopsy i powstały wywar przelać do miski i jest sos do klopsików, podać z ryżem, makaronem, kaszą ziemniakami - pyszne, delikatne klopsiki w pomidorach

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w sosie pomidorowym po tatarsku 159

filetów śledziowych z zalewy octowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki. Na wierzchu

Gotowanie jest łatwe
Karczek, rolada z serem i pomidorami 141

Składniki: - 1 kg karkówki - 4 łyżki pesto z pomidorów, lub  sos domowej roboty - 5 plastrów sera żółtego - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem (  kliknij tutaj po instrukcję  ). Jedną część smarujemy pesto pomidorowym i układamy plastry sera. Zwijamy jak roladę, na końcu wbijamy 4 wykałaczki

Apetyczna babeczka
TORT NALEŚNIKOWY A'LA BOLOGNESE!! :) 84

mała cebula 4 ząbki czosnku pomidory w puszcze kilka łyżek przeccieru pomidorowego rozpuszczonego w odrobinie wody kukurydza mała starta marchewka papryka czerowna sól, pieprz, bazylia, papryka ostra czerwona Gdy podsmażymy mięso z cebulą i czosnkiem -  dodajemy reszta składników i dusimy ok 15-20 minut aż sos będzie miał "zbitą" konsystencję. Gdy sos będzie gotowy czas zrobić tort!! :)) W naczyniu

BezglutenowaIzabela
Kolacja warzywno-białkowa w 2 minuty 223

źle pokroił cebulę. Należy wtedy pójść po łyżeczkę którą nakładaliśmy składniki sosu i pomieszać. Następnym razem sugeruje ukroić grubsze plastry cebuli... zaoszczędzimy na nogach biegając do kuchni. A jak ktoś tak bardzo lubi biegać to zapraszam do wspólnych treningów w lesie pod Mińskiem... :) Najprostsza sałatka pomidorowa o nieziemskim smaku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
49 przepisów z cukinią 230

pestek, można ją jeść na surowo! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii  Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 140

Pyszne polane masłem od razu. Ale mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi

Z Kuchni Do Kuchni
Rurki nadziewane mięsem 99

zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut. Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką

Różowa kuchnia
Spaghetti bolognese 141

makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też z puszki) 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 czerwona lub biała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti bolognese 141

makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też z puszki) 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 czerwona lub biała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki

Kolorowy Przepisownik
Fasolka po bretońsku 169

Pyszna fasolka w sosie po bretońsku, idealna na chłodniejsze wieczory i pożegnanie kończącego się lata. Danie podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 700g passaty pomidorowej 350-400g białej fasoli 2 ząbki czosnku 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g) 1 cebula szalotka 1 łyżka masła majeranek

Gotowanie i blogowanie
Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem 66

Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty. Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy. „Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem

R'n'G Kitchen
Oszukany sos amerykański - z makaronu, lub majonez :) 145

poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak), - 1 łyżeczka musztardy, - sok z połowy cytryny, - ew. kilka łyżek oleju, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 ogórki konserwowe, - pieprz do smaku. Wykonanie: Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem

Co na wege obiad?
Kurczak w warzywnym trio 277

chciało się ronić łez przy jej  obieraniu i siekaniu więc sos  jest 3 a nie 4 składnikowy. U nas był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli.  Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku

W kuchennej krainie
Spaghetti z pieczarkami 184

Przedstawiam nieco inną wersję spaghetti. Bardz iej gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania

Szefowa kuchni
Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra 226

przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej  15 dkg ostrej papryki  2 główki czosnku  25 dkg cukru  4 ziarna angielskie  1/ 2 szklanki octu spirytusowego  3/4 szklanki oleju  1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )  1 łyżka grubo mielonego pieprzu

Kuchnia na wzgórzu
Śledzie po kaszubsku 1223

zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć

Monia miesza i gotuje
Curry z kurczaka z warzywami 372

mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki

Mania Gotowania