sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:576/794)

Domowy sos do spaghetti 125

Super przepis na sos do spaghetti z wykorzystaniem cukinii. Zazwyczaj sosy do słoików na zimę z cukinią nie przypadały mi do gustu, ale ten przepis jest naprawdę smaczny i robiłam już go kilkakrotnie. Przepis moja siostra znalazła na internecie tutaj . Serdecznie polecam.   Składniki: cukinia 1 kg, papryka czerwona 200 g, cebula 300 g, koncentrat pomidorowy 350 g, czosnek(...)oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą cukinię oraz paprykę. Garnek przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy i gotujemy bez przykrycia. Następnie dodajemy koncentrat i mieszamy. Gorący sos nakładamy do czystych słoików, a następnie pasteryzujemy w garnku przez

kulinarne odsłony pati
Warzywa w sosie tikka masala 66

Warzywa w sosie tikka masala to wegetariańska wariacja na temat popularnego dania z kurczakiem. Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy. Prawdopodobnie skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka. Składniki: 2 średnie marchewki 2 papryki w ulubionych kolorach 3 ziemniaki(...)puszce kartonik przecieru pomidorowego 1 puszka ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 cebule ok. 3 cm świeżego imbiru puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju limonka 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki mielonej kolendry chili w proszku lub w paście (wedle uznania) mniej więcej pół litra wody sól do smaku Warzywa w sosie tikka masala – przepis Cebulę posiekaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w sosie paprykowym 139

Schab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy.  Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych którzy szukają ciekawego pomysłu na plastry schabu. Do tego ryż albo ziemniaki i jakaś surówka i klasyczny obiad gotowy. Schab w sosie paprykowym Składniki: ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry 3 łyżki oleju(...)nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki  litr rosołku/wywaru warzywnego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Schab pokroić na plastry, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć kawałki z obu stron, odłożyć na talerz. Cebulę i czosnek posiekać

Smaczny zeszyt
Karkówka po karkonosku 135

warzywa, które po zblendowaniu go zagęszczają. Ten sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej 200 g cebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz(...)przesmażone składniki układamy nasze mięso i całość zalewamy wodą (około 400 ml). Dusimy mięso do miękkości, po czym ponownie je wyjmujemy. Cebulę wraz z innymi dodatkami blendujemy na gładki sos, w którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Gnocchi podsmażamy na rumiano na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek. Podajemy od razu. To najsmaczniejsza

MamaOskarka
Lexus Hybrid Cuisine – relacja z Open Gourmet 129

Kalarepa z estragonem, ostrygami i jabłkiem. Chef: Søren Selin z restauracji AOC w Kopenhadze, Dania (2*) Brukiew z kawiorem Chef: Fredrik Berselius z Aska NYC, USA (2*) Zupy: Gazpacho pomidorowe z tradycyjnym baskijskim chlebem sopako i anchois Chef: Josean Alija z restauracji Nerua w Bilbao, Hiszpania (1*) Wieprzowy gulasz z Rondy na boczku ze świni złotnickiej z olejem miętowym Chef(...)Selina, tylko do restauracji Shed Oobaha Butlera. Danie to spokojnie mógłby wymyślić ktoś, kto chciałby się ponapieprzać z fine diningu. Kalarepa była wydrążona w środku i wypełniona ostrygą z sosem jabłkowo-estragonowym. Spoczywała na lodzie, żeby łatwiej można było domyśleć się, co jest w środku. Nie dostawało się do niej nawet talerza. Bardzo hmm… ciekawe. Oczywiście na Instagramie od razu

Ugotowane pozamiatane
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. II 112

łatwo wcisnąć do jednego posta – nie dość, że to karkołomne zajęcie obawiam się, że przy takim natłoku zdjęć szybko byście się zniechęcili i zanudzili. Oto kolejna część pomidorowych opisów, krótki film i subiektywny ranking sezonu 2020 na koniec – zapraszam na drugą, wcale nie gorszą część tegorocznego podsumowania. Już się powoli martwię jak ja dam radę w sezonie(...)które niezmiennie pozostaje zielone również na w pełni dojrzałych owocach. Nie znalazłam go w żadnym z kilkudziesięciu znanych mi sklepów z nasionami ani bezpośrednio u hodowców i hybrydyzerów. Przeszukałam pomidorowe fora na świecie. Null! Możliwe, że to przypadkowa krzyżówka. Zobaczymy – na pewno powtórzę go z nasion które zebrałam i wtedy się okaże czy wyjdą mi jakieś genetyczne rozszczepienia, czy uzyskam

Karo in the Kitchen
Domowy paprykarz szczeciński 93

suchej) Bulion – 400ml Pomidory – 1/2 puszki Koncentrat pomidorowy – 3-4 łyżeczki Cebula – 2 sztuki Marchewka – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść laurowy – 2 liście Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona

Blendman
Pizza a'la lahmacun 117

przyrumienione.  Dodajemy pokrojoną na małej kawałki paprykę, przeciśnięty ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy.  Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.  Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku

bistro mama
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa 140

niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czas wiosenny i letni to czas spotkań na świeżym powietrzu i grillowania. Salsa pomidorowa jest świetnym dodatkiem również do dań z grilla. Polecam:) SALSA POMIDOROWA 1 puszka pomidorów Łowicz 1-2 papryczki chili 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii garść świeżej kolendry sól, pieprz, szczypta cukru(...)pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować. DOMOWE NACHOSY 200 g mąki tortowej 200 g mąki kukurydzianej 300 g wody 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej

Pieguskowa Kuchnia
Muszelki z Sosem Burrito! 243

makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni.  Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu  muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw  Mieszanka meksykańska(...)kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przy gotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento White Stone włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 143

mnóstwo jest gotowych do spożycia dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką(...)koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką papryką. Kiedy wszystkie składniki dobrze zmiękną dodajemy keczup i koncentrat. Proporcje keczupu i koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu

Kuchnia po mojemu
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 103

oliwki z derenia – fałszywe oliwki skórka pomarańczowa - przechowywanie skórki  sosy: puree z pieczarek – sos pieczarkowy warzywa: bulwy (topinambur) „au gratin” bulwy (topinambur) smażone zupy: botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych zupa migdałowa zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini zupa wiśniowa

królestwo garów
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KARCZOCHAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 147

pomidory oraz czosnek, to naprawdę udane i sprawdzone połączenie smaków. A wszystko zatopione w pysznym sosie pomidorowo-śmietanowymi i posypane dużą ilością natki pietruszki i tartego parmezanu. polecam na szybki obiad po pracy. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. fettuccine 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki śmietany 30% 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 pomidor 3 karczochy

cool and minty
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami 153

podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać. Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury

Kulinarne przygody
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 118

Na ok. 2-3 porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g

Kucharzyca
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 99

Na ok. 2-3 porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g

Kucharzyca
Ryba po grecku 180

liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.  Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy. Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami

Mechanik w kuchni
Gulasz sojowy z marchewką 188

czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, sos sojowy 1 łyżka, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, majeranek 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kotlety sojowe gotujemy 4 min. w bulionie. Na patelni podsmażamy

kulinarne odsłony pati
sałatka grzybowa w słoiku 240

realizacji którego popełniłam jeden błąd - za długo gotowałam grzyby i z sałatki powstał bardzo ciekawy sos. sałatka grzybowo-paprykowa na słoiki 900 ml 1 kg grzybów, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg papryki*, 0,5 szklanki oleju, 1 szklanka wody, 200 ml przecieru pomidorowego (można mniej), 3 łyżeczki soli, 4 łyżki cukru, 3 łyżki octu 10% pieprz do smaku

Eksperyment sobotni
Zwijane pizzerinki 474

razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego żółtego sera 6 plastrów szynki 3 pomidorki suszone oregano Ciasto : Do dużej miski

Smakołyki Asi
Kiełbaski w sosie paprykowym, czyli obiad w 15 minut 148

powroty do domu i gotowanie obiadów powinno być łatwe i proste. Przepis na aromatyczny sos paprykowy ze smażonymi kiełbaskami i ryżem to obiad w kilka chwili i smakuje wyśmienicie. Składniki dla 4 osób: - 2 czerwone papryki - 3 pomidory - 2 czerwone cebule - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - olej - sól - pieprz - cebula dymka Dodatkowo: - 4 kiełbaski - ryż 1. Ryż gotujemy wg. przepisu

Apetyczna babeczka
DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM 146

dodatkiem kolorowego ryżu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki: (na dużą porcję) 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 woreczki  po 100 g kolorowego ryżu sól pieprz słodka i ostra sproszkowana papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie:  Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko

Walijskie Pichcenie
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 177

suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzanki ziołowe do zupy 137

Te grzanki ostatnio podawałam do zupy cebulowej, ale pasują również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki

To co kocham
Quinoa po meksykańsku 139

pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie.  Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek mielony kmin rzymski mielona ostra papryka pieprz sól

Quinoa Raz!
MAKARON RIGATONI Z WŁOSKĄ PANCETTĄ 222

paski i przesmażyć na patelni. Po chwili dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Dusić pod przykrywką na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać oregano, sól i pieprz. Wlać śmietanę i wszystko wymieszać. Dodać makaron. Połączyć z sosem. Zetrzeć na górę ser grano padano

kuchniabellissima.wordpress.com
Kiełbasa w sosie cygańskim 5363

plastry pieczarki. Dusimy do wyparowania wody, po czym dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy a na samym końcu pokrojone drobno ogórki . Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. 2. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy i podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem (możemy wymieszać kiełbaski w sosie

Szefowa kuchni
ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem 118

250g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 300 g liści winogron w słonej zalewie 1 szklanka wrzącej wody 5 łyżek oliwy użytych jako sos po ugotowaniu Przygotowanie Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie

Tureckie Przepisy
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 137

kcal Maślanka Naturalna , szklanka - 200 ml - 60 kcal   TŁUSZCZE I SOSY : ****************************************** Masło Śmietankowe,łyżeczka -5gram - 23 kcal Margaryna light , łyżeczka - 5 gram - 22 kcal Majonez  light , łyżka - 15 gram - 20 kcal Olej Rzepakowy , łyżka - 10 gram - 88 kcal Koncentrat Pomidorowy , łyżeczka - 5 gram - 4.5 kcal Ketchup , łyżeczka - 5 gram - 7 kcal Musztarda , łyżeczka - 10 gram - 16 kcal

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 127

dodać ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy.  Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem gotowania (około 15 minut). Gulasz zaprawić mąką - odebrać

Nie tylko w kuchni
Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 91

odwędzanego steka Bavette z bobem i papryką przygotowaliśmy również: pieprzowy stek z antrykotu z sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak z konfiturą pomidorową *Część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część

królestwo garów
Cannelloni po florencku 187

skórki i pokrojone w kostkę pomidory (zimą można użyć pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej). Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wylać pomidory do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronu (nie gotujemy ich) nadziewać mięsem i układać na pomidorach. Teraz trzeba zrobić sos beszamelowy. Na patelni należy roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć 2-3 minuty cały

Kulinarne Inspiracje
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 302

tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 300 g * passata pomidorowa ( albo przetarte pomidory z puszki ) – 250 ml * czosnek – 3 ząbki * cebula

Ostra na Słodko
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 136

Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz wieprzowy z karczochem 172

dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli  w czasie  gotowania  płyn   zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu  w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos. -Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu

Zakamarki mojej kuchni
Czerwone curry z kurczakiem 361

cebula 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej pasty curry puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego 200 ml słodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili w proszku ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka świeża kolendra lub pietruszka

Świat Domowej Kuchni