pełną dowolność w doborze składników na spód. Dzięki temu nasz keto omlet a la pizza może przybrać wiele odmian. Przepis skupia się na poprawnym wykonaniu spodu i podstawowej wersji sosu. To co znajdzie się na spodzie zależy od Ciebie. Możliwości jest naprawdę dużo. Baw się, eksperymentuj i koniecznie daj znać w komentarzu co Ci z tego wyszło. Jeśli szukasz więcej(...)pizzę to koniecznie zajrzyj do mojego ebooka. Keto Omlet a la Pizza Składniki 2 jajka 70g startego sera mozzarella szczypta soli i pieprzu łyżka bazylii i oregano 80g koncentratu pomidorowego (pół małego słoiczka) 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania Wymieszaj w misce jajka i ser. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Wylej masę
ZGruntuFitczerwonej fasoli 3-4 puszki pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej) 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml) 2-3 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn, nie extra virgin) przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka
Kawa z mlekiemnowotworów. Najwięcej tej cennej substancji jest jednak w przetworzonych pomidorach np. w sosach, zupach itd. Oprócz tego pomidory zawierają sporo witamin i pierwiastków mineralnych. Dzięki zawartości antyutleniaczy, zapobiegają również procesom starzenia się skóry. Mam nadzieję, że trochę Was przekonałam do spożywania większej ilości tych warzyw A pomidorowa ze świeżych pomidorów to super szybki i prosty sposób na ich wykorzystanie. POMIDOROWA
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiidaliśmy radę! Efekty i przepis znajdziecie poniżej. Kurczak curry z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym (Dokładnej ilości i proporcji nie podamy, gotujemy na "smak" i na "oko") Kurczak: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą curry, dodajemy koncentrat pomidorowy, wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany(...)pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy i wkładamy na kolejne 15minut. Sos czosnkowy: Czosnek zetrzeć na tarce, posypać odrobiną cukru by puścił sok. Dalej dodajemy do niego jogurt typu greckiego i majonez. Mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. SMACZNEGO, Boguś i Paula
Sprawni w smakuBardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa
kgwjanczewoWarstwa lekko pikantnej pasty z awokado. Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno. Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką. A do tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka sosu tabasco; 1 ząbek czosnku; 2 średnie pomidory; 1 mała(...)przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej. Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado. Na wierzch
Gospodyni Miejskapieprz do smaku makaron parmezan do posypania i/lub do sosu Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów, która nada daniu lekko pomidorowy smak. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam starte ząbki czosnku
potrawyregionalneRolada upieczona z ziemniaków pokrojonych w plasterki i mięsa mielonego. Rewelacyjna w smaku i łatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystko usmażyć aż mięso będzie ciemne. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, pokrojoną drobno papryczkę chilli i chwilę smażyć. Całość wyłożyć na upieczone ziemniaki i zwinąć w roladę. Podawać gorące, pokrojone w plastry. Polać swoim ulubionym sosem. rolada ziemniaczana z mięsem
O kuchni z uczuciemBardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej
Kulinarny S.O.S.Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej
Kulinarne S.O.S.czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się seler naciowy w towarzystwie tymianku, pieprzu i sosu sojowego. Możecie położyć wcześniej posiekane liście selera naciowego, bo zapewne zostały Wam po przygotowaniu selera do smażenia. Ostatnia warstwa to papryki. Wcześniej jak wszystkie warzywa należy je blanszować na oliwie(...)kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy razem z tortem do rozgrzanego piekarnika na 15 min. w 180 C. Bułeczki powinny być lekko zrumienione, a ser delikatnie spieczony. Sos : 1 opakowanie passaty 250 ml 8 żółtych pomidorków 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
vegetaniesłodkiej sól, pieprz sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko biała cześć) 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól. pieprz(...)łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie krążki. Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej odłożone grzyby, oraz szczyptę cukru. Całość solimy, pieprzymy, nakrywamy przykrywką i dusimy przez piętnaście minut Wyłączamy
Miód i pieprzSkładniki: Główka kalafiora dowolnej wielkości 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego czosnku Sos romesco Garść orzechów laskowych Garść migdałów Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:) Ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 5 łyżek oliwy Sól(...)zamykamy w woreczku foliowy i odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy ją z zamknięcia, obieramy ze skórki a następnie kroimy i pozbywamy się ze środka nasionek. Krok 3 Przygotowujemy sos romesco. Do blendera wsypujemy orzechy, paprykę, pietruszkę, dodajemy przecier, dolewamy oliwę, ocet i przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. Jeśli trzeba dodajemy którąś z przypraw. Następnie miksujemy całość. Składniki sosu romesco blendujemy
Niedzielny kucharzsłodka 10 sztuk średnia, czosnek 1 główka, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki, opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku, makaron spaghetti 1 opakowanie, ser żółty gouda 30 dag na tłuszczu po pieczeniu kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań,bigosu,sosów) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać
W Mojej Kuchni Lubiętaki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku(...)rondla wkładamy wszystkie podane składniki, dusimy na małym ogniu przez ok. 45-60 minut, wyjmujemy liście laurowe i blenderem miksujemy pozostałe składniki. Jeśli chcecie mieć umiarkowaną ostrość sosu ( ja tak robię ze względu na dzieci ), to razem z listkami laurowymi wyciągam również paprykę chili i zostawiam tylko zwykłą czerwona paprykę, wtedy ostrość jest umiarkowana. 3. Powstały gładki sos odparowujemy
Apetyczna babeczka