sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:569/794)

Kurczak niby po myśliwsku 133

pysznym sosie z dodatkiem grzybów, które sprawiają, że danie jest pyszne i aromatyczne.   Składanki: ·        1 filet z kurczaka ·        10 dag grzybów suszonych ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Koncentrat pomidorowy

Kulinarna Chwila
Z nachosami i mięsem mielonym 126

Skworcu 1 łyżeczka majeranku Skworcu Olej rzepakowy do smażenia 200 ml przecieru pomidorowego  Pozostałe:  6 pieczarek  1 cebula  3 garście szpinaku świeżego  2 pomidory  10 dag sera żółtego  1 papryka czerwona  80 g nachosow -tortilla 1 pęczek szczypiorku  Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki ketchupu pikantnego

Gotowanie Patki
Klopsiki po Grecku z oliwkami i fetą 73

mała kajzerka namoczona w mleku 1 jajko małe  Kilka łyżek oleju do smażenia Na sos 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego  50 g sera feta  1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki przecieru pomidorowego . Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę,           jajko,pokrojone drobno

Andzia Pichci
Enchiladas - wersja z grzybami. Yummy :) 134

rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę koncentratu pomidorowego, aby całość zagęścić. Dla nas danie było genialne. Napiszcie jak wam smakowało lub co o tym myślicie

vegetanie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 311

papryka była delikatnie chrupka. Paprykę i cebulę doprawiam solą. Następnie do papryki i cebuli dodaję przecier pomidorowy, kurczaka, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Całość jeszcze smażę około 3 minut – kurczak jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ziemniaków i sosu: Podgotowane i wystudzone ziemniaki, kroję w nie za grube plasterki. Do miski wybijam jajka i je roztrzepuję

Uwaga Babcia Gotuje
Parówki po węgiersku 124

Odrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i zagęści. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Śledzie z cebulą i rodzynkami 326

oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Passata pomidorowa 152

Idealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich   Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa

czarrna od kuchni
Marynowany ser Manchego 168

cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki na słono 138

papryka 1 cebula 10 gad sera żółtego wędzonego ja dałam z chilli 4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1/2 łyżeczki : chilli,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,pieprzu czarnego soli lub 1 łyżka vegety naturalnej olej do smaenia Dododatkowo można podawać gotowe babeczki z sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Przygotowujemy foremki ok 12 sztuk Ciasto dzielimy na kwadraty ok 12 sztuk. Następnie wklładamy

Gotowanie Patki
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików 92

cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 144

przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Pasta alla Norma 113

tłuszczu. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im skórkę. Na patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów. Dodać bakłażany. Ja do całości dodałam sera pecorino. Ugotuj makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię. Wymieszaj i wmieszaj sos w makaron. Rozłóż na talerze, posyp pecorino i ...jeśli lubicie to udekoruj listkami świeżej bazylii... Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Meksykańska zupa z cieciorką 161

odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina w pikantnym sosie 140

świeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują  składniki: 1 kg wołowiny bez kości 0,5 kg cebuli sól, pieprz 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę

noteskulinarnyfiga
Lasagna mięsna z pieczarkami 193

plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy

Bon Appetit Małgorzaty
smażona flądra w pomidorach z cebulą czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 179

patelnię i dodać pokrojoną w talarki cebulę, posypać ją cukrem i zeszklić na złocisto dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, sól do smaku, wlać wodę i mieszając odparować połowę wody, na koniec dodać posiekany koperek flądry ułożyć na półmisku i i pokryć je gorącym sosem z cebulą, zostawić do ostudzenia - najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jak smaki się przegryzą.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
wątróbka z cebulą,zielonym ogórkiem w sosie pomidorowym czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 176

talarki, posypać kucharkiem, pieprzem i zeszklić na tłuszczu po wątróbce dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażać z 5 minut mieszając do cebuli wlać wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki na okrągło z fetą. 158

kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów pelati 1 duże jabłko winne 1 mała cebula 2 łyżki rodzynek po pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin 3 goździki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego pieprz ,cukier ,sól do smaku Pomidory i jabłko pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki po tuningu ;) 126

dodać jedną z gotowych mieszanek stworzonych do gołąbków... Formujemy kulki...podsmażamy z każdej strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy do smaku przyprawami... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function

NaKońcuJęzyka
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 976

środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy

Kolizje Smaków
Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie 107

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku(...)kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą

AZgotuj!
Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem 255

najlepsza jest w formie mielonej, dlatego też podaję przepis na zapiekankę z cielęciną i kaszą gryczaną pod beszamelem. Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem porcja dla 4-5 osób Składniki: sos beszamel z kaszą gryczaną: 3/4 szklanki kaszy gryczanej około 500 ml mleka 2-3 łyżki mąki jaglanej około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso(...)pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana z beszamelem: Ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać mleko i energicznie mieszając zagotować. Dodać ser, sól i pieprz. Połączyć sos z kaszą gryczaną. Ma powstać bardzo gęsty

Jaglusia
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 130

wszystkim aromaty jarzyn, grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy. Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim(...)przez 3 minuty.  Na patelnię dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wywar warzywny. Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Soczewica powinna wchłonąć większość płynu i być miękka. Pod koniec gotowania sosu ugotuj makaron al dente. Przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jadłospis na cały dzień z przepisami na proste, zdrowe posiłki - wersja 1600 oraz 1800 kalorii 111

klasyczny 30g Marchewka i seler pokrojone w słupki 100g Obiad 450 kcal Chilli sin carne Ryż brązowy 50g Fasola czerwona konserwowa 100g Kukurydza konserwowa 30g Passata pomidorowa 200g Koncentrat pomidorowy 25g Ząbek czosnku, pół czerwonej cebuli Łyżeczka oleju Przyprawy - oregano suszone, papryka wędzona, papryka ostra, pieprz, sól Olej rozgrzać w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, po chwili dodać posiekany(...)razie potrzeby podlać odrobiną wody. Do garnka wlać passatę, przyprawy i doprowadzić do zagotowania. Dodać fasolę i kukurydzę, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Ryż ugotować, podawać z przygotowanym sosem. Przekąska 200 kcal Kanapka z twarożkiem Twaróg półtłusty 80g Rzodkiewka, Ogórek zielony 100-150g Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem

HealthyCreations
Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem 104

Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku.  400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek  starty ser cheddar(...)cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 3. Gotowym sosem polewamy makaron. Posypujemy serem, dekorujemy liśćmi świeżej bazylii

Szefowa kuchni