sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:580/794)

Wołowina wg przepisu Brasileiro 189

wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso.  Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut.  Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości.  W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso

Smaki Brazylii
Włoskie spaghetti bolognese w towarzystwie polskiej marchewki 119

ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat.   Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz

Mój Smak na Życie
Wołowina z sosie słodko ostrym. 148

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego

ClauditteMissCooking
Spaghetti 242

zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (na kanapki) 181

Wyganiamy nudne kanapki... przepis idealny dla miłośników suszonych pomidorów Składniki: 100 g ciecierzycy 3- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu chili w proszku (opcjonalnie) 11

IMPRESJA SMAKU
Fusilli ze szpinakiem i kabanosem – mocno czosnkowe 171

łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie.   Solimy,pieprzymy. Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny

Z Kuchni Do Kuchni
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 184

mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła(...)bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty. Cebulkę kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz i jeszcze chwilę smażymy, ale nie dopuszczamy, by cebulka

Ratunku obiad
Spaghetti bolognese 145

Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy.     Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule, 5-6 ząbków czosnku, świeża bazylia ( lub suszona), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów ( pokrojonych), 0,5l przecieru pomidorowego(...)pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu.   Na koniec posypuję serem

Passion of Cooking
Poniedziałek: Spaghetti bolognese z makaronem dyniowym 150

oliwą, dobrze posól i popieprz. Połóż na blaszkę do pieczenia przecięciem w dół. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 miut, aż dynie będą miękkie. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oliwy, wysyp na nią boczek i smaż, aż lekko zbrązowieje – przez około 5 minut. Wsyp na wytopiony tłuszcz cebulę i smaż kolejne 5 minut(...)rondla passatę pomidorową, zamieszaj. Wlej pół szklanki mleka, dorzuć liść laurowy. Przykryj i duś na wolnym ogniu 20 minut, albo do czasu aż dynia się upiecze. Dopraw solą i pieprzem. Krok 4 Wyjmij dynie z piekarnika. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca podziel miąższ na małe makaroniki. Spróbuj czy dynia jest dobrze przyprawiona. Dosól jeśli trzeba. Przełóż sos w wydrążone

Niedzielny kucharz
placek po węgiersku 187

danie chodziło za mną już od dawna - wadziłam je na każdym rogu, przy sklepie - prześladowało mnie :-). I w końcu doczekało się  - postanowiłam zrobić placka po węgiersku. Teorię znałam - sos i wielki placek ziemniaczany polane śmietaną. Ale jak to zwykle bywa od teorii do praktyki daleka droga. Wiem, że nie jest to zbyt wykwintne danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki śmietany placki ziemniaczane według tego przepisu. Do dzieła!!! Mięso pokrojone w kostkę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni - szybko, aby się przyrumieniło tylko z wierzchu. Do rondla wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę i delikatnie dusimy na maśle - gdy zmiękną zalewamy je szklanka wody i gotujemy chwilę (można dodać więcej wody aby sosu było więcej

sierotka maRysia w kuchni
Sos z papryki i puszki pomidorów 126

oleju 3-4 główki cebuli 4 ząbki czosnku 4 sztuki dojrzałych pomidorów 2 sztuki czerwonej papryki 2 sztuki żółtej papryki sól odkwaszająca do smaku 2 łyżki cukru pół słoiczka przecieru pomidorowego Wykonanie Cebule pokroić w grubą kostkę . Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować(...)dusić około 15-20 minut. Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego

w mojej kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE , W NOWEJ, ZDROWSZEJ ODSŁONIE 217

Dzieci uwielbiają makarony i to chyba pod każdą postacią, myślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu, w formie zapiekarnki. Grunt to makaron. Dzisiaj u mnie makaron w wersji bezmięsnej, wege bolognese. Dla niewtajemniczonych może uchodzić za oryginalne bolognese z mięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć(...)posypać czosnkiem mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-) U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu 94

kochacie składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty 3 szklanki ugotowanego na bulionie warzywnym , ryżu 3 cebule 4 marchewki 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 6 ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże pomidory sól , pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej , rozrobionej z wodą 100 ml słodkiej śmietany Kapustę spażamy jak na zwykłe gołąbki i oddzielamy liście . Odstawiamy do wystygnięcia(...)się przypiecze . Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jak już wszystko ładnie się połączy , odstawiamy do wystygnięcia . Każdy liść faszerujemy ryżem z dodatkami i zwijamy jak klasyczne gołąbki . Obsmażamy z każdej strony , żeby kapusta się przypiekła , ten zabieg zapewni pyszny sos . Układamy w naczyniu do zapiekania , zalewamy 2 szklankami wody . Dodajemy

Ogrodnik w podróży
Frito pie 134

kukurydziane są trochę zdrowsze od chipsów ziemniaczanych :) Składniki: - puszka czerwonej fasoli - koncentrat pomidorowy - kukurydza konserwowa - paczka nachosów - chilli Wykonanie: Fasolę wlewamy do garnka wraz z zalewą, dodajemy koncentratu oraz kukurydzy i gotujemy. Dodajemy chilli. Paczkę nachosów rozcinamy wzdłuż dłuższej krawędzi i dodajemy przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły sos

Kryzysowa Książka Kucharska