sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:560/794)

Żeberka w sosie barbecue 392

olej do smażenia S os 5 łyżek miodu 6 łyżek octu winnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 293

praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane

Tajskie smaki
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1175

zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki(...)wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety po mediolańsku 206

razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam  długoziarnisty Ryż Halina , który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach . Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości,  2 marchewki,  200g selera naciowego,  3 cebule,  łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,  850ml domowego bulionu drobiowego,  50ml  białego(...)pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem

Z miłości do słodkości
Sos mięsno-pomidorowy do makaronu 134

Zapraszam po przepis na smaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy ( ja zrobiłam to z uwagi na synka) lub nie. Gorący makaron przekładamy na talerze. Polewamy sosem. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dorsz z cukinią w kokosowym sosie 161

Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sosy piwne do dań z grilla 167

Zdjąć sos z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos paprykowo-piwny Ten paprykowo-piwny sos jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 posiekane zielone papryki chili(...)paprykę chili i smażyć około 4 minut. Dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie sos zdjąć z ognia i ostudzić. Po całkowitym wystudzeniu dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Klasyczny sos piwny Ten pyszny sos barbecue jest gotowany powoli dopóki ładnie nie zgęstnieje. Ten aromatyczny

naRuszcie
Kopytka w sosie kurkowym 131

makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)   Składniki: 400 g kurek 1 cebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek koperku  2 łyżki przecieru pomidorowego białe wino 100 ml Dodatkowo: ziemniaki(...)Cebule drobno pokroiłam  i zeszkliłam na masełku,  dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam. Krok 3 Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe. Kopytka Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę

Różowa kuchnia
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 117

się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji(...)momentu, gdy zacznie się karmelizować i będzie dobrze zrumienione z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, 1 łyżkę słodkiej czerwonej papryki i 1/4 łyżeczki chili w proszku. Smażymy mieszając 1 minutę. Stopniowo dolewamy ciepły bulion i piwo. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez

cool and minty
Sałatka z nachos 67

imprezy! Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Jest w niej dużo warzyw, przepyszne mięso oraz sos. Poza tym jest żółty ser oraz oczywiście nachos! Chipsy polecam dodać do sałatki przed samym podaniem albo w osobnej miseczce, ponieważ szybko nasiąkają sosem. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby smaki się “przegryzły” . Sałatka z nachos(...)oraz papryką. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Sałatę umyj i pokrój w małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na najmniejszych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie sparz ją wrzącą wodą. Przygotuj sos: jogurt naturalny włóż do miski, dodaj do niego 3 łyżki majonezu

Przepisy na widelcu
Rigati tricolore z sosem bolognase. 160

trójkolorowy  10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg  mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku  pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano(...)Zahartować zimną wodą, osuszyć  i posypać  startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć  pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować  sos  boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić  rurki . Zalany  makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika

Kulinarny karnet Christophera
Pikantne żółte curry z pieczonym bakłażanem 60

jakiś kawałek mi zalega, oraz czosnkiem. W tej wersji postawiłam na minimum składników – standardowa baza sosu czyli pasta, pomidory i mleczko, a dodatek do gryzienia to pyszny, pieczony bakłażan. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie bakłażany 1 duża cebula puszka pulpy pomidorowej lub puszka pokrojonych pomidorów, lekko zblendowana puszka mleczka kokosowego duża łyżka gotowej żółtej pasty curry(...)Obrać czosnek i imbir i oba zetrzeć na małych oczkach tarki.   Gdy obrócimy bakłażana i wstawimy go na te jeszcze 15 minut, jest to idealny moment na przygotowanie sosu – na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy przez około 2-3 minuty, aby trochę zmiękła. Po tym czasie dodajemy czosnek, imbir oraz pastę

Smaczna Strona
Chili con carne z ciemnym piwem. 120

pieprz oregano Tabasco do smaku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 szklanka startego parmezanu odrobina masła Sposób przygotowania: * Przygotowujemy głęboki rondel. * Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dorzucamy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minutę. Dodajemy mięso i smażymy. Gdy wołowina będzie gotowa, dodajemy przeciery pomidorowe i odsączone, pokrojone suszone pomidory. Zmniejszamy ogień

DominikaDolci
Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese 187

minut, aż przestanie być surowe. Na środku patelni zrobić miejsce i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, podsmaż przez chwilę i wymieszaj z zawartością reszty patelni. Po chwili dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż większość odparuje, po czym dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj z sosem. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 15 minut. Pod koniec dodaj mleko(...)cook na 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i ponownie uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty lub aż wino w większości odparuje.. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki i uruchom program P2 Slow cook na 20 minut, po czym dodaj mleko, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez minutę. Podawaj danie

karmelowy
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 168

niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej 1 łyżka gorczycy sól, pieprz 10 liści kapusty włoskiej sos: wg mnie powinno być go 2 razy tyle 3 zmielone ziarna ziele angielskiego 1 mała cebula, posiekana 1 posiekany ząbek czosnku 4 łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki koncentratu pomidorowego woda 2 łyżki masła 2 łyżki miodu wielokwiatowego sól, pieprz Normal 0 21 false false false(...)układamy w naczyniu do zapiekania. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy ziele, musztardę i koncentrat a także wodę (ok. 200ml) i masło. Zagotowujemy, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy ułożone w naczyniu gołąbki. Pieczemy ok. godziny w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry