czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku, 4 liście laurowych, 1/2 kg cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soli, 350 ml octu
Wanilia i Kardamonnich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera
Passions hobbies lifepodsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
Jadło i czytadłoPrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz(...)Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając
Stare Garyzłoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Walijskie Pichceniedługodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki
Kolizje Smakówchciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii
Pasja Smakubolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia
Oka w rosole czyli KaFka gotujearomat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Odrobinę posól i popierz do smaku. Przełóż go do patelni z sosem. Gotuj przez kilka minut
Fabryka pomysłówidealnie nadaje się też jako sos do pizzy lub makaronu - kupny ketchup niekoniecznie dobrze wypada w tej formie. Dlatego czym prędzej udajcie się do pobliskiego spożywczaka, kupcie dynie i zróbcie sobie ketchup. 1,5 kg dyni hokkaido lub innej 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu
Jadło i czytadłoPrzepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml
Magiczne Życie Martyprzypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa
Gosia gotujeananasa, dodać pomidory,paprykę,przecier pomidorowy i połowę cebuli. Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm i oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron wraz z pozostałą cebulą i czosnkiem. Następnie włożyć mięso do rondla z sosem. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić
O kuchni z uczuciemnajbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego
Oryginalny smakwieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami(...)nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic
Poezja smaku