Pyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki(...)ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka przelać bulion, przecier, wrzucać partiami kuleczki lub wszystkie na raz jeśli się zmieszczą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą, lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy :używam takiego ze słoików 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach(...)podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam
Z Majeczką w kuchniKolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja
Zasmakuj Kuchniprzepis na pyszne pałki z kurczaka w sosie. Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach i na mnie. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało. Polecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki(...)obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki. Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup, koncentrat, cukier, ocet, powidła śliwkowe i wodę i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Udka zalewamy sosem i naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pozostawiamy kurczaka na 1,5 godziny. Smacznego
paapilotkaaKolejne mięsno/warzywne cudo! Soczyste, miękkie mięsko, warzywa - czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI (do mięsa) 400g mięsa z uda indyka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy Szczypta soli i pieprzu SKŁADNIKI dalej 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 duża cebula(...)kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso kroimy w niedużą kostkę, marynujemy w przyprawach i odstawiamy na pół h. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy kostkę, liście i ziele - gotujemy. W tym czasie kroimy warzywa w kosteczkę. Do wywaru wrzucamy pokrojoną marchewkę
Mamuśka wraca do formyZupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli(...)inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapomidorowy 160 ml -przecier pomidorowy 500 ml -olej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg -cukier 2 g/kg -liść laurowy mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka(...)pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 5-10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Klopsiki Oleksego Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · Duża cebula · ½ kg pieczarek · Pieprz · Sól · Olej(...)czerwone · 6 ogórków konserwowych · 1 puszka fasolki czerwonej · 200 ml koncentratu pomidorowego · 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2. Połowę cebuli
Kulinarna Chwiladanie bardzo sycące, sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Pyszny! Składniki na 2 porcje (foremka 23x15cm): ser twarogowy półtłusty, 250g, 4 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100g sera mozzarella, 6 zielonych oliwek, mała czerwona papryka, 1/2 białej cebulki, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw ser twarogowy rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jajkiem(...)kostkę. Po 10 minutach wyłóż podpieczony spód i posmaruj wierzch koncentratem pomidorowym. Następnie nałóż także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj . WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): 488kcal Białko
Natka Pietruszkiokoło 5 minut). Krok 2 Radyklanie zmniejsz temperaturę, dodaj łyżkę musztardy dijon, przecieru pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki i posiekane w paski suszone pomidorki. Rozmieszaj całość i smaż chwilę. Kiedy składniki nieco przestygną ostrożnie dodaj jogurt grecki i rozmieszaj w nim grzyby. Podnieś temperaturę i podgrzewaj sos na wolnym ogniu przez kilka minut aż stanie się kremowy i wchłonie wszystkie smaki
Niedzielny kucharzWołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania! Składniki na porcję dla 6 osób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść
Ugotowaćmięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie
Kuchnia MagdaLenypodsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieporcję: 50g makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - płaskie 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Grunt to przepis!ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać
Wołowina od rekinamasło i całość mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego
Życie zamknięte w smakuzbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia
Corner With Recipesprzygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić
Tradycyjna Kuchniaczosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką
Kuchenne aromatyminut. W osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem. Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem
ClauditteMissCooking