kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg płatów śledziowych 1/4 szklanki octu 10% 1 cebula 10 łyżek oleju roślinnego 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskie 1 marchewka 1 papryka 6 łyżek kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 200 g koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Filety
Kocham..lubię..gotuję..przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 min. Całość blendujemy Do garnka z cebulą i marchwią dodajemy pomidory i cukinię Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 min. Często mieszamy by nie przywarło do dna garnka. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików
Proste PotrawyMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego warto przygotować zielone ciasto Shrek. Co prawda przepis na Shreka jest nieco skomplikowany i czasochłonny, ale warto się poświęcić
sierotka maRysia w kuchnicukinii sprawdza się doskonale jako sos do pizzy, jako dodatek do naleśników meksykańskich czy chili con carne . Polecam Wam ten przepis, oczywiście możecie regulować smak keczupu dodając mniej lub więcej przypraw. składniki: 1 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii 1/2 kg cebuli 4 ząbki czosnku garść soli 400 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu
babka w formiebulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio
cool and mintymięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnie cebule ok 200 g koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskiego 3 liście laurowe Wymoczone filety pokroić na kawałki.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący
Niespełnione zdolności kulinarneczerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku, 4 liście laurowych, 1/2 kg cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soli, 350 ml octu
Wanilia i Kardamonnich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera
Passions hobbies lifepodsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
Jadło i czytadłoPrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz(...)Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając
Stare Garyzłoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Walijskie Pichceniedługodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki
Kolizje Smakówchciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii
Pasja Smakubolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia
Oka w rosole czyli KaFka gotujearomat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Odrobinę posól i popierz do smaku. Przełóż go do patelni z sosem. Gotuj przez kilka minut
Fabryka pomysłówidealnie nadaje się też jako sos do pizzy lub makaronu - kupny ketchup niekoniecznie dobrze wypada w tej formie. Dlatego czym prędzej udajcie się do pobliskiego spożywczaka, kupcie dynie i zróbcie sobie ketchup. 1,5 kg dyni hokkaido lub innej 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu
Jadło i czytadłoPrzepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml
Magiczne Życie Martyprzypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa
Gosia gotujeananasa, dodać pomidory,paprykę,przecier pomidorowy i połowę cebuli. Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm i oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron wraz z pozostałą cebulą i czosnkiem. Następnie włożyć mięso do rondla z sosem. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić
O kuchni z uczuciemnajbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego
Oryginalny smakwieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami(...)nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic
Poezja smakujest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy kalafiorowo-pietruszkowej. Całość zapiekliśmy w słoikach (więcej(...)kawałek selera korzennego (około 1/2 szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 średnia cebula 5-6 boczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy
Niedzielny kucharzpomidorów krojonych 1/2 szkl passaty pomidorowej sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła parmezan do posypania makaronu Masło umieszczam w patelni. Na masło wrzucam pokrojone chorizo. Chwilę smażę. Dodaję szpinak i dusze aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pomidory z puszki, natkę pietruszki, sól, pieprz. Chwilę smażę. Wykładam makaron, na makaron sos. Posypuje wiórkami parmezanu, świeżą pietruszką
MojaQchnia.plAjvar – pasta z kuchni bałkańskiej to jedna z najpopularniejszych past warzywnych. Przygotowuje się ją z papryki, bakłażana (w niektórych przepisach z dodatkiem pomidorów lub pasty
Pasja Smakułyżka majeranku 4 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 1/2 łyżeczka kminku mielonego 10 śliwek suszonych 1 garść rodzynek (lub kilka pokrojonych daktyli bez pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość ) 20 g suszonych grzybów leśnych (lub dowolna ilość ) 140 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) sól i pieprz do smaku
Lamarida.plwody, 2 łyżki oliwy - gotowym sosem polewamy sałatkę z warzywami i zabieramy się za prażenie migdałów; - migdały wysypujemy na suchą patelnię i prażymy tak długo, aż zbrązowieją; - gdy migdały są już gotowe posypujemy nimi sałatkę. GOTOWE! Prawda, że prosty przepis i szybki w przygotowaniu? Moją sałatkę podaję zazwyczaj z chrupiącymi, razowymi grzankami z pomidorowym pesto - zachęcam do tego połączenia. :) Sałatka
MintTasteHej! Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I
Tylko pysznierozwijam i rozwałkowuję. Smaruję koncentratem pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę na rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę obieram i kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę pizzę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkipiątek przystało w kuchni króluje rybka, a konkretnie smażony mintaj zamarynowany w sosie paprykowo-cebulowym. Sos ten już wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno filet rybny, jak i z kurczaka smakuje rewelacyjnie i bardzo zaskakująco. Danie idealne na różne imprezy rodzinne, bo przygotowuje się 1-2 dni wcześniej i dopiero wyciąga(...)czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki
To co kochamkostkę kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podsmażyć. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec
Gotuj z Agneswersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem
Codziennik Kuchennypiórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec
Radość kipiąca uśmiechem.minut, wlać sok pomidorowy, doprawić do smaku i dusić z 7 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i tylko zagotować wode zagotować z solą, włożyc makaron spaghetti i gotować z 7 minut na "al dente", wylac na durszlak i przelać zimną wodą nałożyć porcję makaronu i podać z sosem - danie jest syte, smaczne, szybkie do przygotowania....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomidorów 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska 1łyżka domowej roboty przyprawy do MOUSSAKI- oregano, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, płatki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka domowej przyprawy do sosu czosnkowego- prażone płatki czosnku, nasiona
ClauditteMissCookingmeksykańskich jest salsa (po hiszpańsku - sos). Pico de gallo, to obok Guacamole jedna z podstawowych. W dosłownym tłumaczeniu "pico de gallo" oznacza dziób koguta. Skąd taka nazwa? Według jednej z teorii od chwytania salsy palcem wskazującym i kciukiem, co przypominało właśnie dziób lub też dziobanie. Pico de gallo to rodzaj drobno posiekanej sałatki pomidorowej. Podstawą tej salsy zawsze są pomidory
Pełny talerzkilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie.Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa
Smaki Brazyliizaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować
Z Majeczką w kuchniwywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony wlać wywar, dodać ziele i liść i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut do smaku doprawić maggi, śmietanę 18% wymieszać z mąką, ciut wodą i mieszając zagęścić sos - wsypać natkę pietruszki groszem z marchewką
W Mojej Kuchni Lubiękiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy fusilli MALMA al dente, odcedzamy. Wrzucamy na dużą patelnie z odrobiną masła. Wlewamy bardziej wodnistą część sosu, mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy tartym serem
Z Kuchni Do Kuchni