sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:573/794)

Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 134

krojonych 400 g, 100 g koncentratu pomidorowego,  1 puszka fasoli czerwonej, ½  puszki kukurydzy, przyprawy: 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody(...)drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min żeby mięso wchłonęło smak. Mięso przekładamy do gotującej wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Na patelnię po mięsie wrzucamy w całości

Moniki Smakołyki
Smaczne kadry, czyli pomysł na małe przyjęcie chrzcinowe w fotograficznym skrócie 140

Mamy Egzorcyzmy zakończone - Gości trzeba nakarmić, czyli ja w akcji Ziemniaczki, krem pomidorowy , barszczyk biały i zupka dyniowa Emilki ;) Gotowe do podania Polędwiczki wśród Gości Czosnkowe grzanki do kremu z pomidorów Udziec pieczony ( zdołałam uchwycić tylko dwa kawałki bo tak szybko się rozszedł ;) w towarzystwie zieleniny i sosu jabłkowo - borówkowego A na słodki finał - lekki tort owocowy... ...i truskawkowe tiramisu

Kuchnia po mojemu
Makaron w sosie z dynią i soczewicą 121

Makaron w sosie z dynią i soczewicą Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Przepis polecam (nie tylko!) dla osób będących na diecie wegetariańskiej i również dla tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja(...)pozostałymi warzywami i zalać całość przecierem pomidorowym; - całość dusić przez kolejne 15 minut, dodać szczyptę pokruszonych suszonych papryczek jalapeno, pokrojone suszone pomidory oraz szczyptę chili; - w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji na opakowaniu; - ugotowany makaron odcedzić, przelać lekko zimną wodą i polać oliwą; - na porcji makaronu dodać gotowy sos z dyni i soczewicy, udekorować natką pietruszki

MintTaste
Makaron penne z papryką i boczkiem 149

paski i przełożyć na patelnię. Mieszając smażyć warzywa kilka minut, Dodać passatę  pomidorową, sól  i pieprz do smaku Dusić kilka minut /do miękkości papryki,w razie potrzeby podlać odrobiną wody/. Makaron penne ugotować al’dente,  odcedzić i przełożyć  do gotowego sosu. Starannie wymieszać  i wyłożyć na talerze. Posypać startym serem i ozdobić listkami bazylii

Zakamarki mojej kuchni
Lazania z cukinii Paleo 146

Paleo. Zamiast płatów lasagne- cukinia, a zamiast beszamelu- sos na bazie kalafiora. Polecam! Dania Danie główne Kuchnia Włoska Keyword lazania Porcje 4-6 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30-40 minut Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula średniej wielkości 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu 2 średnie cukinie 0,5 kalafiora(...)puścić wodę. W międzyczasie szklimy cebulę na oleju kokosowym, dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 7-8 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pastę lub koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, po czym odstawiamy i dajemy ostygnąć. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z mlekiem kokosowym

Modern Cave Girl
Forszmak 14857

Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa

Kardamonovy
Śledzie po sułtańsku 89

laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia czasu

KUCHNIA POLSKA
Śledzie po sułtańsku 147

pokrojoną w piórka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Smażyć 2 minuty i wlać przecier pomidorowy , ketchup i dodać namoczone w wodzie rodzynki. Wszystko razem zagotować około 2 minuta następnie wystudzić. Płaty śledziowe pokroić na paseczki. W słoiku układać warstwami śledzie i przykrywać sosem. Odstawić do lodówki na całą noc. śledzie po sułtańsku

O kuchni z uczuciem
Jambalaya z kurczakiem i szynką wędzoną - pyszne danie jednogarnkowe 191

wsypujemy ryż, podsmażamy około 2 minuty i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut, dodajemy przecier pomidorowy, passatę, pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), papryczkę chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy selera naciowego i szynkę. Całość mieszamy. Gotujemy chwilę. 3. Jak sos się zagęści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Danie gotowe

kruche babeczki
Spaghetti bolognese z kaparami 179

dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników w garnku, - do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając,  - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu, - na ugotowany makaron dodaj sos, posyp każdą porcję

MintTaste
Paprykarz z tuńczykiem 121

ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego(...)ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa

Kolorowa kuchnia Elki
Nadziewane muszle makaronowe 89

Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, wlać przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć na sosie i zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika

Karola gotuje
Śledzie wg Małgorzaty 664

krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę. Odstawiamy do przestudzenia.Wymoczone płaty śledzia kroimy w kawałki, układamy w misce przekładając przestudzonym sosem. Dekorujemy świeżym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Smacznego

kgwjanczewo
filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym... 169

usmażyć cebulę, pod koniec dać wyciśnięty czosnek do cebuli dać włoszczyznę z rozdrabniacza, wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie

W Mojej Kuchni Lubię
Keftedes, pulpeciki po grecku 134

wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa; - 0,5 szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki

dom-agi.pl