sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:571/794)

Makaron z sosem mięsno-warzywnym 136

czerwona  * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii  * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron

Magiczne Życie Marty
Chili con carne 142

łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire   kilka kropel tabasco CHILI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule - śœrednie 1 puszka fasoli czerwonej [400g] - łącznie z zalewą 1 puszka pomidorów w puszce bez skórki [400g] - krojonych 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona - duża 1 papryka zielona - śœrednia 1/2 szkl. soku pomidorowego - lub więcej, wedle uznania olej - do smażenia(...)wolnym przez 10 minut aż zmięknie. Następnie dodać fasolę i kukurydzę oraz dołożyć preferowane przyprawy. Całoœść dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut.  Na końcu dolać ketchup, sos sojowy, sos worcestershire i kilka kropel sosu tabasco do smaku - ma być pikantnie! Dusić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. Podawać z makaronem śœwiderki ugotowanym al dente

Grunt to przepis!
Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem 103

niej, ale zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie bez jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę(...)wyschło na wierzchu. Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos. SOS: marchewka cebula 2 ząbki czosnku łodyga selera naciowego papryka chili 1 łyżeczki bazylii i oregano cukinia sól do smaku puszka pomidorów krojonych 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek Cebulę i seler pociąć w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych

AZgotuj!
Gulasz z wołowiną i dynią 109

wołowiny 1 cebula 50 dkg dyni hokkaido 2 papryki czerwone 4 ogórki korniszony 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i czerwony czubrica czerwona papryka słodka, wędzona 2 łyżki maki pszennej olej rzepakowy natka pietruszki 2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów  Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku

wesoła kuchnia
MŁODA KAPUSTKA W SOSIE POMIDOROWO - ŚMIETANOWYM 84

ogródek i niesypaną zieleninę i to w nadmiarze.Więc dziś przepis na młodą kapustę w sosie!.Zapraszam. 1 młodą kapusta 1 pęk koperku 150 ml.bulionu sól i pieprz ocet dla smaku winny szczypta cukru jak potrzeba śmietana kubek mały 1 mały przecier pomidorowy 1 łyżka mąki pszennej **************************************  1 . Kapustę drobno poszatkować , koper opłukač i drobno pokroić. 2. Kapustę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chana Masala i chleb Naan 127

garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę. Dodać ciecierzycę, pomidory i pokrojoną w kosteczkę dynię, pasatę pomidorową oraz pozostałą ilość mleka kokosowego. Wlać pół szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotować aż sos będzie kremowy i gęsty, a dynia miękka. Podawać z ryżem Basmati posypanym dużą ilością świeżej kolendry

Karola gotuje
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami 208

mięsem. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek, liście laurowe, jałowiec, chili, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 godzin), do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone śliwki. Jeśli sos będzie za gęsty należy uzupełniać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz

Oryginalny smak
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 148

tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Makaron posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. **** PREPARAZIONE In una padella scaldate

La grande e la piccola cuoca
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 309

jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany bez obaw o nasze zdrowie i zdrowie dzieci. Wielkim plusem

Ostra na Słodko
papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym. 128

dodajemy mięso mielone, pokrojone pieczarki. Czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do całości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę. Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu. farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną i odsączoną z wody. Wszystko dokładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sos do spaghetti 132

żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach. Każdy może sobie doprawić taki sos dokładnie tak jak lubi. Gorąco polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka suszonej bazylii

kuchnia doski
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 111

niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól

Kolorowy Przepisownik
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 125

rozgrzewamy olej,dodajemy pokrojone parówki i cebulę.Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli ,dodajemy koncentrat pomidorowy,podlewamy niewielką ilością wody.Doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na talerzu układamy porcję makaronu i polewamy sosem

Bajeczna Kuchnia
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 159

niewiele a smak wspaniały. Idealna propozycja do zimowych dań aby przynajmniej delikatnie przypomnieć sobie smaki lata Sos paprykowo-czosnkowy do słoików Składniki: 3 kg papryki 1 cebula 3-4 główki czosnku (zależy jak lubimy można dodać mniej albo więcej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (słoiczek 200g) 2 szklanki cukru (ja dodałam 1 i 1/2) 1 szklanka octu ziele angielskie

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 165

garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość  gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania:  ok. 18 zł Czas wykonania: 45 min. Źródło: przepis własny Przepis dodaję

Pobite gary Barbary
Śledzie po węgiersku 283

cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem. Przełożyć, najlepiej do słoików i odstawić do lodówki

Jadło i czytadło
Drożdżowe ciasteczka tymiankowe. 152

fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się, a my mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom. Oczywiście podajemy z rożnymi sosami. Jeśli chcielibyście zrobić tylko te ciasteczka, to przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ A oto i nasze

vegetanie
Wytrawne muffiny bolognese 221

Najlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.Składniki

Czarnawisienka
Lasagne bolognese 272

Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić.  Dodać mięso mielone. Smażyć do miękkości. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron

Fabryka pomysłów