sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:556/794)

Kilka pysznych marynat do mięs 193

Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne(...)wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir. Przyprawa Cajun

naRuszcie
Kilka pysznych marynat do mięs 195

Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne(...)wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir. Przyprawa Cajun

naRuszcie
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym 157

warzyw, a w towarzystwie sosu czosnkowego tworzy ciekawą propozycję np. na imprezę. Pieczone papryki są miękkie i łączą się na talerzu z farszem, powodując wyjątkowe połączenie smaków. Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym 4 papryki czerwone ((lub zielone albo żółte)) 200 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula(...)pokrój w drobną kostkę. Smaż je na drugiej patelni, posmarowanej oliwą. Dopraw pieprzem, solą oraz papryką. Połącz na jednej patelni mięso, pieczarki oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę i sprawdź, czy nie brakuje przypraw, ponieważ po dodaniu kaszy całość zrobi się mniej doprawiona. Papryki przekrój na pół i usuń pestki. Układaj papryki

Przepisy na widelcu
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 483

idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej(...)można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym 185

Placki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę. Składniki: mięso wieprzowe 1 l wody 2 czerwone papryki 10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki w proszku olej do smażenia majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 180 g śmietany(...)pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę. Pod koniec dodaję i śmietanę. Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>>   Artykuł Placki ziemniaczane z sosem mięsnym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Żołądki w sosie myśliwskim 388

Żołądki w sosie myśliwskim Dziś coś dla miłośników podrobów – żołądki drobiowe po myśliwsku. Pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz z pieczarkami, papryką oraz ogórkiem kiszonym. Polecam!   Składniki: 0.5 kg żołądków drobiowych 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula kilka pieczarek 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie(...)przez chwilę, ciągle mieszając *** *** Miękkie żołądki kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy na patelnie. Zalewamy wodą w której się gotowały *** *** Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem , papryką i majerankiem. Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone i gotujemy wspólnie jeszcze przez 2-3 minuty *** *** Podajemy na ciepło

Blog z Apetytem
Cannelloni pod beszamelem 220

warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy(...)ostygnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, a gdy składniki się połączą dolewamy powoli mleko, cały czas intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze mleka. Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rurki cannelloni faszerujemy mięsem i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej połową sosu beszamelowego

Jacob Tastes
Currywurst 226

jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Currywurst (4 porcje) Składniki: 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki 2 cebule, pokrojone w piórka 2 łyżki octu z białego/czerwonego wina 2 łyżki miodu 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka curry w proszku(...)konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty. Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę. Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Currywurst

karmelowy
Król imprezy, sałatka 431

nimi nabierać sos. Sprawdzają się idealnie na każdej imprezie i zawsze wraca pusta miska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej  - 4 pomidory(...)cebulę, gdy się zarumieni dodajemy mięso, smażymy razem kilka minut, dodajemy sól, pieprz i paprykę, wlewamy passatę i smażymy do czasu aż wilgoć odparuje.  Odstawiamy do wystudzenia. 2. Sos robiły łącząc ze sobą majonez z jogurtem i doprawiając do smaku solą i pieprzem.  3. Kroimy sałatę, pomidory i paprykę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce

Apetyczna babeczka
Grecka moussaka ( musaka ) 194

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań(...)mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia

NiePieprz.pl
tortellini z wędzonym tofu, z pieczonymi warzywami 277

pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki

chili & sugar
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 264

Z każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko

Walijskie Pichcenie
spaghetti bolognese 145

Average:  5 /5] składniki: 300 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 -2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy lub oleju po 1-2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii, tymianku sól, pieprz dodatkowo: starty ser np. grana padano świeże listki bazylii wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy(...)praskę czosnek, mieszamy i dodajemy mięso, troszkę solimy. Smażymy, aż mięso straci różowy kolor. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy i zoła do smaku. Całość dusimy ok. 15 min. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i startym serem

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka gołąbkowa 195

być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach(...)łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego 3 jajka 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa) 2 1/2 szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy

Kuchcik gotuje
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 222

pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej sezamowy Kawałek cynamonu Ziarna kolendry Ze spiżarki: Miód Oliwa Olej Pobierz listę

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie barbecue 177

Składniki: 10 pałeczek z kurczaka   2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól   Wykonanie:   Wszystkie składniki na sos przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć   włożyć do miski z sosem i wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z mięsem i cytrynowym mascarpone 152

małe kawałki, posypuję przyprawami i smażę na oleju przez kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę przez ok. 10 minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti, posypuję słonecznikiem i żurawiną, Pyszne danie gotowe ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem 330

gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć w garnku. Sok pomidorowy wymieszać z gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem

W garach u Gosi
Gulasz z szynki 195

pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą. Czym dłużej gotowane tym smaczniejszy będzie gulasz. Takie danie nie lubi pośpiechu. Doprawić do smaku. Można sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i dolanej do gotującego się sosu

Kuchnia Pokoleń
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 210

wody. Na patelni z dodadkiem oleju smażymy cebule , następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (połowa tubki) myślę  ze to maly słoiczek  oraz bazylię mieszamy caly czas. Dodajemy zalewę octowa, Oczywiscie nie wszytko! Po malu dodajemy ciagle mieszajac  bo od nas zalezy konsystencja o smak sosu . Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie

Viola cooks with passion
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 232

oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli

Kulinarnie z Polką na Kresach
Potrawka z indyka z brukselką 212

Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do indyka i dusimy z dodatkiem koncentratu pomidorowego przez ok 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z sola i pieprzem w miseczce i powoli dodajemy ją do mięsa. Delikatnie mieszamy. Bazylie myjemy i drobno siekamy, łącząc przy podaniu z sosem. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę myjemy, usuwamy zewnętrzne (te odstające), odcinamy

ChilliJemy
Kurczak po andaluzyjsku 265

minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Przegrzebki z pomidorową salsą Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:170px !important; height

Pociąg Do Kuchni
Gicz cielęca 193

brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem

R'n'G Kitchen
Kurczak po hawajsku 302

daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 190

chwilą zmiksowaliśmy. Dokładnie zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem. WARIANT II - we własnym sosie 2 Postępujemy tak samo, jak wyżej, z tym, że do słoików wkładamy pomidory pokrojone w cząstki. Te zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. WARIANT 3 - domowy sok pomidorowy Całość pomidorów pozbawiamy zielonej części, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Posypujemy delikatnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pomidorowy gulasz wieprzowy 253

pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.  Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 285

danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka lub 2 średnie koncentrat pomidorowy Kotlin (80 gr) puszka pomidorów krojonych bez skórki Rolnik ząbek czosnku suszona papryczka chilli (opcjonalnie

Pause Gotowanie!
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 245

makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka

Smakowy Raj
Spaghetti bolognese 253

boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto

Luźna Kuchnia
Pasta z bakłażana i pomidorów 168

najbardziej mi smakują na kanapkach bezmięsne pasty… Dlatego jak zobaczyłam ten kawior bakłażanowo-pomidorowy na blogu beawkuchni.com to bardzo przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii

UgotujmyTo.pl
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 255

cebula 2 ząbki czosnku Oliwa Pomidory z puszki 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Szczypiorek Bazylia Makaron około 400g   Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około 15 minut, aby sos  stał się gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Makaron (mogą być świderki) gotujemy al dente

Smakowity Blog Kulinarny