potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól(...)przez sitko do garnka z mięsem. Jeśli chodzi o pomidory z puszki, wystarczy je po prostu przecisnąć przez sitko dolewając bulion. Dodać czosnek i przyprawić, można też wrzucić oliwki. Sos powinien długo stać na leciutkim gazie, jak pisałam wyżej najlepiej 2-3 godziny, żeby się dobrze przegryzł. Makaron wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli, należy robić to powoli, żeby
Przepysznik - BLW i nie tylkojego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru(...)solą i pieprzem. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ketchup i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trafiły się nam dość kwaśne pomidory wówczas możemy dodać trochę cukru do smaku. Sos gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć. Sos boloński podajemy z ugotowanym al dente makronem. Na koniec posypujemy danie startym parmezanem. Smacznego
MyCookBook.plłyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego masła 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie) 2 obrane pomidory 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła(...)lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy. 3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy roztopione masło, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy około minutę. Dodajemy
Tajskie smakiKolejny przepis wg. Gennaro Contaldo. Doskonałe, sycące, jednogarnkowe danie. Proste i szybkie w przygotowaniu – około godziny całej roboty. Z podanych ilości warzyw, spokojnie starczy sosu na 4 osoby, czyli 4 podudzia z kurczaka. W razie potrzeb, trzeba zmieniać proporcje. Składniki: podudzia z kurczaka – po jednym na dorosłą osobę 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pomidorków koktajlowych(...)naciowego kawałek tłustego boczku, albo słoniny 1 strączek chili 1 ziemniak 1 kieliszek białego wina zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego 3 łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną
stajnia gołębie od kuchnipomidorowego, 2-3 łyżki wod y. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, szklę na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli wraz z posiekaną ostrą papryczką. Chwilę gotuję na małym ogniu z dodatkiem przypraw, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, jeszcze przez chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam sos
JejKuchniamieszamy z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, natką z pietruszki, posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty. Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie razem z sosem zapiekamy około 40 minut w temparaturze 200 stopni
Cytryna&Co.Otrzymałam mały słoiczek na wypróbowanie i jestem pod wrażeniem. Bardzo dobry sos do pizzy,parówek itp. Pyszny ,szczerze polecam:) Składniki 1,5 kg cukini 0,5 kg cebuli sól 0,4 kg cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2 koncentraty pomidorowe (PUDLISZKI są najlepsze ) 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl octu 10% … Czytaj dalej
gotuj ze mnąfasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Duś aż zgęstnieje, czyli z pomidorów odparuje nadmiar wody. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i duś ok. 3 minut. Możesz także podawać oddzielnie tj. obok sos i ryż. Wykładać do miseczek. Możesz podać z obranym i pokrojonym awokado. Smacznego
Fabryka pomysłówszynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym
Lena GotujeDodajemy mięso i całość mieszamy. Gotowe mięso doprawiamy. Do przyprawionego mięsa dodajemy passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory w puszce. Całość gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy z ugotowanym makaronem i opcjonalnie posypujemy suszoną bazylią. Jeśli nie przelalibyśmy makaronu zimną wodą, nie zatrzymalibyśmy proces gotowania, a sos w połączeniu z makaronem po dłuższej chwili wsiąkłby cały w makaron :) Smacznego
Klasyka Gotowaniazostawało. Stąd taki dobór składników. Składniki: - makaron - soczewica - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron, ryż i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystkie te składniki będą gotowe to mieszamy je razem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat i chwilę dusimy. Tak przygotowanym sosem polewamy położone na talerz ryż, soczewicę i makaron
Kryzysowa Książka KucharskaPrzygotowanie Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą
R'n'G KitchenWykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. *aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego) *kiełbaskę możemy pominąć lub zastąpić np. filetem
Tradycyjna Kuchniasiebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych
zadanie-gotowanieNaleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem i udekorować rukolą. Sos do pizzy: (na upieczoną pizzę) 1/2 krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli lub szalotki 1/2 opakowania ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz szczypta cukru 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pomidory zmiksować. Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO ! ! ! Poniżej przepis na pizzę drożdżową
Jemy Pijemy