wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda 1-2 łyżki mąki Maggi w płynie ew.sól PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę(...)minut. W tym czasie: do szklanki wlewamy ok. 1/2 część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html
Kopystką po garachgrzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)pomidorki koktajlowe. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać upieczony bakłażan, passatę pomidorową, oregano i chili. Doprawić solą i gotować wszystko razem przez 5 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać makaron do sosu, posypać listkami bazylii (warto je wcześniej pokroić) i wymieszać z sosem
Kulinarne Inspiracjesmak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie, aniżeli z kostki (choć(...)przepisu sam jej użyłem). Nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie gęstszy niż ten z kostki, więc pomoże w uniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką. Kurczak z papryką po węgiersku 2015-05-22 10:36:44 Oryginalny w smaku i apetycznie wyglądający kurczak nawiązujący do kuchni węgierskiej. W sam raz na pożywny obiad. Zapisz
Kulinarna Pokusapysznym sosie z dodatkiem grzybów, które sprawiają, że danie jest pyszne i aromatyczne. Składanki: · 1 filet z kurczaka · 10 dag grzybów suszonych · Sól · Olej do smażenia · Koncentrat pomidorowy
Kulinarna ChwilaSkworcu 1 łyżeczka majeranku Skworcu Olej rzepakowy do smażenia 200 ml przecieru pomidorowego Pozostałe: 6 pieczarek 1 cebula 3 garście szpinaku świeżego 2 pomidory 10 dag sera żółtego 1 papryka czerwona 80 g nachosow -tortilla 1 pęczek szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego
Gotowanie Patkimała kajzerka namoczona w mleku 1 jajko małe Kilka łyżek oleju do smażenia Na sos 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego . Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko,pokrojone drobno
Andzia Pichcirukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę koncentratu pomidorowego, aby całość zagęścić. Dla nas danie było genialne. Napiszcie jak wam smakowało lub co o tym myślicie
vegetaniepapryka była delikatnie chrupka. Paprykę i cebulę doprawiam solą. Następnie do papryki i cebuli dodaję przecier pomidorowy, kurczaka, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Całość jeszcze smażę około 3 minut – kurczak jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ziemniaków i sosu: Podgotowane i wystudzone ziemniaki, kroję w nie za grube plasterki. Do miski wybijam jajka i je roztrzepuję
Uwaga Babcia GotujeOdrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i zagęści. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnioleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiIdealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa
czarrna od kuchnicena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) - u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryka 1 cebula 10 gad sera żółtego wędzonego ja dałam z chilli 4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1/2 łyżeczki : chilli,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,pieprzu czarnego soli lub 1 łyżka vegety naturalnej olej do smaenia Dododatkowo można podawać gotowe babeczki z sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy foremki ok 12 sztuk Ciasto dzielimy na kwadraty ok 12 sztuk. Następnie wklładamy
Gotowanie Patkicytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchnia