sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:553/794)

Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese 220

minut, aż przestanie być surowe. Na środku patelni zrobić miejsce i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, podsmaż przez chwilę i wymieszaj z zawartością reszty patelni. Po chwili dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż większość odparuje, po czym dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj z sosem. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 15 minut. Pod koniec dodaj mleko(...)cook na 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i ponownie uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty lub aż wino w większości odparuje.. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki i uruchom program P2 Slow cook na 20 minut, po czym dodaj mleko, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez minutę. Podawaj danie

karmelowy
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 198

niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej 1 łyżka gorczycy sól, pieprz 10 liści kapusty włoskiej sos: wg mnie powinno być go 2 razy tyle 3 zmielone ziarna ziele angielskiego 1 mała cebula, posiekana 1 posiekany ząbek czosnku 4 łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki koncentratu pomidorowego woda 2 łyżki masła 2 łyżki miodu wielokwiatowego sól, pieprz Normal 0 21 false false false(...)układamy w naczyniu do zapiekania. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy ziele, musztardę i koncentrat a także wodę (ok. 200ml) i masło. Zagotowujemy, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy ułożone w naczyniu gołąbki. Pieczemy ok. godziny w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta orkiszowa z cukinią 168

Farsz:  20 dag mięsa mielonego z indyka  1/2 cukini  150 ml przecieru pomidorowego  2 łyżki drobno posiekanej natki  Sól i pieprz do smaku  1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia  Sos: 200 ml śmietany 36% 15 dag drobno ztartego sera żółtego  1 kulka sera mozzarellą

Gotowanie Patki
Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 305

formie domowego belriso (polecam szczególnie wersję czekoladową z wiśniami). Ogólne wskazówki: Spróbuj dodać do kaszy przecier pomidorowy (passatę) i aromatyczne przyprawy   wraz z różnymi warzywami. W ten sposób możesz zachęcić do kasz osoby, które twierdzą, że ich jedzenie bez sosu jest za suche. Kasze doskonale komponują się nie tylko z mięsem, ale także strączkami (szczególnie polecam cieciorkę i soczewicę

Fabryka pomysłów
„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta 142

około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12% 0,5 szklanki mleka

Ogrodnik w podróży
Puttu z curry 145

kojarzy z taką żółtą przyprawą. Wszystko dzięki Anglikom. Daleko na wschodzie, curry oznacza mniej więcej tyle co sos :) Zgodnie z obowiązującą w Indiach modą, jedzone w pojemniku przed komputerem w pracy :) Składniki: - ryż - wiórki kokosowe - zielona soczewica - banan - cebula - koncentrat pomidorowy - chilli - kmin rzymski Wykonanie: Ryż mieszamy z wiórkami kokosowymi, zawijamy w folię aluminiową, robimy dziurki w tak powstałej paczce

Kryzysowa Książka Kucharska
Tuńczyk z pomidorami 137

zeszkliłem. Paprykę i pomidory pokroiłem na małe kawałki. Dodałem do cebuli i czosnku. Podlałem białym winem, dodałem koncentrat pomidorowy, dusiłem 15 minut. Tuńczyka skropiłem oliwą, posypałem przyprawami. Odstawiłem na 15 minut. Dodałem tuńczyka do rondla, dusiłem całość ok. 15 minut, aż sos zgęstniał. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Spaghetti z passatą i bazylią 291

czosnek się nie przypalił) dodaj koktajlowe pomidorki. Duś aż pomidorki zmiękną i wydobędą z siebie piękny pomidorowy zapach. Dodaj zioła rozcierając je w dłoniach oraz sól, pieprz i cukier, wymieszaj, chwilkę jeszcze przesmaż, po czym dodaj passatę. Przesmaż gotowy sos przez kilka chwil. W osolonym wrzątku ugotuj makaron, odcedź i dodaj do sosu na patelni, wymieszaj. Nakładaj, posyp

Zasmakuj Kuchni
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą 182

wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona. Brytfannę

Gotuj z Mąką
Garnek rybny z morszczukiem 154

Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw. garnek rybny z morszczukiem

O kuchni z uczuciem
Ryba z ananasem 168

cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy na 24 godz.  Smacznego

kgwjanczewo
Orientalna ciecierzyca z pieczarkami i kuskusem 126

dusimy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki będą uduszone. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. W miarę  potrzeb podlewamy wod ą i gotowe . Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Danie posypujemy świeżo posiekan ą  kolendr

kulinarne odsłony pati
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 183

naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej     Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić

Jadło i czytadło
Ryba po grecku 1234

odrobiną wod y i dusi ć do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,doda ć   koncentrat pomidorowy, ke tch up,  doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku rybę. Odstawić do wystygni ęcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie

Kolorowa kuchnia Elki
Naleśniki z sosem bolognese 132

Całość dusić pod przykryciem. Na końcu sos ponownie doprawić do smaku. Gotowe naleśniki złożyć wg uznania i polać sosem. (*) Nie zawsze mam wodę gazowaną, więc czasami daję zwykłą i wtedy do ciasta wsypuję odrobinkę sody. (**) Można użyć około 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki + dosłownie szczyptę cukru

Di gotuje